Hyppää pääsisältöön

Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

Gretchaninov: All-Night Vigil / Latvian Radio Choir
Gretchaninov: All-Night Vigil / Latvian Radio Choir Uudet levyt

Gretshaninov oli tsaarin Venäjän arvostetuimpia säveltäjiä, joka muiden puuhiensa ohessa sävelsi merkittävän määrän musiikkia ortodoksisen kirkon käyttöön. Tässä käyttö tarkoittaa, että valistuneet amatöörikuorot pystyivät laulamaan tämän levyn vigiliaa tai sen osia jumalanpalveluksissa. Gretshaninov siis tasapainottelee perinteisen kansankuoroilmaisun ja orkestraalisempien, rikkaampien tekstuurien välimaastossa, joten Latvian radiokuoro ei pääse hänen vigiliassaan käyttämään koko osaamistaan. Teräksenkirkkaat sopraanot, tasaisen vibraton jämäköittämä yhteissointi, täyteläiseksi aukeava sointupuhtaus ja syvällä hyrisevät ikibassot antavat musiikille kuitenkin valonhohtoisen, ylevän auran, joka on tuttu Latvian radiokuoron aiemmilta ortodoksilevyiltä.

Paikoitellen musiikissa on läpilaulamisen makua, koska jo arkinen osaaminen ja Sigvards Klavan elkeet riittävät komeaan tulkintaan. Jatkuvammat fraasit ja taitosten plastisempi muotoilu saattaisivat kohottaa musiikin vielä korkeammalle. Mutta silti Latvian kuorotehdas tuottaa oivallisen kompromissin: Laulu ei ole liian lähellä votkalta ja suolakurkulta tuoksahtavaa perinnekirkkokuoroa, muttei myöskään hukkaa sisältöään eteeriseen kirkkauteen kuten vaikkapa Voces8-yhtyeen ortodoksitulkinnat. Läsnä on ortodoksien peräänkuuluttama rukouksellisuus, jolla luultavasti tarkoitetaan sitä, että tällaisen laulun soidessa jumalanpalvelus ei alkaisi tuntua konsertilta.

Kenties Aleksandr Gretshaninovin vigilia Latvian radiokuoron tulkintana ei ole juuri sitä, mitä nykyään odottaa kuulevansa lauantain iltapalveluksessa. Mutta ainakin se on kunnon veisuuta jumalan kunniaksi ja perinteitä kunnioittaen.

Aleksandr Gretshaninov: Vigilia. - Latvian radion kamarikuoro/Sigvards Klava. (Ondine, ODE-1397-2)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua