Hyppää pääsisältöön

Trifonov löytää Bachin musiikista koko elämän

Deutsche Grammophon -yhtiön pianotähti Daniil Trifonov on ennenkin kasannut kunnianhimoisia ja pitkiä levykokonaisuuksia, mutta uusin on omaa luokkaansa. Tuplalevyn otsikko "Bach: The Art of Life" viittaa Bachin musiikkitestamenttiin Fuugan taito, mutta vihjaa, että tarjolla on vastaavan tasoinen elämännäkemys. Minua ilahduttaa, että Trifonovin tulkintanerouden myötä niin melkeinpä on.

Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life
Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life Uudet levyt

Die Kunst der Fuge, Fuugan taito, on itseoikeutetusti levyn ytimessä, mutta siihen päästään vasta tunnin kohdalla. Alkuun Trifonov on koonnut rikkaan valikoiman helliä, kotoisia ja pianistisia pikkukappaleita Bachin pojilta sekä Anna Magdalena Bachin nuottikirjasta. Näistä teoksista laajin, Johann Christoph Friedrich Bachin virtuoosimuunnelmat lastenlaulusta Tuiki, tuiki, tähtönen, kristallisoi levyn tunnelman. Tuntuu kuin pääsisi seuraamaan, mitä Bachin musiikkihuoneessa tapahtuu silloin, kun kosketinsoitinmusiikkia elävä ja hengittävä perhe soittaa toisilleen, ilman ulkopuolisia odotuksia tai velvoitteita. Virtuoosileikittelyt, helppojen pikkukappaleiden koukut ja Chaconnen syvä mietiskely saavat yhtä suuren arvon - kaikki se on elämää, kaikki se on musiikkia.

Tässä kontekstissa, jokaisen pikkupianistin soittamien menuettien jälkeen, Die Kunst der Fuge saa uuden merkityksen. Se ei enää ole oppinut ja etäinen monumentti vaan se on isän ja käsityöläismestarin oma projekti osana perhettä ja toimivaa musiikkipajaa.

Paljon saa Daniil Trifonov aikaan ohjelmistosuunnittelulla, mutta lopullinen illuusio ihanteellisesta musiikkiperhe-elämästä syntyy hänen soitostaan. Trifonovin äärimmäinen taituruus antaa mahdollisuuden äärimmäiseen kirkkauteen, hellyyteen ja herkkyyteen keskellä Fuugan taidon polyfonisia tiheikköjä ja muunnelmateosten virtuoosihelmeilyitä. Helpoista pikkukappaleista hän toisaalta löytää suloisen kotoisuuden lisäksi myös jykeviä ja ilmaisuvoimaisia karaktäärejä. Ja kaikkea vie pakoton, keskeytyksetön virta, jonka myötä kuulija saa elämänsä flow-tilaan kahdeksi tunniksi.

The Art of Life, Elämän taito, on siis tarjolla kahdessa muodossa: Toisaalta kotoisan, keskustelevan ja moniäänisen sosiaalisen elämän ihannekuvana, toisaalta elämän virtana, joka on täynnä pieniä iloja, suuria suruja ja kauniita kuvitelmia - ja kaikkeen tähän Bachin perheen musiikki auttaa eläytymään.

Harvoin yksittäinen äänilevy saa minut lausumaan näin suuria sanoja elämästä. Daniil Trifonov on selvästi onnistunut jossain.

"Bach: The Art of Life", säv. J.C. Bach, W.F. Bach, C.P.E. Bach, J.C.F. Bach, J.S. Bach - Daniil Trifonov, piano. (DG, 4838530)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua