Hyppää pääsisältöön

Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

Melartinin mieskuoromusiikkia sisältävä äänite.
Melartinin mieskuoromusiikkia sisältävä äänite. Erkki Melartin,Mieskuoro laulu-miehet,Matti Hyökki

Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy. Nyt ilahduttavasti Melartin discografiaa laajentamaan on ilmestynyt Matti Hyökin ja Laulu-Miesten toteuttama mieskuorotuotannon kokonaistaltiointi.

Melartinin mieskuoromusiikkia sisältävä äänite.
Melartinin mieskuoromusiikkia sisältävä äänite. Erkki Melartin,Mieskuoro laulu-miehet,Matti Hyökki

Melartinin mieskuorotuotanto on juuri sopivan laajuinen tällaista kokonaistaltiointia silmällä pitäen. Kahdenkymmenen lyhyen kappaleen kokonaisuus on mukavasti pitkäsoiton mittainen. Suomen- ja ruotsinkielisiin teksteihin pohjautuvat kappaleet ovat pääosin aihepiiriltään ja tyyliltään kansallisromanttisia. Välillä sekaan pujahtaa kansanmusiikkimaista melodiikkaa, kauniin kotomaan inspiroimaa aiheistoa tukemaan, sekä myös haikean mielen molli-maisemaa. Juomalaulut ja muu kylänraitilla puhkuminen jäävät vähemmälle, vaikka niilläkin paikkansa toki on. Ote on usein haikea, vilpitön ja vakavamielisesti taaksepäin katsova.

Laulu-Miehet tulkitsevat Melartin äänistöä Matti Hyökin johdolla notkeasti ja juuri sopivasti keinovaroja vaihdellen. Oli kyseessä voimallinen huippukohta tai hiljaisesti herkistynyt laulanta, soivat harmoniat tasapainoisesti. Kokemus kuuluu varmuudessa ja vakaudessa, silti intoutunut liekki tuntuu edelleen palavan.

Kuuntele Uudet levyt 13.1.2022, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.