Hyppää pääsisältöön

Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

Gretchaninov: All-Night Vigil / Latvian Radio Choir
Gretchaninov: All-Night Vigil / Latvian Radio Choir Uudet levyt

Gretshaninov oli tsaarin Venäjän arvostetuimpia säveltäjiä, joka muiden puuhiensa ohessa sävelsi merkittävän määrän musiikkia ortodoksisen kirkon käyttöön. Tässä käyttö tarkoittaa, että valistuneet amatöörikuorot pystyivät laulamaan tämän levyn vigiliaa tai sen osia jumalanpalveluksissa. Gretshaninov siis tasapainottelee perinteisen kansankuoroilmaisun ja orkestraalisempien, rikkaampien tekstuurien välimaastossa, joten Latvian radiokuoro ei pääse hänen vigiliassaan käyttämään koko osaamistaan. Teräksenkirkkaat sopraanot, tasaisen vibraton jämäköittämä yhteissointi, täyteläiseksi aukeava sointupuhtaus ja syvällä hyrisevät ikibassot antavat musiikille kuitenkin valonhohtoisen, ylevän auran, joka on tuttu Latvian radiokuoron aiemmilta ortodoksilevyiltä.

Paikoitellen musiikissa on läpilaulamisen makua, koska jo arkinen osaaminen ja Sigvards Klavan elkeet riittävät komeaan tulkintaan. Jatkuvammat fraasit ja taitosten plastisempi muotoilu saattaisivat kohottaa musiikin vielä korkeammalle. Mutta silti Latvian kuorotehdas tuottaa oivallisen kompromissin: Laulu ei ole liian lähellä votkalta ja suolakurkulta tuoksahtavaa perinnekirkkokuoroa, muttei myöskään hukkaa sisältöään eteeriseen kirkkauteen kuten vaikkapa Voces8-yhtyeen ortodoksitulkinnat. Läsnä on ortodoksien peräänkuuluttama rukouksellisuus, jolla luultavasti tarkoitetaan sitä, että tällaisen laulun soidessa jumalanpalvelus ei alkaisi tuntua konsertilta.

Kenties Aleksandr Gretshaninovin vigilia Latvian radiokuoron tulkintana ei ole juuri sitä, mitä nykyään odottaa kuulevansa lauantain iltapalveluksessa. Mutta ainakin se on kunnon veisuuta jumalan kunniaksi ja perinteitä kunnioittaen.

Aleksandr Gretshaninov: Vigilia. - Latvian radion kamarikuoro/Sigvards Klava. (Ondine, ODE-1397-2)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua