Hyppää pääsisältöön

Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon. Nyt taltioiduksi ovat tulleet synteesi-tuotantoa edustavat hitit Musiikkia jousille, lyömäsoittimille ja celestalle sekä Konsertto orkesterille.

Bela Bartok äänitteen kansi
Bela Bartok äänitteen kansi Béla Bartók

Nämä aiemminkin äänitteillä yhdistetyt teokset vastakohtaistavat mainiosti toinen toistaan. Musiikkia jousille hiipii ja pyörteilee jännittyneemmän harmonian hämärien mysteerien ja ikiaikaisuusien alueella kansanmusiikkia, klassismia ja oman aikansa uutta musiikkia onnistuneesti yhdistellen. Konsertto orkesterille on puolestaan soinnissaan ja harmonioissaan lähtökohtaisesti ulospäinsuuntautunutta resonanssimusiikkia. Samalla se on nostalginen matka jonnekin menneeseen. Mälkin tulkinnat ovat aiempien julkaisujen tapaan huoliteltuja ja kurinalaisia. Soittamisessa on sähäkkä ja energinen ote, joka välittyy. Lukuisten verrokkiäänitteiden joukosta taltiointeja nostaa myös äänittäjä-äänisuunnitelija Enno Mäemetsin olevaistama kirkkaasti soiva lopputulos.

Tämän onnistuneen Bartók-katsauksen jatkoksi olisi hauska kuulla lisää Mälkin ja Helsingin kaupunginorkesterin rientoa aikamme musiikin parissa.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.