Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma summaa vuoden tärkeät teemat ja aloittaa uudella ohjelmapaikalla

Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala Horisontti-ohjelmaa tekemässä.
Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala toimittavat Horisonttia, joka kuullaan 16.1. alkaen sunnuntaisin klo 15. Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala Horisontti-ohjelmaa tekemässä. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon viestintä Horisontti,keskusteluohjelmat,dialogi,Puheohjelmat (Yle Radio1),uskonnot

Ihmiskunta peilin edessä

Vuosi alkoi katsomalla minkälaisen peilin oli koronapandemia ihmiskunnan kasvojen eteen asettanut. Tuolloin rokotuksia ei vielä ollut, ja virus tuntui yhä monin tavoin arvaamattomalta haasteelta. Koronavuoden merkitystä pohtimassa ja tulevaa ennustamassa olivat tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki ja filosofi Elisa Aaltola. Jaksossa päädyttiin laajemmin miettimään ihmiskunnan vääristynyttä suhdetta ympäröivään maailmaan, antibioottiresistenttien bakteerien yleistymisen uhkaa ja näkökulmaa muihin eläinlajeihin. Keskustelu eläinten kohtelusta ja arvosta jatkui myös jaksossa, jossa kysyimme, pitäisikö kirkolla olla eläinetiikka?. Aiheen taustalla oli pappi Kari Kuulan kolumnista seuranneen mediakohun nostattama keskustelu eläinten asemasta tehotuotannossa.

Laajemmin ihmisen ja muun olevan väliseen suhteeseen palattiin uskontodialogisesta näkökulmasta, kun ekologisen kääntymyksen merkitystä olivat pohtimassa zen-pappi, dominikaaniveli ja islaminopetuksen asiantuntija.

Monet keskustelut ihmiskunnan yhdessä kohtaamista haasteista – kuten ilmastonmuutos ja globaali pandemia – paljastivat tarpeen yhteistyölle ja yhteisymmärrystä rakentavalle dialogille, mutta samalla suurimpia ongelmia tuntui tuottavan se, että me ihmiset emme aina ymmärrä toisiamme. Tätä pohdimme yhdessä aivotutkija Minna Huotilaisen ja Väärinymmärryksiä -kirjan kirjoittaneen professori Arto Mustajoen kanssa. Yhdeksi vaikeuksien syyksi paljastui se, että usein oletamme toisen ihmisen puheista liikaa, sen sijaan että kuuntelisimme mitä hän oikeastaan sanoikaan. Eivät edes tutut sanat viittaa aina automaattisesti yhteisesti ymmärrettyihin sisältöihin. Toiselle ”koira” on lutuisen ihana Fifi, toiselle pelottava ja räyhäävä helvetinhurtta.

Pyhyyttä etsimässä

Vuoden mittaan huomasimme yhä uudestaan palaavamme saman toistuvan teeman äärelle: mitä ihmiselämälle tarkoittaa ja merkitsee pyhän kokemus? Pohdimme muun muassa huumorin yhteyttä pyhään sekä sitä, miksi uskonto vaikuttaa usein olevan jotakin kovin vakavaa ja ilotonta. Vai oliko jopa todennäköistä, että Jeesuksellakin läppä lensi opetuslasten kanssa?

Pyhän ja yliluonnollisen kaipuuta löysimme myös kauhun kokemuksesta. Suomen Stephen Kingiksikin kutsuttu kauhukirjailija Marko Hautala totesi kauhuviihteen puhkovan reikiä todellisuuteen ja heijastavan toivoa siitä, että ehkä maailmassa on olemassa jotain enemmän. Pyhyys oli aiheenamme myös Ylen keho ja mieli -teemasella Tiedefestareilla. Tuolloin kartoitimme pyhyyden mieltä osana ihmisen olemusta. Studiossa suurten ajatusten äärellä olivat filosofi Torsti Lehtinen ja emeritusprofessori Tarmo Kunnas. He näkivät jopa arkisen arkkitehtuurin heijastavan pyhyyden tajua tai sen puutetta.

Ajatuksia herättävää dialogia kuultiin myös luterilaiselta papilta, jooga-opettajalta ja ortodoksikristityltä zen-harjoittajalta kun kysyimme heiltä, mistä he oikeastaan puhuvat puhuessaan Jumalasta, Hengestä, Absoluutista tai Perimmäisestä todellisuudesta?

Pyhän karmea puoli

Joskus pyhällä tuntui olevan myös karmea puolensa. Pääsiäisenä etsiydyimme väkivallan lumon äärelle ja kysyimme: mitä ajatella siitä, että länsimaisen kulttuurin ja kristillisen perinteen keskiöstä löytyy äärettömän väkivaltainen julkinen kidutuskuolema – Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Ja mikä meitä ihmisiä yhä edelleen väkivallassa viihdyttää ja kiehtoo? Vieraina olivat Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon sekä kirjailija Daniel Nylund, joka on paljon pohtinut pyhän ja uskonnollisen väkivallan merkityksellisyyttä.

Kävi ilmi, että myös nykyajan moderneissa yhteiskunnissa nostamme jatkuvasti ihmisiä ristille syntipukeiksi. Vaikka pääsiäisenä on paljon totuttu keskittymään ylösnousemuksen toivoon, kirkastui myös tätä edeltävän väkivaltaisen ristinkuoleman sisältävän ihmiskunnalle tärkeän sanoman.

Yhdessä olemme vahvoja

Vuoden aikana pääsimme todistamaan monia eri näkökulmia sekä maailman ja inhimillisen elämän monimuotoisuutta. Näistä kohtaamisista tuli aidosti esiin oivallus siitä, että silloin kun me ihmiset olemme oikeasti dialogissa keskenämme, kuuntelemme ja olemme valmiita kyseenalaistamaan omia ajatuksiamme, voi syntyä ideoita, joiden avulla on mahdollista lähteä kohti parempaa tulevaisuutta.

Me ihmiset olemme kovin heikkoja yksin, mutta vahvoja yhdessä.

Kiitos teille kuulijoille ja tervetuloa taas seuraamme vuonna 2022.

Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti

Horisontti-ohjelma lähetetään 16.1. alkaen uudella ohjelmapaikalla sunnuntaisin klo 15. Ohjelman jaksot ovat kuunneltavissa myös Yle Areenassa.