Hyppää pääsisältöön

Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

Impressions du nord - Nordic songs
Impressions du nord - Nordic songs Uudet levyt

Levyn säveltäjänimet Gösta Nystroem, Alf Hurum, Pauline Hall, Leevi Madetoja ja Toivo Kuula ammensivat 1900-luvun alussa paljon vaikutteita Pariisista, vastareaktiona germaaniselle musiikkiperinnölle. Kun myöhäisen kansallisromantiikan luonnonmystiikkaan ja rujoon symbolismiin yhdistyi impressionismin hienostunut valohämy, syntyi kiehtova yhdistelmä. Levyn liedit ovat värikkäitä mutta värit ovat tummia, ja miniatyyrien hienostuneisuus tuntuu kumpuavan rohkeasti alitajunnasta eikä perinteestä kuten perusliedeissä.

Jaatinen on osannut kaivaa ohjelmiston reunamilta juuri oikeat kappaleet Ranska-yhteyksien korostamiseen. Kokonaisuuden oivaltavuus paljastuu esimerkiksi siitä, että Nyströmin merisymbolismin sekä Hurumin ja Hallin sävytutkielmien jälkeen Madetojan Talvikuutamolla tuntuu aiempaa enemmän ranskalaiselta dekadenssilta ja vähemmän talviselta latomaalaukselta.

Melis Jaatinen rakentaa levyn tuokiokuvat tummasävyisellä mutta tarkkapiirtoisella äänellään kiireettömän hallitusti. Ala- ja keskirekisterin hiljaisissa hetkissä hän on kertakaikkisen upeaa kansainvälistä tasoa, ja niitä levyllä riittää. Ajoittaiset korkeat fortissimot tuovat ääneen lievää leikkaavuutta tai sävyttömyyttä, mutteivät sentään riko tunnelmaa.

Myös pianisti Juho Alakärppä tavoittaa levyn tumman mutta sävykkään perustunnelman, ja taitavasti hän pitää bassopuolen soinnin sen verran kuulaana, että diskantin värit vielä erottuvat. Yhteistyöstä kuulee, että asialla on kaksi ammattilaista, jotka tietävät mitä tekevät, ja miten se tehdään yhdessä. Sikälikin kyseessä on mtä mainioin levydebyytti.

"Impressions du nord - Nordic songs", säv. Gösta Nystroem, Alf Hurum, Pauline Hall, Leevi Madetoja, Toivo Kuula ja Claude Debussy. - Melis Jaatinen, mezzosopraano, ja Juho Alakärppä, piano. (Alba, ABCD 504)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 20.1.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua