Hyppää pääsisältöön

Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

Ombres - Women composers of La belle époque
Ombres - Women composers of La belle époque Uudet levyt

Levyn säveltäjänimistä pianotaustainen Cécile Chaminade ja oopperan monitaituri Pauline Viardot olivat minulle jotenkin tuttuja, kuntaas Bonis, de Polignac, Holmès, Folville, Ferrari ja kumppanit piti kaivella hakuteoksista. Mutta musiikki oli kauttaaltaan hurmaavaa. Melodiat kaartelevat vuoroin herkkinä, vuoroin juovuttavan paheellisina ja tarkasti karakterisoidut piano-osuudet iskevät tehokkaasti suoraan musiikkihermoon, olipa kyseessä ilakoiva villanelle tai kaipaava melodie.

Belle époque -aikana toden totta osattiin säveltää lauluja, ja naiset saattoivat siinä olla kulttuurisyistä jopa etevämpiä: Laulujen markkina oli kulttuurikodeissa, joiden musiikki oli naisten hallussa.

Joka tapauksessa Laetitia Grimaldin valoisa, sensuelli sopraano sopii ohjelmistoon loistavasti, ja tulkinnoissa on syvyyttä, joka tekee mahdottomaksi sivuuttaa nämä laulut pelkkänä hyvinvoivan porvariston kotiviihteenä.

"Ombres - Women composers of La Belle epoque", säv. Marguerite Beclard d'Harcourt, Mel Bonis, Cécile Chaminade, Hélène-Frédérique de Faye-Jozin, Gabrielle Ferrari, Juliette Folville, Augusta Holmès, Armande de Polignac, Pauline Viardot. - Laetitia Grimaldi, sopraano, ja Ammiel Bushakevitz, piano, sekä Talia Erdal, sello. (BIS-2546)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 20.1.2022.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua