Hyppää pääsisältöön

Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

Nojatuolikirkossa puhutaan lähetystyöstä.
Nojatuolikirkossa keskustelijoina Make Perttilä, Joonas Nordman, Hanna Kivisalo ja Hanna Paavilainen. Taustalla ohjaaja Janne Koivula. Nojatuolikirkossa puhutaan lähetystyöstä. Kuva: Silva Sevelius/Kirkon viestintä jumalanpalvelus,Oulunkylän vanha kirkko,lähetystyö,kirkko,hartaus

Uudenvuodenpäivän 1.1.2022 tv-jumalanpalveluksena Yle TV1:llä klo 10 lähetetään uusintaohjelma, jossa liturgina toimii nuori kirkkoherra Tapio Luoma. Ennen jumalanpalveluksen alkua nykyinen arkkipiispa Luoma tuo uuden vuoden tervehdyksen Turun Tuomiokirkosta. Itse jumalanpalvelus on vuodelta 2006 Seinäjoelta Lakeuden Rististä. Jumalanpalveluksessa saarnaa Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, joka jää eläkkeelle piispan tehtävästä 1.2.2022.

Yle Radio1:llä kuullaan uudenvuodenpäivänä lauantaina 1.1. klo 10 Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemen kirkosta. Verkosto on luterilainen jumalanpalvelusyhteisö, jonka pastori Riikka Hartikainen saarnaa uudenvuodenpäivän radiokirkossa. Liturgina toimii pastori Ilkka Kujala ja kanttorina musiikkityön koordinaattori Lauri Mattila. Musiikissa mukana Verkosto Kollektiivi.

Uudenvuodenpäivän Pisara-ohjelmassa 1.1. TV1:llä Kai Henttonen puhuu diakoniasta, omaan itseen käpertymisestä ja siitä, miksi vaikeinakin aikoina on tärkeää toivottaa hyvää uutta vuotta.

Haapajärven messu on huolella yhdessä tehty

Sunnuntain 2.1. klo 10 radiojumalanpalvelus lähetetään suorana Haapajärven Kristuksen kirkastumisen kirkosta. Haapajärven seurakunnalle tuttuun tapaan radiojumalanpalvelusta ovat toteuttamassa monen ikäiset seurakuntalaiset.
Liturgina ja saarnaajana toimii rovasti Kaija Tiirola ja avustajana kirkkoherra Kari Tiirola. Esilaulajina toimivat Lehterin kuorolaiset ja Tammenlehväkuorolaiset. Urkurina on Katri Syrjäniemi.

Haapajärven radiomessun saarnaaja, rovasti Kaija Tiirola kertoo, että jumalanpalvelusta on valmisteltu yhdessä monen työntekijän ja seurakuntalaisen kanssa. Haapajärven seurakunnassa toimii seurakuntalaisista koostuvia jumalanpalvelusryhmiä. Jokaisella ryhmällä on vuorollaan vastuu erilaisista tehtävistä jumalanpalveluksessa ja messun suunnittelusta.

- Musiikit valitsimme kanttorin kanssa yhdessä jo ennen kuin Kauneimmat joululaulut julkaistiin, joululauluvihkosen julkaisija Suomen Lähetysseura antoi ystävällisesti tiedot vihkon lauluista, kun he kuulivat, että meillä valmistellaan radiojumalanpalvelusta. Messuryhmän kanssa istuimme pohtimaan messun tehtäviä, esirukousta ja saarnatekstiä. Lukijat saivat hyvissä ajoin tietää tekstinsä ja kanttori on uutterasti harjoitellut lapsiryhmän ja mieslaulajien ja soittajien kanssa musiikkia, Tiirola kuvailee messun valmisteluprosessia.

Saarnan valmistuksen Tiirola aloitti jo kauan sitten syksyllä.
- Mieleeni nousi erilaisia lapsen kuvia, elämän kuvia katoamisesta ja löytämisestä ja nähdyksi tulemisen kaipuusta. Haluan pohtia yhdessä kuulijoiden kanssa, missä on 12-vuotias tänään temppelissä - eli kirkossa, kertoo Kaija Tiirola, joka tekee työtään seurakunnassa paljon yhdessä eri-ikäisten lasten kanssa.
Tiirola kertoo, että radiojumalanpalveluksen esirukouksessa näkyvät vahvasti juuri tuolloin vuorossa olevan jumalanpalvelusryhmän ihmisten esirukouspyynnöt.

Loppiaisena lähetystyöteemaa ja kanteleen helkyntää

Yksi perinteisistä loppiaisen aiheista on kirkon lähetystehtävä. Loppiaisena television Nojatuolikirkossa torstaina 6.1. klo 10 keskustelurinkiin istahtaa kolme ihmistä, jotka ovat tavalla tai toisella kertoneet julkisesti uskostaan: näyttelijä Joonas Nordman, kirjailija Hanna Kivisalo sekä Nojatuolikirkon bändistä tuttu muusikko Make Perttilä. Perttilän Church Band vastaa musiikista, artistivieraana on muusikko Olivia Amupala. Liturgina toimii Hanna Paavilainen.

Loppiaisena 6.1. kanteleiden äänet helkkyvät suorassa radiojumalanpalveluksessa Linnantauksen kirkosta Kajaanista. Liturgina toimii seurakuntapastori Sanna Oikarinen ja saarnaajana hallintokappalainen Antti Minkkinen. Rukousavustajina ovat Hilkka Rusanen ja Inka Hyrkäs. Kanttorina on Jussi Keinonen ja urkurina Juha Mikkonen. Kanteleryhmä Kajana-kanteleet musisoi Eeva-Maria Nivalaisen johdolla. Musiikissa ovat mukana myös Siiri Sarén, viulu, Siiri Immonen, laulu.

Radiohartauksissa postikortteja maailmalta

Radiohartauksissa Yle Radio1:llä kuullaan loppiaisen ympärillä "postikortteja maailmalta", kun laaja joukko Suomen Lähetysseuran työntekijöitä pitää aamuhartauksia 27.12.-10.1. Ensimmäisen "kortin" lähettää musiikinopettaja Hanna Martikainen Tansaniasta.

Meditatiivisessa messussa piispa Irja Askola

Sunnuntaina 9.1. klo 10 radiossa kuullaan Meditatiivinen messu, jonka teemana on Kasteen lahja. Messussa saarnaa piispa emerita Irja Askola ja liturgina toimii Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska. Musiikkina mm. Taizé-lauluja ja muuta meditatiivista hengellistä musiikkia. Kanttorina toimii Sirkku Rintamäki. Muut muusikot ovat Syvemmälle messuun -kurssilaisia.

Kaikki hartausohjelmat ovat nähtävissä ja kuultavissa Yle Areenassa lähetysajankohdan jälkeen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.