Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

Sibelius: Finnish folk songs & discoveries / Janne Mertanen
Sibelius: Finnish folk songs & discoveries / Janne Mertanen Uudet levyt

Levyn otsikko "Finnish folk songs & discoveries" viittaa löytöihin, mutta oikeasti levyn kappaleet on hyvin dokumentoitu kansallissäveltäjämme teosluetteloon. Anna Pulkkisin teosesittelyt kuvaavat niiden syntyhistoriaa suurentelematta - kyse on harjoitelmista, luonnoksista, lahjoista ystäville, kesäloman tunnelmakuvauksista tai pikkupuuhista joululehtiin. Onneksi Mertanen aloittaa levyn kuudella kansanlaulusovituksella, jotka ovat kohtuullisen näkemyksellisiä tai ainakin viimeisteltyjä. Sibeliuksen persoonallinen tyyli lomittuu romanttiseen kansanlaulukäsitykseen, ja vaikka säveltäjä kaivaa tunnelmia laulujen alkuperäisistä sanoista, toisen mokoman kaivaa Mertanen. Tulkinnan arvo korostuu entisestään, kun levy jatkuu silpulla ja katkelmilla. Lempeällä otteella, selvillä karaktääreillä ja kirkkailla sointiväreillä Mertanen tulkitsee parhain päin sävellysten kömpelötkin käänteet, ja elegantti pianoäänitys viimeistelee musiikillisen uskottavuuden.

Mutta kuten Mertanen asian on kauniisti ilmaissut, Sibeliuksen pianomusiikki on vaihtelevaa ja toisinaan pianistista. Tämän tosiseikan taakse kätkeytyy monta musiikillisesti huonoa ideaa, jotka luonteva pianistisuus olisi voinut parantaa, sekä monta musiikillisesti hienoa ideaa, jotka epäluonteva pianistisuus pilaa. Mertanen onneksi ymmärtää sekä musiikin että pianismin päälle ja paikkaa kun tarvitaan. Parempaa asianajajaa Sibeliuksen pianomusiikki tuskin voi saada, mutta silti tämän levyn valikoimasta ei kansanlaulusovitusten lisäksi löydy kuin satunnaisia hetkiä, joissa Sibeliuksen nerous pilkahtaa.

Jean Sibelius: Suomalaisia kansanlauluja ja harvinaisuuksia pianolle. - Janne Mertanen. (Sony, 19439888582)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua