Hyppää pääsisältöön

Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s. 1968) orkesterikappale Matka sekä viulu- ja klarinettikonsertto.

Eric Tanguy äänitteen kansi
Eric Tanguy äänitteen kansi Éric Tanguy

Vuonna 2017 valmistunut klarinettikonsertto on enemmän tai vähemmän jatkuvassa liiketilassa. Avausosassa klarinetisti Pierre Génisson hyppyyttää pienfraaseja lakkaamatta ylös ja alas. Hieman hillitymmin ja vaimennetummin etenevä keskiosa kuljettaa kohti uutta rynnistystä. Pisimmän korren teoksista tuntuu vetävän tänä vuonna taltioitu viulukonsertto. Parikymmentä vuotta aiemmin sävelletty viulukonsertto tuntuu etenevän vapautuneemmin ja maltillisemmalla otteella. Siinä Tanguyn hienostunut ranskalaiskolorismi soi parhaimmillaan intiimisti ja lyyrisesti, kuten hitaassa osassa Dolce. Viulisti Júlia Pusker tekee laadukasta jälkeä. Melodiat hehkuvat niin ala- kuin ylärekisterissä intensiivisesti. Rytmisesti soitto on ärhäkkää ja jäntevää. Matvejeff pitää solistien ja orkesterin välisen, aikoin kiemuraisenkin vuoropuhelun jäsenneltynä.

Orkesterin tilausteos Matka on valmistunut Sibeliuksen juhlavuoden mainingeissa. Äänistö kulkee vähitellen useammassa aallossa voimistuen ja huipentuen kohti odotettua, sitä kaikkein voimallisinta päätösmylläystä.

Tämän tyyppisillä taltioimisprojekteilla on epäilemättä suotuisa vaikutus orkesterin soinnin kehittämiseen ja henkiseen vireystilaan. Näiden taltiointien perusteella on Jyväskylä Sinfonia hyvän kehityksen tiellä.

Kuuntele Uudet levyt 21.10.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.