Hyppää pääsisältöön

Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana. Oman muusikkopersoonallisuutensa mukaan tuovat klarinetisti Christoffer Sundqvist, pianisti Paavali Jumppanen ja käyrätorvisti Hervé Joulain sekä Meta4-kvartetin muusikot Antti Tikkanen, viulu, Minna Pensola, viulu, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka.

Sebastian Fagerlund äänitteen kansi
Sebastian Fagerlund äänitteen kansi Sebastian Fagerlund

Tasalaatuisen kokonaisuuden joukosta edukseen nousee etenkin kaksi teosta: viululle, alttoviululle ja sellolle kirjoitettu Oceano sekä Sonaatti klarinetille ja pianolle. Klarinettisonaatti on pääosin vikkeläliikkeistä, värikkäästi resonoivaa ja rytmikeskeistä, luotettavaa Fagerlund-ilmaisua. Muutakin toki kuullaan, kuten keskimmäisessä osassa Lento Misterioso. Siinä klarinetisti Christoffer Sundqvist sekä pianisti Paavali Jumppanen saavat hetken viipyillä ja väristellä myös vaimennettujen äänien maailmassa.

Oceano-teoksen karhean lämpöistä äänistöä kuunnellessa tulee paikoin mieleen edesmenneen australiaissäveltäjä Peter Sculthorpen soivuudet. Fagerlund käsittelee jousitrioa taitavasti ja monipuolisesti luoden paikoin mielikuvia useamman instrumentin läsnäolosta. Minna Pensola, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka soittavat sähäkällä ja freesillä otteella. Kolmikon hiottu yhteissoitto on nautinnollista kuunneltavaa. Jousen puuosalla räpistellyt rytmijaksot soivat tarkasti leikitellen ja hiljaisesti hiiskuvien hetkien perään räjähtää voimallisia rouheuksia.

Korkeatasoisen muusikkouden lisäksi myös tuotannosta ja äänityksestä vastaava Martin Nagorni on tehnyt erinomaista jälkeä. Akustinen soittimisto hehkuu kirkkaasti ja lämpimästi. Kuuden teoksen yli tunnin kestoinen kokonaisuus toimii etenkin pienemmissä otoksissa kuunneltuna.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.