Hyppää pääsisältöön

Komediallisen näyttelemisen taituri Kiti Kokkonen osaa naurattaa äitinsä tavoin – äitini on aidon elämän komedienne

Kiti Kokkonen ja Titta Jokinen nyrpeinä toimittajina.
Kiti Kokkonen ja Titta Jokinen nyrpeinä toimittajina. Kuva: Kiti Kokkosen kotiarkisto Kuusi kuvaa,Kiti Kokkonen,Titta Jokinen

Näyttelijä Kiti Kokkonen on ehtinyt tehdä uransa aikana jo monenlaisia rooleja elokuvissa, revyyssä, radiossa ja televisiossa. Hän sanoo pitävänsä komediallisesta sisällöstä, koska se on haastavaa. Kokkosen mielestä yleisö on helpompi saada herkistymään yhteiskunnallisen satiirin äärellä kuin naurattaa sitä komedian keinoin.

Kiti Kokkonen pääsi jo varhain seuraamaan vanhempiensa, ohjaaja Ere Kokkosen ja näyttelijä Titta Jokisen, esiintymistä julkisuudessa.

– Minulla on sellainen muistikuva, että minulle sanottiin lapsena usein, että ”älä esitä”, joka viittaa siihen, että olen ollut dramaattinen ja huomionhakuinen.

Näyttelijän ammatti oli hänelle itsestään selvä juttu, sillä tarve ilmaista itseään lienee geeneissä.

– Olin hyvin varma itsestäni, että pääsen Kallion ilmaisutaidon lukioon ja myöhemmin se , että menen Teatterikorkeakoulun näyttelijälinjalle. Halusin päästä luovalle alalle, mutta yritykseni päästä kumpaakaan kouluun ei onnistunut.

Helsingin Ylioppilasteatteri mullisti lopulta 27-vuotiaan Kiti Kokkosen elämän täysin, sillä siellä hän pääsi näyttelemään.

Ylioppilasteatterin produktio rannalla.
Ylioppilasteatterin produktio rannalla. Kuva: Kiti Kokkosen kotiarkisto Kiti Kokkonen,Kuusi kuvaa

– Se oli iso käännekohta elämässäni, että vihdoinkin pääsin ilmaisun alalle. Jätin mainostoimistotyöni ja sain paneutua täysin näyttelijän työhön.

Ylioppilasteatterissa oli tuohon aikaan kaksi vastaavaa ohjaajaa, Minna Harjuniemi ja Aune Kallinen, joista varsinkin Minna Harjuniemi teki Kitiin suuren vaikutuksen läsnäolollaan ja ohjaustavallaan.

– Hän ei taida tietää, miten suuri vaikutus hänellä oli, että uskalsin heittäytyä näyttelemään.

Äiti ja tytär eri osoitteissa

Kun Kitin vanhemmat, Titta Jokinen ja Ere Kokkonen, erosivat jäi 3-vuotias Kiti sälleen asumaan, mikä ei ollut aivan tavanomaista 1970-luvulla.

Äiti ja tytär asuivat Kitin lapsuusvuodet eri osoitteissa, sillä Kiti kasvoi isänsä Ere Kokkosen hoivissa ja tapasi äitiään viikonloppuisin.

Arki Klaukkalassa isän luona ja viikonloput Helsingissä olivat erilaisia. – Klaukkalassa ei ollut edes liikennevaloja ja kouluun mentiin hiihtämällä, kuvailee Kiti.

Isä opetti Kitille mm. itsenäisyyttä, keskusteluntaitoa ja tasa-arvoista suhtautumista. – Sain etsiä vapaasti omaa identiteettiä ja koen, että kotimme oli tasa-arvoinen ja yhdenvertainen.

Äidiltään Kiti sanoo perineensä ylihuolehtivaisuuden, draaman tajun, dramaattisuuden ja huumorin.

– Äidin kanssa vietetyt viikonloput olivat enemmän juhlaa. Me hulluttelimme ja saatoimme tehdä keskellä yötä tonnikalapastaa.

Rakkaudellinen lapsuus täynnä leppoisia kesäpäiviä

Kiti vietti kesiään paljon Elna-mummin luona Savonlinnassa sekä Maija-mummin luona Säkylässä. Nämä empaattiset, avarakatseiset ja voimakkaat naiset toimivat niin, että Kitin lapsuus oli rakkaudellista.

Pieni Kiti sukulaisten kanssa Savonlinnassa.
Pieni Kiti sukulaisten kanssa Savonlinnassa. Kuva: Kiti Kokkosen kotiarkisto Kiti Kokkonen,Kuusi kuvaa

– Vietimme rentoja ja leppoisia kesiä Savonlinnassa, missä asui Elna-mummi ja hänen äitinsä, jota kutsuin pikkumummiksi.

Kiti muistelee, että kesämökillä syötiin muikkuja, kerättiin mustikoita metsästä, haettiin vettä lähteestä, ruokittiin sorsia ja soudeltiin järvellä.

– Ihanin Savonlinnan mökkimuisto on se, kun levitimme viltin ruohikolle, missä saattoi lukea sanomalehteä ja kirjaa tai tehdä ristisanatehtäviä.

Nauru, naurattaminen ja yhdessä nauraminen

Kiti Kokkonen sanoo nauravansa paljon, sillä se on hänelle tapa selviytyä tilanteista. – Minun sisälläni asuu aika paljon naurua siihen nähden, että olen melankolinen ja pessimistinen ihminen.

Kiti Kokkosen kasvokuva.
Kiti Kokkosen kasvokuva. Kuva: Kiti Kokkosen kotiarkisto Kuusi kuvaa,Kiti Kokkonen

Kiti kirjoitti hiljattain kaksi näytelmää Uusioperse sekä Myydään 3 huonetta ja keittiö. Hän kirjoitti molempiin äidillensä roolit.

– Sain ylipuhuttua hänet molempiin näytelmiin, mikä on hienoa, sillä näin jo kirjoittaessani sen, miten äitini näyttelee roolinsa.

– Voi kuulostaa oudolta, mutta minusta äitini on hauskin komedienne, jonka tiedän. Hänelle ja hänen kanssaan nauran toistuvasti, sanoo Kiti, jonka mielestä nauruhepulit ovat välillä järjettömiä.

Askarteluterapiaa

Askarteleminen on Kitille terapiaa, sillä hän sanoo olevansa kova murehtimaan asioita. – Käsitöistä olen löytänyt sellaisen paikan, jossa kaikki on kaunista ja hyvää.

Näyttelijä Kiti Kokkosen askartelupöytää.
Näyttelijä Kiti Kokkosen askartelupöytää. Kuva: Kiti Kokkosen kotiarkisto Kuusi kuvaa,Kiti Kokkonen

Kiti Kokkosella on mittava ihailijajoukko Instagram-tilillään. Lisäksi hän on suunnitellut kaksi lasten askartelukirjaa Tanhupallon brändin mukaisesti.

– Tanhupallon kirjat olivat rakkausprojekti, sillä lasten askartelussa käytetään kierrätysmateriaalia ja kaikkea sellaista materiaalia, jota jokaisella on kotona.

Joulua rakastava Kiti Kokkonen sanoo pitävänsä paljon joulusta ja jouluvalmisteluista. –Tykkään siitä, että on rauhallista, eikä kenelläkään ole kiirettä. Siivoamme, koristelemme kodin ja pihan ajoissa valmiiksi.