Hyppää pääsisältöön

Rikas duokohtaaminen

Viulisti Patricia Kopatchinskaja ja sellisti Sol Gabetta ovat soittaneet yhdessä yli kaksikymmentä vuotta ja soittavat vastakin, päätellen siitä miten hauskaa heillä on uudella duolevyllä nimeltä Sol & Pat. Onneksi hauskanpidosta syntyy myös kuulijalle asti välittyviä, äärimmäisen monipuolisia musiikkielämyksiä, jotka saavat soinnillisesti ohuen kokoonpanon tuntumaan taiteellisesti täyteläiseltä.

Sol & Pat
Sol & Pat Uudet levyt

Ravelin ja Kodalyn duot sekä Julien-Francois Zbindenin La fete au village muodostavat levyn rungon, mutta päähuomio kiinnittyy taiten valittuihin välikkeisiin ja pikkukappaleisiin. Muutama barokkiherkku sekä laaja valikoima oman aikamme miniatyyrejä antavat Kopatchinskajalle ja Gabettalle mahdollisuuden hyödyntää loputonta sointi- ja tyylivalikoimaansa. Koskaan ei voi tietää, tuleeko naamalle modernistinen pyörremyrsky, pelimannisvengiä, hellää pizzicato-hempeilyä vai postmodernia pieruhuumoria, mutta kaikki tuntuu olevan muusikoiden kontrollissa. Etenkin Kopatchiskaja tapaa usein soittaa enemmän energiaa kuin säveliä, mutta Ravelin ja Kodalyn duoissa sitä ihan tavallista, kaunista viulusointiakin on yllin kyllin, joskin tarjoiltuna poikkeuksellisen elävästi ja ilmaisuvoimaisesti.

Levyn ohjelma on toki sirpaleinen, mutta minuun teki suuren vaikutuksen se, miten suvereenisti Kopatchinskaja ja Gabetta yhdistävät kuuntelevan ja reagoivan yhteissoiton, äärimmäisen ilmaisuskaalan ja musiikin palvelemisen.

"Sol & Pat", säv. Leclair, Widmann, C.P.E. Bach, Coll, Ravel, Zbinden, Xenakis, Ligeti, Kodaly ja J.S. Bach. - Patricia Kopatchinskaja, viulu, ja Sol Gabetta, sello. (Alpha, ALPHA757)

Kuuntele Uudet levyt 28.10.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua