Hyppää pääsisältöön

Meditatiivisessa messussa etsitään rauhan ja hiljaisuuden kokemusta

Kynttilät palavat rukouskynttelikössä.
Kynttilät palavat rukouskynttelikössä. Kuva: Susanna Erätuli/Hiljaisuuden ystävät rukoileminen,kirkko,kynttilät

- Hiljaiset paikat ja hetket tuntuvat hupenevan maailmasta samaa vauhtia kuin luonnon lajikato etenee, toteaa Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja, pastori Juha Tanska. Uutisvirtojen ja palopuheiden maailmassa monet ovat väsyneitä sanojen paljouteen. Jumalanpalveluksessakin tuntuu Juha Tanskan mielestä välillä olevan liikaa selittämistä ja liian vähän hiljaisuutta.

Rauhan ja hiljaisuuden kokemusta etsimässä

Radiossa hiljaisuuden kokemusta on etsittävä muilla keinoin kuin konkreettisella äänettömyydellä.
– Jos radiolähetyksen katkaisee hiljaisuus, kuulija luulee äkkiä, että lähetys katkesi tai radio meni rikki. Meditatiivisessa radiomessussa etsitään rauhan ja hiljaisuuden kokemusta, joka ottaa huomioon radion mahdollisuudet, toiminnanjohtaja, aiemmin Haminan seurakunnan kirkkoherrana työskennellyt Tanska kuvailee.
Kiinnostuksesta tarjota radiossa jumalanpalvelus, joka kutsuisi lepoon ja hiljaisuuteen, syntyi Meditatiivinen messu, joista ensimmäinen lähetetään Valvomisen sunnuntaina 14.11. klo 10 Yle Radio 1:llä.

Meditatiivinen messu kutsuu mietiskelyyn ja rukoushiljaisuuteen

Meditatiivisessa radiokirkossa musiikki, puhe ja rukoukset soljuvat virtana, jonka suvantokohdat tekevät tilaa omalle mietiskelylle. Marraskuun meditatiivisen messun saarnan pitää Juha Tanska. Avustavana pappina toimii Elina Vaittinen. Meditatiivisessa messussa musisoivat Sirkku Rintamäki ja Kirkon koulutuskeskuksen Syvemmälle messuun -kurssin kuoro. Instrumentalisteina ovat Riitta Lehtimäki, huilu, Janne Silvola, viulu, Aino Luhtasela, kantele ja Laura Kaartinen, kitara. Messu toteutetaan Kirkon koulutuskeskuksen Agricola-kappelissa Järvenpäässä.
Meditatiiviset messut toteutetaan yhdessä Hiljaisuuden ystävien ja Kirkon koulutuskeskuksen kanssa. Vuonna 1986 perustettu Hiljaisuuden Ystävät vaalii ja edistää kirkon vanhasta rukoushiljaisuuden perinteestä nousevaa hengellistä elämää monin tavoin. Yhdistys kouluttaa retriitinohjaajia, hengellisiä ohjaajia ja Hiljaisuuden joogan ohjaajia sekä luontohengellisyyden ja pyhiinvaelluksen taitajia.

Taizé-lauluihin on helppo liittyä mukaan

Meditatiivisen messun musiikkina on tuttujen virsien lisäksi meditatiivisia Taizé-lauluja. Laulut ovat keskeinen osa Ranskassa sijaitsevan Taizén yhteisön rukouselämää. Yhteisön rukouslauluista on tullut suosittuja myös Suomessa. Lyhyitä meditatiivisia lauluja on helppo oppia, sillä niiden säkeistöjä toistetaan useita kertoja. Tekstit voivat olla peräisin Raamatusta tai kristillisiltä ajattelijoilta. Ekumeeniset Taizé-laulut ovat peräisin monista eri kirkollisista perinteistä.

Meditatiivisen messun teksteissä on tavoiteltu paitsi virittämistä sisäiseen rauhaan ja Jumalan etsintään, myös selkeää kieltä ja kosketusta nykyihmisen arkielämän todellisuuteen. Messun rukousten tekstit ovat laatineet Aulikki Mäkinen ja Mari Leppänen. Ehtoollisrukous perustuu Heikki Kotilan tekstiin.

”Tervetuloa elämän vaeltajien messuun. Pue jalkoihisi pyhiinvaeltajan kengät. Ne ovat vaeltajalle hitauden vertauskuva. Ne hiljentävät kiireen ja ohjaavat oikealle tielle”, kutsutaan kuulijaa mukaan Meditatiivisen messun alkusanoissa.


Meditatiivinen messu Yle Radio1:llä su 14.11.2021 klo 10 sekä 9.1.2022 klo 10. Marraskuun messun toimittavat pastorit Juha Tanska ja Elina Vaittinen. Tammikuun Meditatiivisessa messussa on Juha Tanskan lisäksi mukana piispa emerita Irja Askola. Meditatiivinen messu on kuunneltavissa myös Yle Areenassa lähetysajan jälkeen.

 • Jumalanpalvelukset tammikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset tammikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat tammikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat tammikuussa 2022

  Aamuhartaus 8.1.2022 asti ma-la klo klo 6.15 ja 7.15 (uusinta), 10.1. alkaen ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Meditatiivisessa messussa etsitään rauhan ja hiljaisuuden kokemusta

  Meditatiivisuus tavoittaa pitkiin puheisiin väsyneitä.

  Uutisvirtojen ja palopuheiden maailmassa monet ovat väsyneitä sanojen paljouteen. Jumalanpalveluksessakin tuntuu välillä olevan liikaa selittämistä ja liian vähän hiljaisuutta. Valvomisen sunnuntaina 14.11. klo 10 lähetetään Yle Radio 1:llä Meditatiivinen messu, jossa saarnaa Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska ja avustaa pastori Elina Vaittinen. Mukana messun musiikissa on Syvemmälle messuun -kurssilaisia kouluttaja Sirkku Rintamäen johdolla. Messun musiikkina on virsien lisäksi meditatiivisia Taizé-lauluja, jotka kutsuvat mietiskelyyn ja hiljentymiseen.

 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.