Hyppää pääsisältöön

Barokin amatsoneissa riittää sävyjä

Ranskalais-italialainen mezzosopraano Lea Desandre on ottanut uuden barokkilevynsä otsikoksi Amazone. Etukäteen kuvittelin, että myyttisen naissoturikansan innoittama aariavalikoima olisi yksiniitistä pullistelua, mutta olin tutusti väärässä. Desandre tarjoilee Jupiter-yhtyeen kanssa todella sävykkään levyn, joka kuvastaa italialaisen ja ranskalaisen barokkioopperan moninaisuutta muttei niinkään nykyajan feminismiä.

Lea Desandre: Amazone
Lea Desandre: Amazone Uudet levyt

Barokin aikana oopperoiden aiheet kaivettiin mytologiasta. Naisen perinteistä roolia kyseenalaistavat amatsonit olivat ilmeisesti kovin tarpeellinen myytti, joten aiheesta sävellettiin lukemattomia oopperoita. Barokkioopperan runsaudesta voi toki pöyhiä laatuaarioita mihin tahansa teemaan, mutta amatsonikuningatarten aariat tarjoavat tavallista otollisempaa laulettavaa mezzosopraanon äänialalle ilman kastraattivaatimuksia, ja tarjolla on loputtomasti karaktäärejä: amatsonikuningattaret laulavat toki kostosta ja taistelusta, mutta myös surusta, pettymyksestä, kaipuusta ja rakkaudesta. Aarioiden perusteella heidän voimansa ja valtansa on alati uhattuna tunteiden takia.

Levyn säveltäjistä Provenzale, Viviani, De Bottis, Schürmann, Pallavacino ja Destouches eivät liene kenenkään kotijumalia, mutta hyviä kappaleita heiltä on löytynyt. Tyylien ja kokoonpanojen moninaisuudesta huolimatta levy kaareutuu kauniisti, ja vain muutama soitinvälike on hieman väkinäisesti linkitetty teemaan.

Mutta aina kun Lea Desandren nuori ja kevyt mutta silti voimakas mezzo palaa ääneen, levyn intensiteetti kasvaa. Desandre ei ylieläydy ja ähki Bartolin tapaan, mutta hänen kaikissa rekistereissä tasalaatuinen äänensä tekee ihastuttavan selväksi, mitä amatsonikuningatar sillä kertaa tuntee ja haluaa. Pikkuinen Jupiter-yhtye puolestaan kaivaa karaktäärejä etenkin basso continuon kokoonpanosta, ei niinkään jousten soinnista tai rytmien elävyydestä, mutta hyvin se pysyy menossa mukana.

Jos barokkioopperoiden vahvat naiset ja heidän heikot hetkensä kiinnostavat, voin suositella Lea Desandren ja Jupiter-yhtyeen katsausta amatsoneihin. Yksiselitteisempään feminismiin on siis parempiakin vaihtoehtoja.

"Amazone", säv. Provenzale, Cavalli, Viviani, Bottis, Schürmann, Pallavacino, Philidor, L. Couperin, Destouches, Marais, Rondeau, F. Couperin, Vivaldi, Dunford. - Lea Desandre, mezzosopraano, sekä Jupiter/Thomas Dunford. (Erato, 9029506584)

Kuuntele Uudet levyt 28.10.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua