Hyppää pääsisältöön

Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

Impressions du nord - Nordic songs
Impressions du nord - Nordic songs Uudet levyt

Levyn säveltäjänimet Gösta Nystroem, Alf Hurum, Pauline Hall, Leevi Madetoja ja Toivo Kuula ammensivat 1900-luvun alussa paljon vaikutteita Pariisista, vastareaktiona germaaniselle musiikkiperinnölle. Kun myöhäisen kansallisromantiikan luonnonmystiikkaan ja rujoon symbolismiin yhdistyi impressionismin hienostunut valohämy, syntyi kiehtova yhdistelmä. Levyn liedit ovat värikkäitä mutta värit ovat tummia, ja miniatyyrien hienostuneisuus tuntuu kumpuavan rohkeasti alitajunnasta eikä perinteestä kuten perusliedeissä.

Jaatinen on osannut kaivaa ohjelmiston reunamilta juuri oikeat kappaleet Ranska-yhteyksien korostamiseen. Kokonaisuuden oivaltavuus paljastuu esimerkiksi siitä, että Nyströmin merisymbolismin sekä Hurumin ja Hallin sävytutkielmien jälkeen Madetojan Talvikuutamolla tuntuu aiempaa enemmän ranskalaiselta dekadenssilta ja vähemmän talviselta latomaalaukselta.

Melis Jaatinen rakentaa levyn tuokiokuvat tummasävyisellä mutta tarkkapiirtoisella äänellään kiireettömän hallitusti. Ala- ja keskirekisterin hiljaisissa hetkissä hän on kertakaikkisen upeaa kansainvälistä tasoa, ja niitä levyllä riittää. Ajoittaiset korkeat fortissimot tuovat ääneen lievää leikkaavuutta tai sävyttömyyttä, mutteivät sentään riko tunnelmaa.

Myös pianisti Juho Alakärppä tavoittaa levyn tumman mutta sävykkään perustunnelman, ja taitavasti hän pitää bassopuolen soinnin sen verran kuulaana, että diskantin värit vielä erottuvat. Yhteistyöstä kuulee, että asialla on kaksi ammattilaista, jotka tietävät mitä tekevät, ja miten se tehdään yhdessä. Sikälikin kyseessä on mtä mainioin levydebyytti.

"Impressions du nord - Nordic songs", säv. Gösta Nystroem, Alf Hurum, Pauline Hall, Leevi Madetoja, Toivo Kuula ja Claude Debussy. - Melis Jaatinen, mezzosopraano, ja Juho Alakärppä, piano. (Alba, ABCD 504)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 20.1.2022.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua