Hyppää pääsisältöön

Crossoveriin mahtuu nykyäänkin harha-askelia

Vuosi sitten periodiyhtye Lautten Compagney piristi syksyäni herkullisen kirpeällä levyllä, jossa Samuel Scheidtin renessanssikulmikkuus yhdistyi Erik Satien outsider-minimalismiin. Yhtyeen uusi levy jatkaa genrejen törmäyttelyä, mutta valitettavasti Henry Purcellin ja Beatles-hittien välille ei synny kunnon jännitettä, vaan levy putoilee crossoverin lukuisiin sudenkuoppiin.

Time Travel / Lautten Compagney
Time Travel / Lautten Compagney Uudet levyt

Time Travel -levyllä noin joka kolmas raita on periodiyhtyeelle sovitettua Beatlesia, loput Henry Purcellin ooppera- ja näytelmähittejä. Kokonaisuus ei kuitenkaan synnytä suurten brittiläisten lauluntekijöiden välille mitään yhteyttä. Beatlesin melodiat, harmoniat ja svengi ovat niin väkevästi omanlaisiaan, etteivät ne keskustele Purcellin kanssa ainakaan tämän levyn perusturvallisina sovituksina. Asiaa ei auta klassinen saksofonisti Asya Fateyeva, joka käy vetäisemässä melodiat persoonattomasti, tuottamatta muuta lisäarvoa kuin soinnin.

Ymmärrän hyvin, että Lautten Compagneyn kitaravetoinen, kunnon kompista innostuva porukka tuntee vetoa Beatles-hittien pariin, mutta jotenkin tuntuu, että he saavat Beatlesilta paljon mutta antavat sille vähän. Kuulijana voin myötämielisesti seurata muusikkojen iloa siitä, että hei mekin voidaan rämpyttää Beatlesia. Mutta kun levyn keskeiset ansiot tuntuvat jäävän tälle asteelle, se ei juuri eroa 90-luvun kömpelöstä crossoverista, jossa taidemusiikki kolonialisoi muiden genrejen parhaita puolia tavalla, josta puuttui sekä taiteellinen kunnianhimo että kunnioitus toisen genren historiaa ja tyylipiirteitä kohtaan.

"Time Travel", säv. Henry Purcell sekä John Lennon & Paul McCartney. - Asya Fateyeva, saksofoni, ja Lautten Compagney/Wolfgang Katschner. (Deutsche HM, 19439924962)

Kuuntele Uudet levyt 11.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua