Hyppää pääsisältöön

Asta Leppä sai Amnestyn Kynttiläpalkinnon Köyhä Suomi -sarjasta

Asta Leppä ja köyhä Suomi -sarjan kuva.
Asta Leppä ja köyhä Suomi -sarjan kuva. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Asta Leppä,Yle Puhe

Toimittaja Asta Leppä on saanut Amnesty International Suomen tämänvuotisen Kynttiläpalkinnon. Palkinto myönnettiin keväällä ja kesällä 2021 Yle Puheessa ja Yle Areenassa esitetystä 12-osaisesta radiodokumenttisarjasta Asta Leppä ja köyhä Suomi.

Amnesty International Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson korostaa palkinnon perusteluissa, että Asta Leppä on tarkkanäköinen ja oivaltava suomalaisen eriarvoisuuden kuvaaja ja kriitikko. Asta Leppä ja köyhä Suomi -sarjaa kuvaillaan kattavaksi ja monipuoliseksi kuvaksi 2020-luvun köyhyydestä. Sellaisena se on Amnestyn mukaan merkittävä ihmisoikeusteko.

Asta Leppä kertoo pyrkineensä ohjelmasarjalla osoittamaan, että köyhyyden taustalla on elämä, sen ikävät sattumukset ja hyvinvointijärjestelmä, jossa on reikiä. Leppä matkustaa sarjassa vähävaraisten ihmisten luokse eri puolille Suomea. Kohtaamisten kautta köyhyyden syyt ja seuraukset tulevat konkreettisesti ymmärrettäviksi.

Asta Leppä keskustelee sarjassa myös asiantuntijoiden kanssa muun muassa siitä, miksi joka kuudes suomalainen on köyhyys- tai syrjäytymisvaarassa ja miten yhteiskunnan eriarvoistuminen voidaan katkaista. Leppä peilaa lisäksi omissa puheenvuoroissaan aiheita henkilökohtaisten kokemustensa kautta ja hyödyntää pohdinnoissaan myös kokemuksiaan taloudellisen elintason putoamisesta.

Asta Leppä ja köyhä Suomi -sarjan on Ylelle tuottanut F-tuotanto Oy.

Leppä on ensimmäinen Kynttiläpalkinnon saanut toimittaja. Hän on myös yksi Ylen kolumnisteista.

Kynttiläpalkinto on myönnetty vuodesta 2002, ja se jaettiin perinteiseen tapaan ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta. Viime vuonna palkinto osoitettiin terveydenhuollon työntekijöille.

Lisää ohjelmasta

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.