Hyppää pääsisältöön

Frank Martela varttui diplomi-insinöörien keskellä ihmisten maailman tutkijaksi

Frank Martela lapsena huoneessaan, taustalla kaukoputki ja tietokirjoja.
Frank Martela Tapiolan kodissaan noin vuonna 1990. Taustalla on itsetehty kyltti: "Maailmantutkijat ry". Martelan mielenkiinto kohdistui aluksi maailmaan luonnontieteellisenä tutkimuskohteena. Aikuisena häntä on kiehtonut erityisesti ihmisten maailma Frank Martela lapsena huoneessaan, taustalla kaukoputki ja tietokirjoja. Kuva: Maarit Martela Frank Martela,Kuusi kuvaa

Filosofi ja diplomi-insinööri Frank Martela halusi tutkijaksi jo nuorena, mutta tuolloin hän ei aavistanut, että häntä tulisi aikuisena kiinnostamaan erityisesti ihmisten maailma. Filosofi Esa Saarisesta tuli hänellä tärkeä vaikuttaja: tämä sai Martelan huomaamaan, että aina ei tarvitse etsiä sitä, mikä on pielessä, vaan elämää voi parantaa myös kysymällä, mikä toimii hyvin.

Lapsena Frank Martela haaveili koko maailman tutkimisesta. Hänen huoneensa seinällä oli lappu, jossa luki: Maailmantutkijat ry. Kirjoituspäydällä oli tietokirjoja ja esimerkiksi maailmantutkimuksessa tärkeä apuväline kaukoputki.

– Aina jos minulta kysyttiin, mikä minusta tulee isona, niin standardivastaukseni esikouluiästä alkaen oli: maailmantutkija.

Koti sijaitsi Espoon Tapiolassa, jossa olosuhteet kasvamiselle olivat suotuisat.

– Suunnilleen samanikäistä porukkaa oli meidän pihalla tosi paljon. Meillä oli aina kaikenlaista yhteistä puuhaa.

Leikit koskivat niin sotaa kuin kioskinpitämistäkin. Martela luki ahkerasti tyydyttääkseen uteliaisuuttaan, joka kohdistui erityisesti maantietoon ja karttakirjoihin.

– Lapsena kiinnostukseni kohdistui koko maailmaan, mutta ehkä siinä jossain yläaste- tai lukioikäisenä se tarkentui. Huomasin, että se mikä minua eniten kiinnosti, oli ihmisen maailma ja ihmiseen liittyvät ilmiöt.

Filosofiaan Martela sai ensimmäisen kosketuksen vuonna 1994 suomennetun Sofian maailma -kirjan luettuaan.

– Maantieto ja muut luonnontieteet jäivät taustalle, ja minua alkoivat kiinnostaa psykologia, historia ja filosofia. Filosofiassakin nimenomaan ihmiseen liittyvät kysymykset.

Martela koki lapsuudenkodin ilmapiirin kannustavaksi. Koulutukseen suhtauduttiin myönteisesti ja ihmisten erilaisuutta arvostettiin.

– Meillä oli salliva ilmapiiri. Ei tuputettu liikaa mitään ajattelutapaa, vaan annettiin ajatella itse.

Myös koulu sujui hyvin. Martela pitää itseään onnekkaana siinä suhteessa, että hänen koulussaan hyvin pärjääviä poikia ei kiusattu koulumenestyksestä. Hänen ei koskaan tarvinnut pitää salassa sitä, että hän piti koulusta ja sai hyviä arvosanoja.

– Keskiarvoni taisi olla 9,6 yläasteen päättyessä. Myöhemmin olen yliopistossa tutustunut moniin, varsinkiin miehiin, jotka kertovat että kouluaikana heitä oli kiusattu hyvien koulunumeroiden takia. Se on saattanut olla raskas taakka. Heidän on täytynyt piilotella osaamistaan tai jopa alisuoriutua, jotta he eivät olisi saaneet muiden poikien vihaa niskoilleen. Minä en ole koskaan joutunut kokemaan sellaista.

Diplomi-insinööriys kulkee suvussa

Lapsuudenperheeseen kuului vanhempien lisäksi veli ja sisko. Lähipiiristä moni on opiskellut diplomi-insinööriksi.

– Äidin isä oli diplomi-insinööri. Enoni on diplomi-insinööri. Äitini on diplomi-insinööri. Veljeni on diplomi-insinööri. Olen itsekin diplomi-insinööri. Sisareni ei ole, mutta hänen puolisonsa on tottakai diplomi-insinööri. Serkkujen joukusta löytyy vielä iso kasa diplomi-insinöörejä. Teekkarius on meillä ollut hyvin vahva perinne.

Frank Martelan perhepiiriä ryhmäkuvassa vapunvieton yhteydessä.
Frank Martelan perhepiiriä Ullanlinnanmäellä Helsingissä vappuna 2014. Kuvassa Martelan vanhemmat sekä veli ja sisko puolisoineen. Frank on oikeassa laidassa. Frank Martelan perhepiiriä ryhmäkuvassa vapunvieton yhteydessä. Kuva: Frank Martela Frank Martela,Kuusi kuvaa

Insinöörintutkintonsa lisäksi Martela opiskeli filosofiksi Helsingin yliopistossa. Kahden eri kulttuurin välissä avautuu hedelmällisiä näköaloja, ja se on hänen mukaansa hyvä paikka kasvaa.

– Opiskelin Teknillisellä korkeakoululla ja Helsingin yliopiston filosofian laitoksella samanaikaisesti. Filosofien seurassa koin itseni vähän liikaa teekkariksi – en halunnut jäädä märehtimään vaan ajattelin että asiat laitetaan halki, poikki ja pinoon ja löydetään niille ratkaisu – ja teekkarien seurassa koin itseni liian filosofiseksi: siellä tuntui että halusin aina pohtia asioita liiankin pitkään.

Maailma on helppo kohdata kun kuuluu turvalliseen kaveripiiriin

Ensimmäiset vapauden ja itsenäisyyden kokemukset Martela koki monen muun tavoin Interrail-matkalla.

– Se oli tärkeä matka, koska se oli ensimmäinen kerta, kun olin ulkomailla itsenäisesti. Siihen liittyi vahva vapauden kokemus. Menimme Ruotsin läpi, Kööpenhaminassa taisimme olla yhden yön. Sitten menimme Amsterdamiin. Olimme kuulleet, että siellä on sellainen hippipuisto, jonka nimi on Vondelpark. Ostimme kaupan halvinta punaviiniä, pullo jokaiselle, ja menimme sinne potkimaan footbagiä.

Koivu vihreällä nurmikolla. Ihmisiä istuu puun alla, Frank Martela istuu puun oksalla.
Frank Martela ystävineen Vondelparkissa Amsterdamissa. Martela on kiivennyt puun oksalle, kuten hän tuohon aikaan usein teki. Koivu vihreällä nurmikolla. Ihmisiä istuu puun alla, Frank Martela istuu puun oksalla. Kuva: Frank Martela Frank Martela,Kuusi kuvaa

Puistosta otetussa kuvassa Martela näkyy puun oksalla istumassa. Hän kertoo, että tuohon aikaan hän kiipeili mielellään puihin – lähinnä kai sen takia, että halusi käyttäytyä hieman epäsovinnaisesti. Kerran hän oli mennyt opiskelijabileisiin vähän liian aikaisin ja oli vetäytynyt pihapuun oksalle odottelemaan bileiden alkamista Albert Camus’n Sivullista lukien.

– Juhlat alkoivat pikkuhiljaa, ja ihmisiä alkoi kerääntyä pihalle. Olin yksin puussa varmaan bileiden neljä ensimmäistä tuntia lukemassa sitä kirjaa. Ihmiset ihmettelivät, mitä oikein puuhasin siellä puussa, ja koskahan mahtaisin tulla alas. Mutta luin kirjan kokonaan loppuun ennen kuin liityin muiden seuraan.

Martela kertoo, että epäsovinnaiseen käyttäytymiseen rohkaisi se, että hänellä oli ystäväporukka, jossa kukin sai olla oma itsensä. Heidän kanssaan hän on pystynyt jakamaan kasvamiseen liittyvät kokemukset jo vuosien ajan.

– Tutustuin heihin yläasteen yhdeksännellä luokalla, kun muutimme Ruotsista takaisin Suomeen. Yläasteella oppilaat ovat usein jakautuneet koviksiin ja nörtteihin, mutta tämä kaveriporukka ei mahtunut oikein kumpaankaan ryhmään. He olivat hyviä urheilemaan mutta samalla myös hyviä koulussa. Heitä kutsuttiin hieman pilkallisesti ”leikkipojiksi”, koska he eivät olleet mukana kilpailussa siitä kuka oli kaikkein ”kovin”. Tässä ystäväpiirissä oli jotain, mikä vetosi minuun, ja kun he olivat perustamassa salibandyjoukkuetta, ilmoittauduin heti mukaan – ja sitä kautta osaksi tuota porukkaa. Me olemme yhä säännöllisesti yhteydessä – viimeksi kokoonnuimme yhteen juhannuksena: meitä oli siellä seitsemän perhettä ja kaikki peräisin tuosta samasta porukasta.

Tämä turvallinen kaveriporukka auttoi myöhemmin Martelaa myös sopeutumaan yliopistomaailmaan.

– Kun oli vahva kokemus johonkin yhteisöön kuulumisesta, niin ei tarvinnut kovin paljon stressata opintojen aikana niissä muissa yhteisöissä, joihin halusi kuulua.

Lapsien kasvua seuraamalla voi oppia ihmisestä ja elämästä

Frank Martelan perheeseen kuuluu puolison lisäksi kolme poikalasta. Lasten ollessa vielä pieniä muutama vuosi sitten perhe tuli osittain sattumalta tehneeksi eräänlaisen maailmanympärimatkan. Martelan tutkijantyöhön liittyvät vierailut muutamaan ulkomaiseen yliopistoon sijoittuivat ajallisesti niin lähekkäin, että oli järkevää yhdistää nämä matkat yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Yksi vierailu oli Stanfordin yliopistoon Kaliforniaan, jossa minun piti viettää muutama viikko tutkimusryhmän kanssa. Sen jälkeen minun oli määrä mennä Sydneyhyn Australian Catholic Universityyn vierailevaksi tutkijaksi muutaman kuukauden ajaksi. Huomasimme, että jos lentäisimme Suomesta Kaliforniaan ja Kaliforniasta Australiaan, niin sieltä kannattaisi lentää takaisin Suomeen maapallon toiselta puolelta.

Frank Martelan perhe Melbournen rautatieaseman laiturilla ryhmäkuvassa.
Frank Martelan perhe saapumassa Melbournen rautatieasemalle Australiassa vuonna 2017. He ovat juuri nähneet junan ikkunasta villejä kenguruita. Frank Martelan perhe Melbournen rautatieaseman laiturilla ryhmäkuvassa. Kuva: Frank Martela Frank Martela,Kuusi kuvaa

Lapsista nuorin oli tuolloin alle vuoden ikäinen, ja perheessä naureskeltiin sitä, että nuorimmainen oli ehtinyt käydä useammassa maassa kuin mitä hänelle oli kertynyt elinkuukausia.

Martelan tutkijan työ liittyi tuossa vaiheessa myötätunnon ja hyväntekemisen teemoihin.

– Olin mukana Helsingin yliopiston Myötätunnon mullistava voima -tutkimushankkeessa, jonka puitteissa pidimme seminaaria kalifornialaisessa Stanfordin yliopistossa. Australian Sydneyssä olin sisäiseen motivaatioon erikoistuneen professori Richard Ryanin kanssa keskustelemassa hyväntekemiseen liittyvistä yhteisistä tutkimuksistamme.

Martela uskoo, että tutkijoille on tärkeää päästä tapaamaan toisiaan myös henkilökohtaisesti sen sijaan, että töitä tehtäisin vain etätyövälineiden kautta.

– Kun olen miettinyt omaa tutkijanuraani niin en usko, että urani olisi jatkunut näin pitkään, jos en olisi matkustanut ja käynyt tieteellisisssa konferensseissa. Kun ajattelen nykyisiä yhteistyösuhteitani, sitä kenen kanssa tulen kirjoittaneeksi artikkeleita, niin melkein kaikki kontaktit ovat lähteneet siitä, että olen tavannut jonkun jossakin konferenssissa ja mennyt juttelemaan jollekin tutkijalle hänen esityksensä jälkeen, ja olemme huomanneet että meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

Yhteisillä lounailla tai oluen ääressä tutustumisia on jatkettu, ja samalla on alkanut hahmottua uusia ideoita tutkimushankkeiksi.

– Kontaktin luominen ja ideointi vaativat kyllä sitä fyysistä kohtaamista. Sitten kun ideat on luotu ja niitä on yhdessä kehitelty, niitä voidaan lähteä viemään eteenpäin maantieteellisistä etäisyyksistä huolimatta.

Tutkijan työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen onnistuu Martelan mukaan hyvin.

– Tutkijan työ on joustavaa. Kirjoitustöitä pystyy tekemään eri kellonaikoihin. Kunnianhimoinen tutkijantyö tosi vaatii tietyn määrän tunteja, aivan kuten perhe-elämäkin. Kun lapset olivat pieniä, se tarkoitti minun kohdallani sitä, että mitään muuta en tutkimustyön ja perhe-elämän lisäksi ehtinyt tekemään. Harrastukset ja kavereiden kanssa oleilu jäi kyllä aika vähiin. Nyt kun nuorimmaiseni on jo viisivuotias ja esikoinenkin jo neljännellä luokalla, he ovat huomattavasti itsenäisempiä kuin pieninä.

Lasten tarkkaileminen voi olla ihmisistä kiinnostuneelle tutkijalle myös antoisaa. Lasten kehitys on yksi asia, jota on Martelan mukaan jännittävää seurata, ja jos perheessä on useampi lapsi, heidän keskinäiset eronsakin ovat mielenkiintoisia.

– Jos sinulla on yksi lapsi, niin ajattelet, että tuollaisia ne lapset ovat. Kun toinen lapsi syntyy, sitä huomaa, että jotkut lapset ovat tuollaisia, mutta toiset lapset ovatkin tällaisia. Kun kolmas lapsi tulee, se sekoittaa pakkaa entisestään.

Esikuvat kantavat

Martelan akateemisen uran suuret vaikuttajat ovat filosofi Esa Saarinen ja psykologi Richard Ryan. Saarisen filosofiaa ja systeemiajattelua koskeville luennoille hän päätyi heti aloitettuaan diplomi-insinööriopinnot Teknillisessä korkeakoulussa. Jo seuraavana kesänä hän osallistui opiskelijastipendillä Saarisen Kyproksella järjestämään Pafos-seminaariin ja pian myös Saarisen luovan ongelmanratkaisun seminaariin. Kohta Martela työskenteli jo Filosofia ja systeemiajattelu -kurssin assistenttina ja lopulta hän teki väitöskirjansakin Esa Saarisen ohjauksessa.

– Keskeisiä teemoja, joita olen Esalta saanut, on arjen filosofia: vaikka mentäisiin abstrakteihinkin filosofisiin kysymyksiin, pidetään aina keskiössä se ihmisten arki – miten me voimme parantaa ihmisten kykyä elää hyvää elämää vastaamalla tähän filosofiseen kysymykseen. Se on tavallaan elämän parantamisen filosofiaa.

Martela arvostaa Saarisessa myös sitä, että tämä pyrkii itse elämään niiden arvojen mukaan, joita hän opettaa.

Esa Saarinen, Frank Martela ja Richard Ryan katsovat kameraan, taustalla auditorion penkkejä.
Martelan tärkeimmät akateemiset esikuvat professorit Esa Saarinen ja Richard Ryan vuonna 2015. Saariselta Martela on omaksunut mm. ihmisten arkisen elämän parantamisen filosofian keinoin. Ryan on taas omalla esimerkillään auttanut Martelaa oivaltamaan mm. miten tärkeää on, että tutkijalla on väitteidensä tueksi empiiristä todistusaineistoa. Esa Saarinen, Frank Martela ja Richard Ryan katsovat kameraan, taustalla auditorion penkkejä. Kuva: Frank Martela Frank Martela,Kuusi kuvaa

– Pafos-seminaarin mentäessä noin vuonna 2003 olin oppinut filosofian laitoksella aika kriittisen asennoitumisen asioihin. Lentokoneessa näytettiin jokin hömppäelokuva, ja koneen laskeuduttua passijonossa Esa kysyi meiltä, mitä olimme pitäneet elokuvasta. Minulla oli tietysti viiltävä kriittinen analyysi siitä, mikä elokuvassa oli ollut pielessä. Mitä nyt voikin kuvitella että joku 22-vuotias kriittinen nuori mies voi sanoa tuollaisesta elokuvasta. Esa sanoi, että tuo on hyvä näkökulma, mutta olihan elokuvassa silti todella hienosti esitetty tämä ja tämä teema. Esan näkökulma siihen elokuvaan ei ollutkaan, että mikä siinä oli pielessä, vaan se, mitä me voisimme oppia sen avulla elämästä ja ihmisyydestä, ja mitä hyvää siinä oli.

Tohtoriopintojaan viimeistellessään vuonna 2012 Martela kuuli positiivisen psykologian konferenssissa Moskovassa itsemääräämisteorian kehittäjän, Richard Ryanin esitelmän ja rohkaistui illallisella juttelemaan tämän kanssa henkilökohtaisesti. Kuukautta myöhemmin hän lähetti Ryanille sähköpostin, jossa hän pyysi päästä tutkijavaihtoon tämän motivaatiotutkimusryhmään amerikkalaiseen Rochesterin yliopistoon.

– Muotoilin sähköpostiviestiäni varmaan muutamia päiviä, ja sparrailin oikeita lausemuotoja kollegoiden kanssa, mutta kun olin lähettänyt viestin, Richardin myöntävä vastaus tuli kahdessa minuutissa: ”Yeah, it’s okay”.

Sittemmin Martela ja Ryan tutustuivat ja heistä tuli työtovereita.

– Sinne meneminen oli aivan keskeistä tutkijanurani kannalta. Vuodesta 2013 alkaen työni on liittynyt juuri Ryanin itsemääräämisteoriaan, ja olemme kirjoittaneet hänen kanssaan yhdessä jo kymmenkunta artikkelia ja teemme yhteistyötä edelleen aktiivisesti.

Martelan mukaan Ryanin elämäntyössä erityisen hienoa on, että tämä on onnistunut keräämään vaikuttavan empiirisen todistusaineiston keskeisille väitteilleen.

– Jos haluat, että joku yritysjohtaja tai poliitikko kuuntelee sinun hyviä ajatuksiasi, niin sinulla on oltava myös evidenssiä, joka osoittaa että ajatuksesi ovat toimivia.

Kuusi kuvaa -ohjelmassa on tapana katsoa myös sellainen kuva, jota ei ole otettu, mutta jonka haastateltava haluaisi tulevan otetuksi.

Frank Martelan kuudes kuva voisi olla sellainen, jossa hän siirtyy professorin virasta emeritusprofessoriksi, ja hänen puolisonsa ja lapsensa olisivat mukana juhlistamassa tapausta. Unelma on sillä tavalla ovela, että se sisältää toisenkin asian, minkä pitää tapahtua ennen kuin tällainen kuudes kuva voidaan ottaa:

– Jotta voi päästä emeritusprofessoriksi, pitäisi jossain kohtaa uran varrella ensin tulla valituksi professoriksi.