Hyppää pääsisältöön

Suuren maailman tyyliin mutta suomalaisille

Iskelmälaulaja Suvi Teräsniska on tehnyt joululevyjä ja joulukiertueita niin paljon, että monelle suomalaiselle juuri hänen äänensä tuo joulun. Syyn kuulee Teräsniskan uusimmalta joululevyltä Tämä maailma tarvitsee joulun - hänen äänensä koskettaa ketä tahansa ja takana on Warnerin iso, tyylikäs tuotantokoneisto. Suuren maailman tyylistä huolimatta levy on tehty suomeksi ja suomalaisille, mikä on minulle iloinen jouluyllätys.

Suvi Teräsniska: Maailma tarvitsee joulun
Suvi Teräsniska: Maailma tarvitsee joulun Uudet levyt

Levylle valitut uudet, kotimaiset jouluhitit jatkavat kauniisti suomalaista perinnettä. Etenkin levyn nimikappale, Lauri Tähkän ja Timo Kiiskisen Tämä maailma tarvitsee rakkautta, on takuuvarma itkettäjä Teräsniskan joulukonserteissa ja sanoitukseltaan jopa viiltävän suora. Ohjelmiston angloamerikkalainen osuus soi isoon viihdetyyliin mutta kauniisti suomeksi, ja perinteisiin suomalaisiin joululauluihin ei ole lisätty mitään turhaa. Kappaleesta riippumatta Suvi Teräsniskan äänessä soi jokin selvästi suomalainen, kenties perintönä Katri Helenalta.

Antti Rissasen johtama Turun filharmoninen orkesteri on levyllä herkästi ja värikkäästi läsnä ja pop-yhtye pysyttelee hienostuneesti taustalla, kuten jouluun sopii. Levyn ainoita tyylirikkoja ovat englanniksi laulettu Mary did you know sekä kömpelö kitarasäestys klassikossa Kun joulu on.

Onneksi Suomessa osataan tehdä iskelmällistä joulumusiikkia näin komeasti ja kotimaiseen makuun, amerikkalaisia liikaa apinoimatta.

"Tämä maailma tarvitsee joulun", joululauluja orkesterin kanssa. - Suvi Teräsniska, laulu, ja Turun filharmoninen orkesteri/Antti Rissanen. (Warner Music Finland, 5054197114236)

Kuuntele Uudet levyt 23.12.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua