Hyppää pääsisältöön

Trifonov löytää Bachin musiikista koko elämän

Deutsche Grammophon -yhtiön pianotähti Daniil Trifonov on ennenkin kasannut kunnianhimoisia ja pitkiä levykokonaisuuksia, mutta uusin on omaa luokkaansa. Tuplalevyn otsikko "Bach: The Art of Life" viittaa Bachin musiikkitestamenttiin Fuugan taito, mutta vihjaa, että tarjolla on vastaavan tasoinen elämännäkemys. Minua ilahduttaa, että Trifonovin tulkintanerouden myötä niin melkeinpä on.

Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life
Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life Uudet levyt

Die Kunst der Fuge, Fuugan taito, on itseoikeutetusti levyn ytimessä, mutta siihen päästään vasta tunnin kohdalla. Alkuun Trifonov on koonnut rikkaan valikoiman helliä, kotoisia ja pianistisia pikkukappaleita Bachin pojilta sekä Anna Magdalena Bachin nuottikirjasta. Näistä teoksista laajin, Johann Christoph Friedrich Bachin virtuoosimuunnelmat lastenlaulusta Tuiki, tuiki, tähtönen, kristallisoi levyn tunnelman. Tuntuu kuin pääsisi seuraamaan, mitä Bachin musiikkihuoneessa tapahtuu silloin, kun kosketinsoitinmusiikkia elävä ja hengittävä perhe soittaa toisilleen, ilman ulkopuolisia odotuksia tai velvoitteita. Virtuoosileikittelyt, helppojen pikkukappaleiden koukut ja Chaconnen syvä mietiskely saavat yhtä suuren arvon - kaikki se on elämää, kaikki se on musiikkia.

Tässä kontekstissa, jokaisen pikkupianistin soittamien menuettien jälkeen, Die Kunst der Fuge saa uuden merkityksen. Se ei enää ole oppinut ja etäinen monumentti vaan se on isän ja käsityöläismestarin oma projekti osana perhettä ja toimivaa musiikkipajaa.

Paljon saa Daniil Trifonov aikaan ohjelmistosuunnittelulla, mutta lopullinen illuusio ihanteellisesta musiikkiperhe-elämästä syntyy hänen soitostaan. Trifonovin äärimmäinen taituruus antaa mahdollisuuden äärimmäiseen kirkkauteen, hellyyteen ja herkkyyteen keskellä Fuugan taidon polyfonisia tiheikköjä ja muunnelmateosten virtuoosihelmeilyitä. Helpoista pikkukappaleista hän toisaalta löytää suloisen kotoisuuden lisäksi myös jykeviä ja ilmaisuvoimaisia karaktäärejä. Ja kaikkea vie pakoton, keskeytyksetön virta, jonka myötä kuulija saa elämänsä flow-tilaan kahdeksi tunniksi.

The Art of Life, Elämän taito, on siis tarjolla kahdessa muodossa: Toisaalta kotoisan, keskustelevan ja moniäänisen sosiaalisen elämän ihannekuvana, toisaalta elämän virtana, joka on täynnä pieniä iloja, suuria suruja ja kauniita kuvitelmia - ja kaikkeen tähän Bachin perheen musiikki auttaa eläytymään.

Harvoin yksittäinen äänilevy saa minut lausumaan näin suuria sanoja elämästä. Daniil Trifonov on selvästi onnistunut jossain.

"Bach: The Art of Life", säv. J.C. Bach, W.F. Bach, C.P.E. Bach, J.C.F. Bach, J.S. Bach - Daniil Trifonov, piano. (DG, 4838530)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua