Hyppää pääsisältöön

Joulun ajan hartausohjelmissa rakkaimpia jouluvirsiä, kaikenikäisten iloa ja toivon sanoja

Kauneimpia joululauluja lauletaan myös radiossa.
Kauneimmat joululaulut soivat myös radiossa. Kauneimpia joululauluja lauletaan myös radiossa. Kuva: Timo Jakonen / Kirkon kuvapankki joulu,jumalanpalvelus,hartaus,musiikki,Kauneimmat joululaulut

Kaipaatko kuulla tuttuja jouluvirsiä komealla urkusäestyksellä - tai sykähdyttääkö joulussa erityisesti lasten laulu? Joulun hartausohjelmissa toiveikas sanoma välittyy niin monipuolisessa musiikissa kuin puheissa.

Toiveikasta joulutunnelmaa voi nostattaa katsomalla Lahden Ristinkirkossa kuvatun Riemulaulut-jumalanpalveluksen sunnuntaina 12.12. klo 10 Yle TV1:ltä. Adventin Riemulauluissa Lahden Gospelkuoro musisoi jalkaa vipatuttavan rytmikkäitä gospel-joululauluja ja Lahden Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoro laulaa tiensä joulun odottajien sydämiin esittämällä mm. klassikon Varpunen jouluaamuna. Upeaääninen Laura Autio laulaa gospelkuoron solistina O Holy Night -kappaleen. Tienraivaaja-aiheisen ohjelmassa haastateltavana on lahtelainen Lastenlääkäri Leena Kaartinen, joka on tehnyt vuosikymmeniä työtä Afganistanissa terveydenhuollon parantamiseksi. Juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

Joulunalusviikkoa kohti matkatessa hiljentymisen voi aloittaa sunnuntaina 19.12. aamukymmeneltä katsellen Yle TV1:ltä kehitysvammaisten joulukirkon Helsingin Paavalinkirkosta. Joulukirkossa saarnaa vammaistyön pastori Kati Koskinen. Musiikista vastaavat Resonaari -bändi ja urkuri Kalle Salonen.

Joulupäivän 25.12. televisioitava perhejumalanpalvelus tulee Helsingin Mikaelinkirkosta klo 10. Riemullisessa musiikissa ovat mukana lasten iLOPISARAT-kuoro ja lauluryhmä Melisma kanttori Kirsi Honkanen-Punkarin johdolla. Nuorten muusikoiden bändissä soivat viulu, djembe, trumpetti ja sello. Erityisesti perheen pienimmille suunnatun, kauniisti elävöitetyn joulusaarnan pitää Jenni Kahenvirta, joka toimii tilaisuuden pappina yhdessä Sini Ikävalkon kanssa. Lastenohjaajat avustavat jumalanpalveluksessa.

Tapaninpäivänä 26.12. kello 10 televisioidaan ortodoksinen aamupalvelus Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa Tikkurilassa Vantaalla.
Rovasti Mikael Sundkvist toimittaa yhdessä diakoni Sergei Podschivalowin ja lukija Tom Walldenin kanssa. Musiikista vastaa Tikkurilan ortodoksisen kirkon kuoro kanttori Larissa Qvintus-Petsalon johdolla.

Radiojumalanpalveluksissa Kauneimpia joululauluja ja virsiä

Yle Radio1:n jumalanpalveluslähetyksissä joulumusiikilla on hyvin keskeinen rooli. Sunnuntaina 12.12. kello kymmeneltä lähetetään suorana Kirkkokahvijumalanpalvelus Myyrmäestä Virtakirkosta. Joulun tunnelmasta, joululauluista ja yhdessä laulamisen merkityksestä ovat keskustelemassa monien rakastettujen joululaulujen tekijä Pekka Simojoki sekä kuoronjohdon emeritusprofessori Matti Hyökki. Papit Kristiina Hyppölä ja Iiro Salminen johdattavat keskustelua. Esirukous kuullaan Kreikasta, lähetystyöntekijä Niko Ijäkseltä. Kanttorina on Ritva Holma ja musiikissa ovat mukana myös Pekka Simojoki, laulu ja kitara, sekä Pia Ristolainen, laulu.

Sunnuntaina 19.12 klo 10 kajahtaa Vaasan kirkosta Kauneimmat joululaulut -messu. Liturgina jumalanpalveluksessa toimii seurakuntapastori Tuuli Kela ja saarnaajana seurakuntapastori Alma Tuiskula. Kanttorina on Johanna Välimäki. Messun musiikissa ovat mukana myös Leena Lohikoski-Ojala, piano, Leeva Havu-Erhie, viulu, Siiri Ojala, viulu ja Johanna Toppinen, sello.

Jouluaattona 24.12. kello 15 tulee Hakunilan kirkosta jouluaaton hartaus suorana lähetyksenä. Kirkkoherra Hans Tuominen pitää puheen ja jouluevankeliumin lukee kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Kanttorina tilaisuudessa toimii Tuomas Heikkilä. Joulun tunnelmaa musiikilla aattohartaudessa luovat myös Hanna Tissari, huilu, sekä Hannu Holma ja Hanna-Maaria Tuominen, laulu.

Jouluaattoiltana 24.12. klo 18 kuullaan ortodoksinen ehtoopalvelus Kristuksen ylösnousemuksen kirkosta Jyväskylästä.
Palveluksen toimittaa kirkkoherra Kaarlo Saarento yhdessä seurakunnan muun papiston kanssa.

Joulupäivänä 25.12. voi heti aamuseitsemältä virittäytyä Kristuksen syntymäjuhlan valoisaan tunnelmaan kuuntelemalla joulukirkon Malmin kirkosta Helsingistä. Liturgina jouluaamun suorassa lähetyksessä toimii pastori Sari Hakuri ja saarnan pitää pastori Esa Järvinen. Kanttorina ja urkurina toimii Kaisu Rauhamaa. Jumalanpalveluksessa musisoi myös Sari Anneli Ruokonen, laulu, ja Kaisu Rauhamaa soittaa kanteletta.

Joulupäivän iltana kello 18 on radiokuuntelijoilla jälleen mahdollisuus yhtyä tuttuihin ja uudempiin joululauluihin, kun alkaa Kauneimmat joululaulut -tilaisuus Puijon kirkosta Kuopiosta. Tilaisuuden juontaa vt. kirkkoherra Elina Knuuttila. Kanttorina toimii Janne Saarelainen ja urkurina Outi Keskisipilä.

Tapaninpäivänä 26.12. kello 10 kajahtaa vielä Kauneimmat joululaulut -jumalanpalvelus Pitäjänmäen kirkosta Helsingistä. Liturgina tapaninpäivän radiojumalanpalveluksessa toimii seurakunnan uusi kirkkoherra Maika Vuori ja saarnan pitää pastori Harri Kekäläinen. Kanttorina toimii Kylli Ahola.

Radiohartauksissa joulumusiikkisarjoja

Radion aamu- ja iltahartauksissa kuullaan joulun alla mm. joulumusiikkiin liittyviä tunnelmapaloja ja tietoutta. Kanttori ja kuoronjohtaja Tommi Niskala Kallion seurakunnasta pitää joulumusiikkiin nojautuvia aamuhartauksia 13.,14.,15. ja 17.12. teemalla Virsistä Bachiin.

Joulunalusviikolla 21.-24.12. lähetetään sopraano Johanna Rusanen-Kartanon musiikillisia aamuhartauksia jouluisista virsistä, kuten klassikkovirrestä Enkeli taivaan.

Pisarassa ajatuksia jouluun liittyvistä raamatunkohdista

Pisara-ohjelmassa nähdään joulun aikaan Yle TV1:llä mm. 11.12. Katri Saarela Jouluradiosta,18.12. Pisarassa tavataan Korson kirkkoherra Tuomas Antola Korson joulukadun avajaisissa ja joulupäivänä 25.12. haastateltavana on aforistikko Maija Paavilainen.

Hartaita säveliä -ohjelmat soivat myös joulumusiikkia

Yle Radio1 lähettää myös Hartaita säveliä -ohjelmaa, jossa joulun lähetessä soi hengellinen joulumusiikki. Maanantaisin soitetaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Hartaita säveliä kuullaan aamuisin kello 6.05 ja 7.10 sekä iltaisin kello 18.30.

Hartausohjelmatarjonta myös Areenassa

Sekä radion että television hartausohjelmat ovat katsottavissa ja kuultavissa myös Yle Areenassa lähetysajankohtien jälkeen.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.