Hyppää pääsisältöön

Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

Laura Autio laulaa Lahden Gospelkuoron solistina.
Lahden Gospelkuoro ja laulusolisti Laura Autio. Laura Autio laulaa Lahden Gospelkuoron solistina. Kuva: Elina Vaittinen / Kirkon Viestintä joululaulut,gospelmusiikki,jumalanpalvelus,joulu,Ristinkirkko

Lahden Ristinkirkko täyttyy gospelin riemusta, tanssittavista rytmeistä ja jouluisista sävelistä, kun Riemulaulut kajahtelevat sunnuntaina 12.12. klo 10. Ohjelmassa kuullaan sekä klassikkojoululauluja että uusia tuttavuuksia gospelmusiikin saralta.

Saarnavieraana on lahtelainen lastenlääkäri Leena Kaartinen, joka on työskennellyt vuosikymmeniä lasten ja naisten terveydenhuollon parantamiseksi maailman kriisialueilla. Time-lehti valitsi Kaartisen vuonna 2005 eurooppalaisten sankarien joukkoon kuvaten häntä "eläväksi määritelmäksi sisulle". Leena Kaartinen kertoo, millaista on ollut viettää monia jouluja Afganistanissa, mitä joulu hänelle merkitsee - ja miltä tuntuu tarkastella Afganistanin tilannetta nyt suomalaisesta joulunodotuksesta käsin.

Gospelin rytmejä ja perinteistä suomalaista

Ohjelmassa kuullaan myös Lahden Gospelkuoron Marjaana Turusen haastattelu. Turunen on raivannut jalansijaa gospelmusiikin tarttuvien rytmien kotiutumiseksi myös suomalaiseen luterilaiseen seurakuntakontekstiin. Gospelkuoro ja bändi tulkitsevat mm. legendaarisen joululaulun O Holy Night, jonka solistina säkenöi vahvaääninen gospelsopraano Laura Autio.

Lahden Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron kaunis laulu virittää joulun odotukseen. Kuoro esittää Camilla Sundbergin johdolla mm. rakastetun joululaulun Varpunen jouluaamuna.

Riemulaulut-ohjelma on katsottavissa jälkikäteen myös Yle Areenassa.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.