Hyppää pääsisältöön

Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini. Ja mikä mukavinta, nämä kaksi luovaa tuotantoyksikköä ovat löytäneet toisensa.

Aili Järvelä & Sointi Jazz Orchestra äänitteen kansi
Aili Järvelä & Sointi Jazz Orchestra äänitteen kansi big bandit

Aili Järvelän säveltämät, sanoittamat ja sovittamat kappaleet kantaesitettiin jo muutama vuosi sitten, mutta onneksi ne nyt ovat tulleet myös tallennetuiksi ja julkaistuksi. Kahdeksassa kappaleessa pop, jazz, eri kulttuurialueiden perinnemusiikin heijastumat sekä elokuvalliset soivuudet sulautuvat. Lopputuloksessa kuuluu avoin ja positiivisen oloinen tekemisen meininki sekä pienten soinnillisten asioiden suuruus. Esimerkiksi vaihtosoittimista löytyy big band -kokoonpanossa harvemmin kuullut oboe ja käyrätorvi, jotka mukana ollessaan tuovat oman tärkeän lisänsä. Lopputulos vakuuttaa perusvarman ja letkeän otteensa lisäksi nimenomaan saundinsa raikkaudella.

Järvelän sujuvat sovitukset punoutuvat luontevasti verevään lauluun. Parhaimmillaan tämä suuren kokoonpanon tukema voimalaulu soikin vapautuneen huumaantuneesti. Huolettomalla varmuudelle esitetyt biisit innostivat vilpittömyydellään. Tämän musiikin matkaan on helppo heittäytyä. Aili Järvelän ja Sointi Jazz Orchestran mieltä ylentävässä yhteistyössä yhdistyvät tekemisen ilo ja sisällön kantavuus. Toivottavasti tätä kuullaan vielä lisää jatkossakin.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.