Hyppää pääsisältöön

Nico Muhly löytää Covid-rajoituksista punaisen langan

Koronapandemian aikana orkesterit eri puolilla maailmaa ovat ajoittain joutuneet luovasti keksimään itselleen tekemistä, kun rajoitukset ovat estäneet normaalin konsertoinnin. Yksi kiehtovimmista ratkaisuista on nyt kuultavissa San Franciscon sinfoniaorkesterin uudella digi-EP:llä. Nico Muhlyn Throughline (suomeksi jokseenkin Punainen lanka) on sävelletty, tuotettu ja äänitetty tilanteessa, jossa lavalla saa olla kerrallaan vain kuusi muusikkoa, puhaltimien pitää olla kokonaan yksin eivätkä solistit pääse matkustamaan. Tulos on hämmästyttävän yhtenäinen ja koskettava dokumentti siitä, ettei mikään rajoita luovuutta eikä musiikkia.

Nico Muhly: Throughline
Nico Muhly: Throughline Uudet levyt

Kevyesti virtaileva, sointuisa, yksityiskohtainen ja tyylillisesti moniarvoinen jatkumo ei kahdeksantoista minuuttinsa aikana tuo Nico Muhlyn säveltäjäkuvaan uusia piirteitä, mutta ei tarvitsekaan. Teoksen ansiot ovat siinä, kuinka luontevasti Muhly ottaa tiukat reunaehdot huomioon, kuinka plastisesti hän yhdistää kolmentoista eri osan tekstuurit ja soittajistot ja kuinka punainen lanka säilyy koko ajan. Tunnelmaltaan musiikki on valoisan lohdullista mutta terävää eikä todellakaan lisää pandemia-ahdistukseen eniten määrättyjen musiikkilääkkeiden yliannostusta. Amerikkalaista ylimakeutta joutuu sietämään vasta lopun sopraanosoolossa ja sitä seuraavassa tuudittelussa.

San Franciscon sinfoniaorkesteri on huippumuusikoidensa lisäksi ottanut teokseen ja sen monimediataltiointiin mukaan myös kansainvälisiä solisteja, joiden osuudet on tietysti äänitetty ja kuvattu missä milloinkin. Siinä mielessä en voi kuin hämmästellä sitä, kuinka yhtenäiseksi Muhly yhdessä tuotantotiimin kanssa on kokonaisuuden punonut sekä rytmeiltään että soinneiltaan. Puhallinten mikroskooppiset epätarkkuudet ja joidenkin saumojen helpot sävellystekniset ratkaisut jäävät tärkeämpien asioiden alle.

Mitä solisteihin tulee, Pekka Kuusiston viuluosuus sujuu yhtä erottuvalla säihkeellä kuin muista genreistä piipahtavilla vierailla, mikä ei keskivertoviulistilta onnistuisi. Orkesterin taiteellisen johtajan Esa-Pekka Salosen toimenkuva rajoittuu sattuneesta syystä metsäkävelyyn Youtube-videolla, joka ilman muuta kannattaa katsoa.

EP:n mittainen projekti on julkaistu Youtuben lisäksi muillakin striimialustoilla, mutta vain digitaalisena. Vaikka kyse on erikoisprojektista erikoisolosuhteissa, ratkaisu kuvastaa sitä, että täysimittaisten albumijulkaisujen valta on murentumassa myös taidemusiikin puolella.

Nico Muhly: Throughline. - San Franciscon sinfoniaorkesteri/Nico Muhly. (SFS Media)

Kuuntele Uudet levyt 9.12.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Tähden kirkkautta ja paimenten ihmetystä keskiajalta

  Levyarvostelu

  Joululevyvalikoiman ajallisesti etäisin uusi joululevy tuo joulun ihmeen kaikista lähimmäksi, ainakin minulle. Boston Camerata ja kokenut keskiaikatyylittelijä Anne Azema ovat rakentaneet pelkistetyistä soittimista, muinaisista lauluista ja latinankielisistä teksteistä levyn, jolla soi tähden kirkkaus, paimenten ihmetys ja vähän myös itämaiden tietäjien eksotiikka.

 • Gambojen pehmeä särinä tuo joulun 1600-luvulta

  Levyarvostelu

  1600-luvun vaihteessa kuningatar Elisabeth I:n Englannissa joulua odotettiin hartaammin kuin nykyään, eikä joulupäivästä alkanut juhlakausikaan ollut rajua riekkumista, etenkään hovissa. Tässä hengessä loistava gambayhtye Fretwork ja mezzosopraano Helen Charlston ovat koonneet uuden joululevynsä, jota kuunnellessa musiikin harras kauneus valtaa tilan kulutusjuhlalta.

 • Lauluyhtyejoulu on jo perinne

  Levyarvostelu

  Lauluyhtye Rajattoman suosittu joulutuplalevy julkaistiin liki kaksikymmentä vuotta sitten. Se on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja lisäksi synnyttänyt Suomeen uuden joulumusiikkiperinteen, kevyesti vahvistettujen lauluyhtyeiden kirkkokelpoisen jouluviihteen. Siitä perinteestä ammentaa myös lauluyhtye Kuvaja uudella joululevyllään Tästä alkaa joulu.

 • Miltä joulu kuulostaa nykysaameksi?

  Levyarvostelu

  Norjan saamelainen Kajsa Balto joikaa ja laulaa nykysaamelaiseen maailmanmusiikkityyliin, joka löytää varsin erikoisen sovelluksen Balton uuden joululevyn musiikista. Yhtyeensä ja välillä orkesterin kanssa Balto tyylittelee saameksi Erkki Melartinin Lapin joulun, Adolphe Adamin Joululaulun ja pari keskieurooppalaista jouluvirttä, ja kun seassa on Balton omaakin musiikkia, kokonaisuus palauttaa mieleen, että monet joulun perinteet ovat kulttuurienvälisiä sulautumia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua