Hyppää pääsisältöön

Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini. Ja mikä mukavinta, nämä kaksi luovaa tuotantoyksikköä ovat löytäneet toisensa.

Aili Järvelä & Sointi Jazz Orchestra äänitteen kansi
Aili Järvelä & Sointi Jazz Orchestra äänitteen kansi big bandit

Aili Järvelän säveltämät, sanoittamat ja sovittamat kappaleet kantaesitettiin jo muutama vuosi sitten, mutta onneksi ne nyt ovat tulleet myös tallennetuiksi ja julkaistuksi. Kahdeksassa kappaleessa pop, jazz, eri kulttuurialueiden perinnemusiikin heijastumat sekä elokuvalliset soivuudet sulautuvat. Lopputuloksessa kuuluu avoin ja positiivisen oloinen tekemisen meininki sekä pienten soinnillisten asioiden suuruus. Esimerkiksi vaihtosoittimista löytyy big band -kokoonpanossa harvemmin kuullut oboe ja käyrätorvi, jotka mukana ollessaan tuovat oman tärkeän lisänsä. Lopputulos vakuuttaa perusvarman ja letkeän otteensa lisäksi nimenomaan saundinsa raikkaudella.

Järvelän sujuvat sovitukset punoutuvat luontevasti verevään lauluun. Parhaimmillaan tämä suuren kokoonpanon tukema voimalaulu soikin vapautuneen huumaantuneesti. Huolettomalla varmuudelle esitetyt biisit innostivat vilpittömyydellään. Tämän musiikin matkaan on helppo heittäytyä. Aili Järvelän ja Sointi Jazz Orchestran mieltä ylentävässä yhteistyössä yhdistyvät tekemisen ilo ja sisällön kantavuus. Toivottavasti tätä kuullaan vielä lisää jatkossakin.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.