Hyppää pääsisältöön

Varmaotteinen luostarimelankolia kuljettaa pandemiasta kevääseen

Kun pandemian laantuessa uskaltautuu etsimään musiikkilohtua helsinkiläisestä levykauppa Fugasta, olen melkein varma, että siellä soi taustalla Duo Medievalin uutuus Hodie aperuit nobis - Varjoista valoon. Fugan omalla julkaisulla Uli Kontu-Korhosen ja Anneliina Rifin kokenut duo tarjoilee keskiaikamielikuviimme kauniisti sopivaa luostarimelankoliaa muodossa, joka kevyesti mutta varmasti johdattaa kohti kevättä ja valoa.

Duo Medieval: Hodie aperuit nobis
Duo Medieval: Hodie aperuit nobis Uudet levyt

Resepti on tuttu Duo Medievalin aiemmalta levyltä. Kontu-Korhonen ja Rif laulavat keskiaikaista perusohjelmistoa ja täydentävät äänikuvan laajalla mutta tarkasti annostellulla soitinvalikoimalla. Duon sointuisiin, pelkistettyihin lauluääniin kokemus on tuonut hallittua auktoriteettia, jonka ansiosta pystyn eläytymään abbedissa Hildegard Bingeniläisen teksteihin paremmin kuin tyypillisen tyttömäisinä tulkintoina. Myös soitinten käsittely on duolla entistäkin uskottavampaa ja hiljaisessa tarkkuudessaan virtuoosista: esimerkiksi dulcimerin mietteliäs naputtelu, rebecin karheus, organetton mekaniikka ja sinfonian arkaainen ujellus luovat vahvoja mielikuvia ja vaihtelua.

Ohjelmisto ulottuu Hildegardin mystisistä hiteistä trecento-kauden mestariin Francesco Landiniin ja Piae Cantiones -kokoelmaan, mutta sävelmästä ja tekstistä riippumatta Duo Medieval pitää tunnelman hitaana ja melankolisena. Levyesittelyn mukaan kappaleissa voi halutessaan kuulla piilotettuna olemisen tai piiloutumisen ja valoon palaamisen teemoja. Vaikka varsinaista pandemia-katarsista kannattaa etsiä muilta levyiltä, kuitenkin tuntuu että levyn musiikki ottaa kädestä ja kulkee rinnalla juuri tässä ajassa, kun elämme koteihimme käpertyneinä kuin keskiajan luostareissa, ja yritämme luottaa toisella puolella odottavaan valoon.

"Hodie aperuit nobis - Varjoista valoon", säv. Hildegard Bingeniläinen, Maestro Piero, Francesco Landini, Zuster Bretken ym. - Duo Medieval. (FUGA-9475)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 20.1.2022.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua