Hyppää pääsisältöön

Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

Daylight - Stories of songs, dances and loves
Daylight - Stories of songs, dances and loves Uudet levyt

Suuri osa levyn kappaleista on tuttuja Monteverdi-hittejä madrigaalikokoelmista ja oopperoista, mutta sekös minua haittaisi. Alessandrini on jäsennellyt kappaleet vetävästi eteneväksi draamaksi, ja kun sanoitusten epäjatkuvuuksia ei ymmärrä, kokonaisuus tuntuu yhtenäiseltä ja hauskalta, mutta on paljon parempi ja vaihtelevampi kuin Monteverdin oikeat oopperat. Ilkamoivat madrigaalit, hilpeät sointukiertojammailut ja tunnelmalliset lemmenduetot seuraavat toisiaan ja lopuksi tanssitaan.

Mikä parasta, Concerto Italianon huippulaadukkaat tulkinnat tuovat Monteverdin elämänilon esiin koko rikkaudessaan. Moni barokkikomppiryhmä pystyy nykyään yhtä veikeään ja sävykkääseen svengiin, mutta jousten, puhaltimien ja perkussioidenkin osalta Alessandrinin porukan osaaminen ja luovuus ovat harvinaisen tasaisesti korkealla. Levyn laulusolistit eivät ehkä ole tunnetuimpia oopperatähtiä, mutta heidän ilmeikkäät äänensä sointuvat yhteen käsittämättömän hyvin. Kylmät väreet kulkevat selkäpiissä, kun kappale päättyy viiltävän puhtaaksi hiottuun kadenssiin.

" Daylight - Stories of Songs, Dances and Loves", säv Claudio Monteverdi. - Concerto Italiano/Rinaldo Alessandrini. (Naïve, OP7366)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 20.1.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua