Hyppää pääsisältöön

RSO kantaesittää Esa-Pekka Salosen teoksen 19 vuoden tauon jälkeen

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kuva: Katja Tähjä esa-pekka salonen

RSO kantaesittää Esa-Pekka Salosen teoksen kínēma, viisi kohtausta sooloklarinetille ja jousiorkesterille 15.12.2021 Musiikkitalossa. Kantaesityksen johtaa säveltäjä itse ja solistina esiintyy RSO:n sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist.

Salosen teos on tapaus, sillä edellisestä RSO:n soittamasta kantaesityksestä on vierähtänyt jo yli 19 vuotta. Tuolloin, 14.9.2002 kantaesitettiin Salosen musiikillinen tervehdys 75-vuotiaalle Radion sinfoniaorkesterille.

Uuden klarinettiteoksensa Salonen nimesi kínēmaksi, joka on muinaiskreikkaa ja tarkoittaa liikettä. Viisiosainen sävellys on jatkumoa kolmelle muulle pandemia-aikana syntyneelle teokselle: Kansallisoopperan tilaamalle immersiivis-interaktiiviselle installaatioteokselle Laila, Aku Louhimiehen ohjaamalle Odotus-elokuvan musiikille sekä klarinettikappaleelle, jonka Salonen sävelsi Jörn Donnerin muistolle tehtyyn TV-ohjelmaan.

"Annoin sävellykseni nimeksi kínēma ajatellen, että se yhdistää ajatuksen jatkuvasta liikkeestä ja viittauksen materiaalin elokuvamusiikkitaustaan. Teoksessa on tietysti paljon kokonaan uuttakin materiaalia, mutta tietty kerronnallisuus yhdistää kaikkea kínēman musiikkia. Se on kirjoitettu RSO:n jousille ja orkesterin mainiolle sooloklarinetistille Christoffer Sundqvistille, jonka soittoa olen kapellimestarin korokkeelta ja yleisössä vuosikausia ihaillut", Salonen kertoo.

Kantaesityksen lisäksi RSO:n syyskauden päätöskonserteissa 15.–16.12. kuullaan huippulaulajien tähdittämä Stravinskyn ooppera-oratorio Oedipus Rex. Oidipuksena nähdään Russell Thomas ja kertojana Irina Björklund.

 • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

 • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

  Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.