Hyppää pääsisältöön

Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana. Oman muusikkopersoonallisuutensa mukaan tuovat klarinetisti Christoffer Sundqvist, pianisti Paavali Jumppanen ja käyrätorvisti Hervé Joulain sekä Meta4-kvartetin muusikot Antti Tikkanen, viulu, Minna Pensola, viulu, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka.

Sebastian Fagerlund äänitteen kansi
Sebastian Fagerlund äänitteen kansi Sebastian Fagerlund

Tasalaatuisen kokonaisuuden joukosta edukseen nousee etenkin kaksi teosta: viululle, alttoviululle ja sellolle kirjoitettu Oceano sekä Sonaatti klarinetille ja pianolle. Klarinettisonaatti on pääosin vikkeläliikkeistä, värikkäästi resonoivaa ja rytmikeskeistä, luotettavaa Fagerlund-ilmaisua. Muutakin toki kuullaan, kuten keskimmäisessä osassa Lento Misterioso. Siinä klarinetisti Christoffer Sundqvist sekä pianisti Paavali Jumppanen saavat hetken viipyillä ja väristellä myös vaimennettujen äänien maailmassa.

Oceano-teoksen karhean lämpöistä äänistöä kuunnellessa tulee paikoin mieleen edesmenneen australiaissäveltäjä Peter Sculthorpen soivuudet. Fagerlund käsittelee jousitrioa taitavasti ja monipuolisesti luoden paikoin mielikuvia useamman instrumentin läsnäolosta. Minna Pensola, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka soittavat sähäkällä ja freesillä otteella. Kolmikon hiottu yhteissoitto on nautinnollista kuunneltavaa. Jousen puuosalla räpistellyt rytmijaksot soivat tarkasti leikitellen ja hiljaisesti hiiskuvien hetkien perään räjähtää voimallisia rouheuksia.

Korkeatasoisen muusikkouden lisäksi myös tuotannosta ja äänityksestä vastaava Martin Nagorni on tehnyt erinomaista jälkeä. Akustinen soittimisto hehkuu kirkkaasti ja lämpimästi. Kuuden teoksen yli tunnin kestoinen kokonaisuus toimii etenkin pienemmissä otoksissa kuunneltuna.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.