Hyppää pääsisältöön

Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita. Säveltäjäniminä ovat Tytti Arola, Mikko Sarvanne ja Sampo Kasurinen.

Signe äänitteen kansi.
Signe äänitteen kansi. Signe,nykymusiikki,Mika Kallio (rumpali),a cappella -musiikki,Uudet levyt

Albumi-trilogian yksi linjoista on kielellisen ilmaisun muuntuminen tai syventyminen. Ensimmäisellä äänitteellä teokset liikkuvat sanattoman ilmaisun alueella, ja seuraavalla kahdella julkaisulla mukaan tulevat vähitellen yksittäiset sanat ja lopuksi varsinaiset lauletut tekstit. Nyt julkaistun levyn kaikissa kolmessa sanattoman laulun varaan rakentuvissa kappaleissa on ihmisääntä tarpeen mukaan laajennettu elektronisin keinoin tai akustisin äänilähtein.

Sampo Kasurisen kappaleessa Six Meditations for Voices and Percussion Signe loihii yhdessä Mika Kallion soittamien äänimaljojen kanssa pitkien ihmisäänten kutsuvuudesta ja pehmeistä kuminoista keskittyneen rituaalimaisen hetken. Mikko Sarvanteen kappaleessa Do Trees Hear the Noise? lauletun ihmisäänen lisäksi tutkaillaan yksittäisten vokaali- ja konsonantti- äännähdysten soinnillisia ominaisuuksia. Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo viulisti Meriheini Luoto. Tytti Arolan teoksessa Muovi elektroninen äänistö kietoutuu luontevasti ihmisääneen. Sihinää, niksuntaa ja monenlaisia muita suu-soundeja sekä monotonisen tuotantokoneiston jäljittelyä, ja ehtiipä sekaan sujahtaa kevyttä elektrokomppiakin. Signe liikkuu luontevasti ja monipuolisesti kolmen teoksen asettamissa sointiympäristöissä.

Julkaisu kaartuu himpun verran yli puolen tunnin. Itse olisin kaivannut mukaan vielä yhden tyyliltään selkeästi erilaisen teoksen vahvistamaan kokonaisuutta. Ehkäpä tyylillinen kirjokin vahvistuu seuraavan kahden levyn myötä. Joka tapauksessa kyseessä on kiinnostava, kunnianhimoinen ja tässä ajassa kiinni oleva projekti. Jo se yksistään tekee yhtyeestä ja tästäkin julkaisusta tarpeellisen.

Kuuntele Uudet levyt 18.11.2021, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.