Hyppää pääsisältöön

Harppu helisee joulua

Tänä jouluna tarjolla on paljon soololevyjä eri instrumentalisteilta, eikä ihme - orkesterien ja kuorojen toiminta ollut hankalaa. Jopa suuren Sony Classicalin kärkiuutuus jouluksi on harpistin soolo. Mutta mikäs siinä, sillä harpun sointi kuuluu joulun paimentunnelmaan.

Christmas Harp
Christmas Harp Uudet levyt

Tähtiharpisti Xavier de Maistre helisyttelee joulun kunniaksi vähän Pähkinänsärkijää, vähän Jingle bellsiä ja aika paljon vanhan harppuguru Carlos Salzedon sovituksia. Salzedo työsti eurooppalaisen jouluperinteen sävelmistä fantasioita, parafraaseja ja muunnelmia, joiden salonkityyli tuntuu aidosti vanhanaikaiselta, mutta jouluna sellainen on vain hyväksi.

Levykokonaisuus antaa harpusta onneksi varsin monipuolisen kuvan ja äänityskin on oivallinen. Kansikuvassa komea de Maistre vieläpä hymyilee villapaita yllään harppunsa vieressä, ja graafikon tekemä lumisade leijailee hänen päälleen juuri niin kuin pitää, joten siltäkin osin tunnelma on kunnossa.

"Christmas Harp", säv. Hasselmans, Leontovich, Pierpont, Salzedo, Schubert, Tchaikovsky. - Xavier de Maistre, harppu. (Sony, 19439884632)

Kuuntele Uudet levyt 23.12.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua