Hyppää pääsisältöön

Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

Daylight - Stories of songs, dances and loves
Daylight - Stories of songs, dances and loves Uudet levyt

Suuri osa levyn kappaleista on tuttuja Monteverdi-hittejä madrigaalikokoelmista ja oopperoista, mutta sekös minua haittaisi. Alessandrini on jäsennellyt kappaleet vetävästi eteneväksi draamaksi, ja kun sanoitusten epäjatkuvuuksia ei ymmärrä, kokonaisuus tuntuu yhtenäiseltä ja hauskalta, mutta on paljon parempi ja vaihtelevampi kuin Monteverdin oikeat oopperat. Ilkamoivat madrigaalit, hilpeät sointukiertojammailut ja tunnelmalliset lemmenduetot seuraavat toisiaan ja lopuksi tanssitaan.

Mikä parasta, Concerto Italianon huippulaadukkaat tulkinnat tuovat Monteverdin elämänilon esiin koko rikkaudessaan. Moni barokkikomppiryhmä pystyy nykyään yhtä veikeään ja sävykkääseen svengiin, mutta jousten, puhaltimien ja perkussioidenkin osalta Alessandrinin porukan osaaminen ja luovuus ovat harvinaisen tasaisesti korkealla. Levyn laulusolistit eivät ehkä ole tunnetuimpia oopperatähtiä, mutta heidän ilmeikkäät äänensä sointuvat yhteen käsittämättömän hyvin. Kylmät väreet kulkevat selkäpiissä, kun kappale päättyy viiltävän puhtaaksi hiottuun kadenssiin.

" Daylight - Stories of Songs, Dances and Loves", säv Claudio Monteverdi. - Concerto Italiano/Rinaldo Alessandrini. (Naïve, OP7366)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 20.1.2022.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua