Hyppää pääsisältöön

Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

Kuvassa Puheen Aamun Anna Cadia, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo sekä punk-laulaja Anni Lötjönen.
Kuvassa Puheen Aamun Anna Cadia, Juhani Kenttämaa ja Alina Kulo sekä punk-laulaja Anni Lötjönen. Yle Puhe,Puheen Aamu

Tänäkin vuonna Puheen Aamu käy taistoon marraskuun pimeyttä ja tiistaipäivien mitättömyyttä vastaan. Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämää kutsuvat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin. Marraskuun tiistait ovat jälleen Kaikkien Aikojen Tiistaita tiistainisuineen ja kuuntelijoiden toivebiiseineen.

Ystäväviikon vieraat:

Kylässä Saku Tuominen
Ystäväviikon avasi kirjailija, ravintoloitsija, luova johtaja Saku Tuominen. Hänen kanssaan puhuttiin uteliaisuuden ja erilaisten näkökulmien merkityksestä. Yksiä ainoita totuuksia ei ole. Entä jos elämme ihan tosi hienossa maailmassa, mutta emme vain huomaa sitä?

Kylässä Anni Lötjönen
Punk-laulaja, kirjailija Anni Lötjöselle ensimmäinen kirjamessujen jälkeinen kutsuvierastilaisuus Ruotsin suurlähetystössä oli yllättävä kokemus. Pönötys oli poissa, sen sijaan hän päätyi nostamaan karpaasia, konkreettisesti. Hiihtäjä Jari Isometsän sylissä kannattelulla on kuitenkin suurempi merkitys - karpaasin nostamisen voi lanseerata koko elämän kokoiseksi asenteeksi.

Kylässä Samae Koskinen
Muusikko Samae Koskisen kanssa puhuttiin tietysti musiikista. Omin sanoin "ristiriitaisen ihmisen" maailmaan mahtuu niin metallia kuin bossanovaakin. Ensimmäinen sopii kokkailuun, jälkimmäinen ruokailuun vieraiden kanssa.

Kylässä Jenni Pääskysaari
Toimittaja, juontaja Jenni Pääskysaari on Puheen Aamunsa kuunnellut. Hän on oppinut mikä on kampanisu ja miten se eroaa kampaviineristä. Herppiasiat vievät syvään päätyyn ja ammattilaisena Pääskysaari on varustautunut vierailuun. Mukana on Kaisa Häkkisen Nykysuomen etymologinen sanakirja, joka avataan kohdasta lisko.

Kylässä Katja Kettu
Kirjailija Katja Kettu tuli ystäväviikolle kylään kirjojen kanssa. Mukana on tuore Ismo Alanko elämäkerta ja Todellisuuden ihmemaailma vuodelta 1924. Jälkimmäinen on kirja ihmeellisistä asioista. Siinä mietitään atoomienergiaa ja mitä on auringon sappi. Jutteluun mahtuu myös yhteinen keikkamuisto Juhani Kenttämaan kanssa.

Joulukuussa avataan jälleen Puheen Aamun joulukalenteri. Äänestyksessä kysytään Konttiin vai tonttiin? Ehdotuksia voi laittaa jo nyt WhatsApp-viestillä numeroon 040 163 8586.

Kuvassa Puheen Aamun joulukalenterin logo.
Kuvassa Puheen Aamun joulukalenterin logo. Kuva: Sami Mäkelä Puheen Aamu,Yle Puhe
 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.