Hyppää pääsisältöön

Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon. Nyt taltioiduksi ovat tulleet synteesi-tuotantoa edustavat hitit Musiikkia jousille, lyömäsoittimille ja celestalle sekä Konsertto orkesterille.

Bela Bartok äänitteen kansi
Bela Bartok äänitteen kansi Béla Bartók

Nämä aiemminkin äänitteillä yhdistetyt teokset vastakohtaistavat mainiosti toinen toistaan. Musiikkia jousille hiipii ja pyörteilee jännittyneemmän harmonian hämärien mysteerien ja ikiaikaisuusien alueella kansanmusiikkia, klassismia ja oman aikansa uutta musiikkia onnistuneesti yhdistellen. Konsertto orkesterille on puolestaan soinnissaan ja harmonioissaan lähtökohtaisesti ulospäinsuuntautunutta resonanssimusiikkia. Samalla se on nostalginen matka jonnekin menneeseen. Mälkin tulkinnat ovat aiempien julkaisujen tapaan huoliteltuja ja kurinalaisia. Soittamisessa on sähäkkä ja energinen ote, joka välittyy. Lukuisten verrokkiäänitteiden joukosta taltiointeja nostaa myös äänittäjä-äänisuunnitelija Enno Mäemetsin olevaistama kirkkaasti soiva lopputulos.

Tämän onnistuneen Bartók-katsauksen jatkoksi olisi hauska kuulla lisää Mälkin ja Helsingin kaupunginorkesterin rientoa aikamme musiikin parissa.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.