Hyppää pääsisältöön

Marginaalista uudelleenarvioitavaksi

Viulisti Mirka Malmin ja pianisti Tiina Karakorven levy "Toisia suomalaisia viulusävelmiä" on syntynyt osana viime vuosien liikettä, jossa eri syistä marginalisoituja säveltäjiä nostetaan uudelleenarvioitavaksi. Levy keskittyy romantiikan ajan suomalaisiin naissäveltäjiin samoin kuin HKO:n ja eri tutkijoiden laaja HUOM-hanke. Tieteen ja muusikoiden yhteistyö tekee unohdetusta musiikista nykykuulijalle merkityksellistä, olkoonkin että kaikki löydöt tuskin päätyvät hittilistan kärkeen.

Toisia suomalaisia viulusävelmiä / Malmi & Karakorpi
Toisia suomalaisia viulusävelmiä / Malmi & Karakorpi Uudet levyt

Alban julkaiseman levyn säveltäjiä yhdistää naissukupuoli, syntymäaika 1800-luvun puolivälissä ja kosmopoliittisuus. Agnes Tschetschulin, Ida Moberg, Minna von Knorring, Betzy Holmberg, Laura Netzel ja Ingeborg von Bronsart linkittyvät melko löyhästi siihen, mikä nykyään mielletään suomalaiseksi kulttuuriksi, koska heidän aikanaan kulttuuri oli erilainen. Hyvä silti, että levy antaa kulttuurisen kotimaan heidän perinnölleen, joka edustaa eurooppalaisen musiikkielämän monia virtauksia.

Viuluvirtuoosi Tschetschulinin ajanmukaiset salonkikappaleet ja von Bronsartin yltiöromanttinen hehku ovat levyn musiikillisesti hallituinta antia, mutta itseäni viehättää myös Holmbergin Andante, jossa olisi aineksia isoon orkesterivyörytykseen, sekä Laura Netzelin kolmen pikkukappaleen rohkea herkkyys ja paikoin jopa dekadenssi. Mobergin ja von Knorringin kulmikkaat pikkuteokset sen sijaan palauttavat mieleen, että kun marginalisoituun musiikkisukupuoleen yhdistyy tausta Suomen kaltaisessa musiikkiperiferiassa, on paikoin armollisinta saada kuunteluelämys kulttuurisen tilanteen tiedostamisesta - mikä sekin on tärkeä kokemus.

Mirka Malmi ja Tiina Karakorpi ovat joutuneet luomaan levyn teoksille tulkintaperinteen tyhjästä - ja onnistuneet, päätellen siitä, että sävyjä ja liikevoimaa on enemmän kuin nuoteissa lukee ja kukin kappale asettuu luontevaksi osaksi musiikillisten viittausten ja merkitysten verkostoa. Viulun metallipäällysteiset suolikielet ja vuoden 1882 Bösendorfer-flyygeli luovat valohämyisen sointikuvan, joka korostaa musiikin historiallista kontekstia, mutta tekee siitä samalla houkuttelevan.

Aika näytttää, millaisen paikan levyn esittelemä musiikki lunastaa toisaalta historiankirjoituksessa, toisaalta musiikkielämässä, kumpikin kun muuttuu jatkuvasti. Mutta tämän levyn ja Fennica Gehrmanin nuottijulkaisun myötä ainakin osa marginalisoivista rakenteista on kadonnut, ja tälläkin musiikilla on mahdollisuus löytää merkityksensä.

"Toisia suomalaisia viulusävelmiä", säv. Agnes Tschetschulin, Ida Moberg, Minna von Knorring, Betzy Holmberg, Laura Netzel ja Ingeborg von Bronsart. - Mirka Malmi, viulu, ja Tiina Karakorpi, piano. (Alba, ABCD 507)

Kuuntele Uudet levyt 11.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua