Hyppää pääsisältöön

Trifonov löytää Bachin musiikista koko elämän

Deutsche Grammophon -yhtiön pianotähti Daniil Trifonov on ennenkin kasannut kunnianhimoisia ja pitkiä levykokonaisuuksia, mutta uusin on omaa luokkaansa. Tuplalevyn otsikko "Bach: The Art of Life" viittaa Bachin musiikkitestamenttiin Fuugan taito, mutta vihjaa, että tarjolla on vastaavan tasoinen elämännäkemys. Minua ilahduttaa, että Trifonovin tulkintanerouden myötä niin melkeinpä on.

Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life
Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life Uudet levyt

Die Kunst der Fuge, Fuugan taito, on itseoikeutetusti levyn ytimessä, mutta siihen päästään vasta tunnin kohdalla. Alkuun Trifonov on koonnut rikkaan valikoiman helliä, kotoisia ja pianistisia pikkukappaleita Bachin pojilta sekä Anna Magdalena Bachin nuottikirjasta. Näistä teoksista laajin, Johann Christoph Friedrich Bachin virtuoosimuunnelmat lastenlaulusta Tuiki, tuiki, tähtönen, kristallisoi levyn tunnelman. Tuntuu kuin pääsisi seuraamaan, mitä Bachin musiikkihuoneessa tapahtuu silloin, kun kosketinsoitinmusiikkia elävä ja hengittävä perhe soittaa toisilleen, ilman ulkopuolisia odotuksia tai velvoitteita. Virtuoosileikittelyt, helppojen pikkukappaleiden koukut ja Chaconnen syvä mietiskely saavat yhtä suuren arvon - kaikki se on elämää, kaikki se on musiikkia.

Tässä kontekstissa, jokaisen pikkupianistin soittamien menuettien jälkeen, Die Kunst der Fuge saa uuden merkityksen. Se ei enää ole oppinut ja etäinen monumentti vaan se on isän ja käsityöläismestarin oma projekti osana perhettä ja toimivaa musiikkipajaa.

Paljon saa Daniil Trifonov aikaan ohjelmistosuunnittelulla, mutta lopullinen illuusio ihanteellisesta musiikkiperhe-elämästä syntyy hänen soitostaan. Trifonovin äärimmäinen taituruus antaa mahdollisuuden äärimmäiseen kirkkauteen, hellyyteen ja herkkyyteen keskellä Fuugan taidon polyfonisia tiheikköjä ja muunnelmateosten virtuoosihelmeilyitä. Helpoista pikkukappaleista hän toisaalta löytää suloisen kotoisuuden lisäksi myös jykeviä ja ilmaisuvoimaisia karaktäärejä. Ja kaikkea vie pakoton, keskeytyksetön virta, jonka myötä kuulija saa elämänsä flow-tilaan kahdeksi tunniksi.

The Art of Life, Elämän taito, on siis tarjolla kahdessa muodossa: Toisaalta kotoisan, keskustelevan ja moniäänisen sosiaalisen elämän ihannekuvana, toisaalta elämän virtana, joka on täynnä pieniä iloja, suuria suruja ja kauniita kuvitelmia - ja kaikkeen tähän Bachin perheen musiikki auttaa eläytymään.

Harvoin yksittäinen äänilevy saa minut lausumaan näin suuria sanoja elämästä. Daniil Trifonov on selvästi onnistunut jossain.

"Bach: The Art of Life", säv. J.C. Bach, W.F. Bach, C.P.E. Bach, J.C.F. Bach, J.S. Bach - Daniil Trifonov, piano. (DG, 4838530)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua