Hyppää pääsisältöön

Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

Eero hämeenienniemen improvisaatioita.
Eero hämeenienniemen improvisaatioita. Eero Hämeenniemi

Kahdeksaan lohkoon jaettu vajaan tunnin kestoinen kokonaisuus soi mietiskelevään tapaan. Avausraita, afrikkalais-amerikkalainen spirituaali Sometimes I feel Like a Motherless Child, kertoo heti olennaisen. Musiikki virtailee pakottomasti ja luonnolliseen tapaan, välillä voimallisempiin jaksoihin tiivistyen ja huipentuen. Sitten pysähtymätön äänivaellus hakee muotoaan vaimentuen ja suvannosta taas eteenpäin matkaten. Välillä tasaisesti eteenpäin ajalehtiva äänivirta kiihtyy kohti virtuoosisempia olomuotoja. Tehokkaina kokonaisuudesta nousevat myös Francesco Cavallin ja Arcangelo Corellin teemojen pohjalta alkavat äänimatkat.

Hämeenniemen improvisaatiot ovat pakotonta uloshengitystä, hiljentymistä, ajattelua, olemista ja kokemista. Kappaleista syntyy tunnellinen kaarros, jonka omakohtaisuus välittyy.

Kuuntele Uudet levyt 13.1.2022, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.