Hyppää pääsisältöön

Luterilaisen joulumusiikin ydin on kestänyt 1600-luvulta asti

Michael Praetoriuksella on meneillään kaksi juhlavuotta - hänen syntymästään on 450 ja kuolemastaan 400 vuotta. Juhlinta tiivistyy huomaamatta näin jouluna, kun ympäri Eurooppaa veisataan Praetoriuksen nimiin laitettua jouluvirttä On ruusu Iisain juuren. Aikansa tunnetuimpiin kuulunut säveltäjä, tietokirjailija ja teoreetikko sävelsi jouluun paljon muutakin, ja Dresdenin kamarikuoron uudella levyllä kuuluu, että luterilaisen joulumusiikin perinne välittää joulun tunnelmaa yhä tuoreesti meidän päiviimme.

Praetorius: Es ist ein Ros
Praetorius: Es ist ein Ros Uudet levyt

Accentus-yhtiön julkaisulle on valikoitu Praetoriuksen motetteja, hymnisovituksia ja muita jouluaiheisia kappaleita. Tyylikkäät laulusolistit sekä valoisan täyteläisesti laulava kuoro saavat tukea paitsi continuosta myös vaskikvartetista, jonka uljas sointi kaiuttaa ilosanoman kaikelle kansalle.

Tunti saksalaisen varhaisbarokin parissa sujuu valonhohtoisessa, pelkistetyn juhlallisessa joulutunnelmassa. Praetoriuksen musiikki ja luterilaisen kirkkomusiikin ydin kantavat hämmästyttävän hyvin yli vuosisatojen myös suomalaiseen jouluun.

"Es ist ein Ros", Michael Praetoriuksen adventti- ja joulumusiikkia. - Isabel Schicketanz, sopraano, Jonathan Mayenschein, altto, Christopher Renz, tenori, ja Martin Schicketanz, basso, sekä Dresdner Kammerchor/Hans-Christoph Rademann ja yhtye. (Accentus, ACC30505)

Kuuntele Uudet levyt 23.12.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua