Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

Sibelius: Finnish folk songs & discoveries / Janne Mertanen
Sibelius: Finnish folk songs & discoveries / Janne Mertanen Uudet levyt

Levyn otsikko "Finnish folk songs & discoveries" viittaa löytöihin, mutta oikeasti levyn kappaleet on hyvin dokumentoitu kansallissäveltäjämme teosluetteloon. Anna Pulkkisin teosesittelyt kuvaavat niiden syntyhistoriaa suurentelematta - kyse on harjoitelmista, luonnoksista, lahjoista ystäville, kesäloman tunnelmakuvauksista tai pikkupuuhista joululehtiin. Onneksi Mertanen aloittaa levyn kuudella kansanlaulusovituksella, jotka ovat kohtuullisen näkemyksellisiä tai ainakin viimeisteltyjä. Sibeliuksen persoonallinen tyyli lomittuu romanttiseen kansanlaulukäsitykseen, ja vaikka säveltäjä kaivaa tunnelmia laulujen alkuperäisistä sanoista, toisen mokoman kaivaa Mertanen. Tulkinnan arvo korostuu entisestään, kun levy jatkuu silpulla ja katkelmilla. Lempeällä otteella, selvillä karaktääreillä ja kirkkailla sointiväreillä Mertanen tulkitsee parhain päin sävellysten kömpelötkin käänteet, ja elegantti pianoäänitys viimeistelee musiikillisen uskottavuuden.

Mutta kuten Mertanen asian on kauniisti ilmaissut, Sibeliuksen pianomusiikki on vaihtelevaa ja toisinaan pianistista. Tämän tosiseikan taakse kätkeytyy monta musiikillisesti huonoa ideaa, jotka luonteva pianistisuus olisi voinut parantaa, sekä monta musiikillisesti hienoa ideaa, jotka epäluonteva pianistisuus pilaa. Mertanen onneksi ymmärtää sekä musiikin että pianismin päälle ja paikkaa kun tarvitaan. Parempaa asianajajaa Sibeliuksen pianomusiikki tuskin voi saada, mutta silti tämän levyn valikoimasta ei kansanlaulusovitusten lisäksi löydy kuin satunnaisia hetkiä, joissa Sibeliuksen nerous pilkahtaa.

Jean Sibelius: Suomalaisia kansanlauluja ja harvinaisuuksia pianolle. - Janne Mertanen. (Sony, 19439888582)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua