Hyppää pääsisältöön

Lasten tehohoito äärirajoilla: käsikirjoitus

Tilanne Uuden lastensairaalan teholla on kriittinen. Tehohoitajat ovat paenneet joukolla. Lasten ja nuorten sydänleikkauksia on jouduttu perumaan poikkeuksellisen paljon.

Anni Lamminsivu: Neljä kertaa peruttiin aina silleen niin kuin ihan viime tipassa.
Tiina Tuomisto-Äikäs, Annin äiti: Nää on kuitenkin elämän ja kuoleman leikkauksia niin kuin ihan suurimmalle osalle.

Sydänleikkausjonossa on sata lapsipotilasta.

Miina Honkaniemi, Aliinan äiti: Aamulla mentiin sairaalaan ja saatiin kuulla että leikkaus on peruttu.

MOT: Montako kertaa on peruttu leikkaus?
Ainakin sata kertaa.
MOT: Sata kertaa?
Aliina: Mmm.

Hoitajapula on aiheuttanut vaaratilanteita teholla.

Marita Katajamäki-Luoma: Kun yöhoitaja oli tullut takaisin Jaakon luo niin Jaakko oli repinyt nenämahaletkun irti.

MOT: Meidän tietojen mukaan potilasturvallisuus on vaarantunut Uudessa Lastensairaalassa.

Krista Kiuru, perhe- ja peruspalveuministeri (sd.): Se on vakava juttu. Hoitakaa se HUS:n kanssa.

OTSIKKO: Lasten tehohoito äärirajoilla

Tiina: Ensimmäinen aamu leikkauksen jälkeen
Anni: Aika paljon härveleitä.
Tiina: Tän sä muistat?
Anni: Joo.
Tiina: Pingviinimaski.
Anni: Mä muistan miltä se haisee.
Tapparatutti! Se on ollut pienestä pitäen. Anni: Joka kuvassa

16-vuotiaalla Anni Lamminsivulla oli syntyessään vakava sydänsairaus. Kukaan ei uskonut että Anni eläisi näin pitkään.

Tiina: Se huomattiin, kun Anni oli seitsemän päivän vanha, että tuli semmoinen romahdus kunnossa, oltiin kotona kyllä jo, mut ehdittiin sairaalaan ja Anni saatiin elvytettyä ja ja sit päästiin tutkiin rauhassa, että minkälainen sydänvika on. Ja tosiaan löyty tämmöinen vasemman kammion hypoplasia eli HLHS. Se on tämmöinen monimutkainen iso sydänvika, jota tuota on vasta Suomessa tuolta vuosituhannenvaihteesta ruvettu hoitaan.

Lääkärit ehdottivat saattohoitoa.

Tiina: Tässä oli hätäkastepäivä, sairaalan mekossa.

Annille tehtiin ensimmäisinä elinvuosina neljä sydänleikkausta. Ne onnistuivat hyvin ja Anni on niiden jälkeen elänyt melko tavallista elämää. Vuoden 2021 alussa todettiin, että Annin sydänsairaus oli aiheuttanut maksakirroosin. Lääkärit päättivät, että Annille pitäisi tehdä uusi, iso sydänleikkaus.

Anni Lamminsivu: Keuhkovaltimohaara piti laajentaa koko matkalta ja aortan kaari laajentaa.

MOT: Minkälaisia oireita sulla oli silloin?

Anni Lamminsivu: No pientä väsymystä, mut ei oikeastaan mitään muuta, en ainakaan ite huomannut mitään erityistä.

Vaikka Anni asuu Pirkanmaan Kilvakkalassa, leikkaus oli tarkoitus tehdä keväällä Uudessa lastensairaalassa Helsingissä. Annin sydänleikkaus peruttiin kuitenkin neljä kertaa tehohoitajapulan takia.

Anni Lamminsivu: Oli se aika raskasta kun oli joutunut sitä ensin stressaamaan ja sitten sanottiin vaan, että juu, ei tarvi tulla, niin sit se oli vähän niin kuin turhaa se kaikki stressaaminen ja sit joutu kaikki menot tietenkin peruun.

Perhe valmistautui useaan otteeseen isoon sydänleikkaukseen. Anni perui kesätyöt ja muut menot. Annin äiti, Tiina Tuomisto-Äikäs, järjesti töistä vapaata joka kerta kun leikkaus piti tehdä.

Tiina Tuomisto-Äikäs: Aina kun se puhelu tuli, niin heti näin, että jonohoitaja soittaa, niin melkein tiesin, että millä asialla hän on ja kun hän sanoi sen, niin totta kai se purkautui semmoisena itkuna ja ihan tosi kovana pettymyksenä ja sit se pelko siitä, että ett kun aina vaan siirretään, että jos Anni meneekin huonoon kuntoon, että mitä sitten. Ja että koska että joutuuko sitten tekeen jonkun hätäleikkauksen, jos ei pääsekään, että aina vaan siirretään.

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan koko maan kaikkein sairaimmat lapset ja nuoret kuten syöpä- ja elinsiirtopotilaat. Siellä tehdään kahdestasadastaviidestäkymmenestä kolmeen sataan sydänleikkausta vuodessa.

Uusi lastensairaala oli koko kansan projekti. Noin miljoona suomalaista lahjoitti rahaa sen rakentamiseen. Sairaalatalkoisiin lähtivät mukaan niin yhteiskunnan eliitti kuin tavalliset kansalaiset.

otteita musiikkivideosta: Youtube Live Aid – Uusi lastensairaala 2017. ”Lohtu”.

Vain vuosi sairaalan avaamisen jälkeen MOT kertoi vakavista puutteista potilasturvallisuudessa.

Kymmenet hoitajat kertoivat anonyymisti epäkohdista. He eivät uskaltaneet esiintyä omalla nimellään, koska pelkäsivät johdon kostoa.

MOT 9.9.2019
Hoitaja: Jos mä ajattelen itseäni vanhempana, niin mä en kyllä haluaisi, jos mun lapsi joutuu teho-osastolle, niin mä en tiedä onko se hoitaja siinä vieressä pätevä. Ett se saattaa olla joku joka ei ole koskaan aikaisemmin esim. nähnyt hengityskonetta.Teholla lasten vointi saattaa muuttuu ihan silmänräpäyksessä, voi olla sä vähän aikaa katot, että näyttää vähän nyt näyttää kummalliselta, mitähän tässä on tapahtumassa, seuraavassa hetkessä saattaakin olla elvytystilanne päällä.

MOT 9.9.2019
Jari Petäjä, Uuden lastensairaalan toiminnanjohtaja Kaikki ne toimet mihin on ollut aihetta niin niihin on ryhdytty.
MOT: Minkälaisiin toimiin on ryhdytty?
Petäjä: En muista että olisi kauheesti ryhdyttävää.

MOT-ohjelma herätti paljon keskustelua. Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitti huolensa Lastensairaalan ongelmista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSn johto lupasi korjata ongelmat. Aloin seurata miten hyvin lupaukset toteutuisivat. HUS käynnisti selvityksen epäkohdista. Se julkaistiin joulukuussa 2020. Sen mukaan henkilöstö oli huolissaan potilasturvallisuudesta ja johtamisessa oli ongelmia.

Grafiikka: otteita sisäisestä selvityksestä

suurena huolena potilaista ja
johtamiseen liittyvistä ongelmista
henkilöstö väsyy ja lähtee. Tämä riski on todellinen.

Selvityksessä listattiin useita toimenpiteitä: johtamista pitää parantaa, henkilökuntaa kuunnella paremmin, kokeneista hoitajista täytyy pitää kiinni.

Grafiikka: Johtamista pitää parantaa. Henkilökuntaa pitää kuunnella paremmin. Kokeneista hoitajista täytyy pitää kiinni.

Syksyllä 2021 saan kuitenkin yllättävän yhteydenoton. Sydänlapsen äidin mukaan ongelmat Lastensairaalassa ovat vain pahentuneet.

Marita Katajamäki-Luoma, Jaakon äiti: Päivittäin saa pelätä ja jännittää että onko hoitajaa. Onko mun lapsella turvallinen olla siellä.

Seitsemän kuukauden ikäinen Jaakko on Uuden lastensairaalan teho-osastolla. Hän odottaa uutta sydäntä. Jaakon äidin viesti pysäyttää. Päätämme tavata.

Marita: Ensimmäinen aamu. Meille sanottiin ettei saanut koskea ollenkaan.

Vesa Luoma: Sitten meni päiviä eteenpäin ja sait sen syliin.

Luoman perhe on kotoisin Seinäjoelta. Perheeseen kuuluu viisi lasta. Vanhemmat ovat koko syksyn asuneet vuoroviikoin Helsingissä vuokra-asunnossa, jotta he olisivat lähellä Jaakkoa. Muut lapset ovat kotona Seinäjoella.

Katajamäki: No Jaakko syntyi ihan terveenä 10 pisteen poikavauvana Seinäjoen keskussairaalas maaliskuussa ja kaikki oli ihan hyvin. Kahden kuukauden kasvukontrolliin kun mentiin, niin lääkäri heti sanoi, että on jotakin pielessä.

Jaakko lähetettiin ambulanssilla Helsinkiin Uuteen lastensairaalaan.

Katajamäki: tuli se todellisuus vastahan että jouduttiin perumaan lauantaiset ristiäiset ja sitten tehtiin päätös, että hätäkastetaan Jaakko.

Vesa Luoma: Sit se todettiin, että restrektiivinen kardiomyopatia. Se on niin kuin sydänlihasta jäykistävä sairaus. Elikkä se ei niin kuin pumppaa riittävällä teholla sitä verta eteenpäin.

Toukokuusta asti Jaakko on ollut Uudessa lastensairaalassa. Loppukesästä Jaakon kunto romahti. Hänet laitettiin sydänkeuhkolaitteeseen eli niin sanottuun ECMO-laitteeseen. Se on rankin mahdollinen elämää ylläpitävä tehohoito.
ECMO-hoidossa potilaan veri hapetetaan kehon ulkopuolella ja johdetaan takaisin potilaan verenkiertoon.

Vesa Luoma: Kyllä tuo ecmo pelasti. Ei oltaisi tässä jos ei laitetta olisi.

ECMO-laitteessa olevaa lapsipotilasta pitäisi hoitaa kaksi hoitajaa: tehohoitaja ja erikoistunut ECMO-laitteen hoitaja.

Marita Katajamäki-Luoma: Sen ECMO-hoitajan pitäis tarkkailla niitä letkustoja, että niihin ei tuu hyytymää, pitäis tarkkailla ettei tule vuotoja, ettei koneeseen pääse ilmaa, sehän on niin kuin vaaratilanne tosi suuri jos tulee tällaisia, että sitä on tavallaan valvottava tarkkaan koko ajan. Ja otettava säännöllisin väliajoin niitä näytteitä.

Tilanne voi yhtäkkiä muuttua hengenvaaralliseksi. Jos ECMO-laite hälyttää, hoitajan pitää reagoida siihen heti. Silloin ECMO-hoitaja ei ehdi hoitaa lasta. Se on toisen tehohoitajan tehtävä. Jaakkoa on kuitenkin hoitanut usein vain yksi ECMO-hoitaja. Jaakon vanhemmat ovat pitäneet kirjaa hoitajien määrästä.

Luoma: Me on kirjoitettu päivä, esim. jossain alussa 30.10. on pelkkä ecmo-hoitaja ollut aamussa ja illassa mutta sitten yövuoroon on tullut kaks hoitajaa ja 31.10. on sama tilanne, aamussa pelkkä ecmo, illassa pelkkä ecmo, mutta sitten yöksi on tullut se tehohoitaja ja ecmohoitaja. sitten on 8.11., 9.11. että käytännössä… on ollut vajaa miehitys. Jaakon kohdalla.

Grafiikka: käsinkirjoitettu paperi.

MOT: No miltä se on tuntunut seurata tätä, kun te olette huomanneet että siinä on vain yksi hoitaja esimerkiksi?

Katajamäki: No kyllähän se huolestuttaa. Eikä stressi ainakaan vähene. Kyllä jos kaikki jotka on lahjoittanut vähääkään rahaa tonne lastensairaalaan rakentamiseen ja näkis tämän tilanteen, mikä siellä oikeasti on, niin varmaan vetäis sanattomaksi, suututtais, siis eihän Suomessa voi olla tällaista tilannetta kuin mikä nyt on.

Lastensairaalan tehohoitajat vahvistavat Jaakon vanhempien havaintoja: tilanne teholla on kriittinen. Ongelmat eivät johdu koronasta vaan ne ovat pidempiaikaisia.

Kirjoitus koneella: “Alamäki alkoi kun muutettiin Uuteen lastensairaalaan”

Uuden lastensairaalan teho-osastolta on viime vuonna lähtenyt 17 tehohoitajaa eli viidesosa koko hoitohenkilökunnasta - monet heistä erittäin kokeneita. Olen käynyt pitkiä keskusteluita useiden entisten ja nykyisten tehohoitajien kanssa. Johdon kostotoimien pelon vuoksi he eivät anna haastatteluja omilla nimillään. Tehohoitajat kertovat äärimmäisen stressaavista työoloista. He pelkäävät potilaana olevien lasten puolesta.

Grafiikka: sitaatteja

“Kädet tärisevät kun tulen töihin.”
“Näen painajaisia töistä.”
“Potilaat eivät saa sellaista hoitoa ja huomiota mitä kuuluu saada”
“On ollut vaaratilanteita henkilökuntavajeen takia.”
“Ihmisiä hiillostetaan ulos”.

Teho-osastolla pitäisi olla HUSn tavoitteiden mukaan 30 ECMO-hoitajaa - mutta heitä on nyt 17. ECMO-hoitajat kertovat erittäin tiukoista tilanteista kun he ovat joutuneet olemaan potilaan kanssa yksin. Vaaratilanteita on tullut hoitajapulan takia eikä niitä jakseta aina raportoida. Vastuu on valtava. Ruokatauolle tai vessaan ei pääse jos on yksin.

Tiina Vartiainen on terveysalan ammattijärjestö Tehyn työelämäasiantuntija. Hän on myös lastensairaalan entinen tehohoitaja.

Tiina Vartiainen, työelämäasiantuntija, Tehy: No kyllä se kuulostaa aika hirveältä, koska se on niin erikoisosaamista ja tarkkaa ja vaativaa työtä se ECMO:n pyörittäminen, että kyllä siihen koneelle pitäisi olla yksi hoitaja ja sille potilaalle yksi.

Tehohoitajien palkka on ilman lisiä 2500 euroa. Hoitajien joukkopaon taustalla on huonon palkan lisäksi kova työtaakka ja huono johtaminen.

Tiina Vartiainen työelämäasiantuntija,Tehy: Se johtaminen on aika useasti ollut sellaista autoritääristä johtamista eikä niitä hoitajia ole kuunneltu. On saneltu sieltä ylhäältä, että mitä tehdään. Se kyllä aiheuttaa sitä tyytymättömyyttä.

Vartiainen on myös huolissaan sydänleikkausten peruutuksista tehohoitajapulan takia. Viime vuonna yli sata lasten ja nuorten sydänleikkausta jouduttiin siirtämään. Siirtojen määrä on kasvanut selvästi parin viime vuoden aikana.

Tiina Vartiainen, työelämäasiantuntija,Tehy: Tietenkin siitä sitten johtuu se, että ne potilaat tulee paljon huonompi kuntoisina sinne teho-osastolle. Voi olla, että se hoito sitten pitkittyy siitä.

Leikkausten perumiset ahdistavat myös perheitä. Olen ollut yhteydessä viiteentoista sydänlasten vanhempaan. Eräässä tapauksessa leikkaus peruuntui kun lapselle oli jo puettu sairaalavaatteet.

Viisivuotias Aliina on matkustanut Seinäjoelta Helsinkiin sydänleikkaukseen äitinsä, isänsä ja pikkusiskonsa kanssa.

Aliina: Mulla on sydämessä reikä.
MOT: Miten leikkaukselle kävi?
Aliina: Siellä oli osasto täynnä, se oli yöllä täyttynyt.
MOT: Eikö sitten leikattu, vai?
Aliina: Ei.
MOT: Montako kertaa on peruttu leikkaus?
Ainakin sata kertaa.
MOT: Sata kertaa?
Aliina: Mmm.

Aliinalla todettiin 1-vuotiaana ASD eli reikä sydämen eteisväliseinässä. Maaliskuussa Aliina laitettiin kuuden kuukauden kiireellisyydellä jonottamaan sydämen avoleikkausta. Leikkausta on sen jälkeen siirretty useaan kertaan. Tapaan joulukuussa perheen potilashotellissa.

Miina Honkaniemi, Aliinan äiti: Leikkaus piti olla ensiksi tämän viikon torstaina. Sit se siirrettiin perjantaille elikkä tälle päivää ja aamulla mentiin sairaalaan ja saatiin kuulla, että se leikkaus on peruttu.
MOT: Miten se perusteltiin?
Honkaniemi: No heillä ei ollut leikkauksen jälkeistä jatkohoitopaikkaa. Ei ollut tilaa, Aliina tarttis sen tehohoitopaikan, niin siellä ei ollut hänelle tilaa.
MOT: No miten sä itse reagoit kun sä kuulit tästä?
Honkaniemi: No toki se on iso pettymys sekä niin kuin meille kaikille että Aliinalle.
MOT: Eli se kuuden kuukauden kiireellisyys tuli täyteen jo?
Honkaniemi: Syyskuun lopussa.
MOT: Syyskuussa.. Ja nyt ollaan joulukuussa…
Honkaniemi: Joo. Kyllä.

Aliinan vanhemmat ovat koko syksyn olleet valmiustilassa jos Aliina olisi saanut leikkausajan.

Miina Honkaniemi: Se ei oo niin kuin yksinkertainen asia niin kuin lähtee tänne tänne niin kuin Helsinkiin. Että meilläkin on nyt osa tai pieni lapsi, kun se on vasta vuosi ja 5 kk niin se on meillä mukana ja sit isovanhemmilla on yks lapsi ja sitten mun miehen veli on hoitamassa meidän koiria, että siinä on aikamoinen paletti järjestää. Toki sitten myös omat työt ja mies on yrittäjä, niin yrittäjän työt. Että se ei ei oo yksinkertainen.

Aliina: Tässä on yksi ja tossa on yksi. Ne otti verikokeen.
MOT: Pistettiinkö sua?
MOT: Sattuiko?
Aliin: Ei! Siinä oli sellaiset rasvajutut, ei sattunu
MOT: Mitä ajattelit kun se peruuntui taas?
Aliin: Noo, ettei se tuu ikinä jos se koko ajan peruuntuu. On totta että jos se koko ajan peruuntuu ja peruuntuu, peruuntuu…

Aliina jää äitinsä kanssa hotelliin odottamaan leikkausta. Isä ja pikkusisko lähtevät samana iltana ajamaan takaisin kotiin Seinäjoelle.

Marraskuun lopulla Jaakon äiti lähettää minulle kuulumisia. Jaakko on nyt ollut puoli vuotta Uudessa lastensairaalassa.

Marita Katajamäki-Luoma: Aamulla kun menin Jaakon työ niin aamuhoitaja sanoi että yökkö oli mennyt tauolle yöllä kun Jaakko oli nukkunut. Ja kun yöhoitaja oli tullut takaisin Jaakon luo niin Jaakko oli repinyt nenämahaletkun irit ja hengitystuki oli Jaakolla irti.

Nenävatsaletku saatiin onneksi laitettua takaisin. Mutta ECMO-potilaalla on aina suuri verenvuotoriski koska he saavat verenohennuslääkitystä.

Marita Katajamäki-Luoma: En ole vihainen millään lailla hoitajille enkä närkästynyt, mutta mietin että kunpa olisi ollut toinen hoitaja Jaakolla niin tämän olisi pystynyt estämään.

Jaakolla on ollut myös tilanteita, joissa yksi ECMO-hoitaja on hoitanut KAHDEN ECMO-potilaan laitteita.

Tiina Vartiainen: Kuulostaa hirveältä. Onhan siinä, se vastuu, mikä siinä on, niin on aivan järjettömän suuri. Koska se keskittyminen voi olla yhdessä potilaassa kerrallaan, etkä sä pysty sillein potilasturvallisesti kahta hoitamaan.

Kun kerroin lastensairaalan ongelmista kaksi vuotta sitten, HUSn johto lupasi puuttua epäkohtiin. Näin ei tapahtunut. Olen menossa tapaamaan HUS:n johtoa ja kysymään, miksi? Haluan myös kuulla, mikä on johdon viesti perheille, joiden lasten sydänleikkaukset peruuntuvat kerta toisensa jälkeen.

Markku Mäkijärvi, vt toimitusjohtaja HUS: Ymmärrän hyvin näiden vanhempien huolta ja ja myös myös pettymystä tän suhteen, mutta lääketieteellinen kiireellisyysjärjestys on on tärkeä ja ja sen takia siihen on tullut joku kiireellisempi leikkaus eteen.
MOT: Minkälainen potilasturvallisuusriski siinä on että että sydänlapset joutuu odottamaan?
Tähän potilasturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tietojeni mukaan tämä ei ole vaarantunut.
MOT: Syksyllä on useita kertoja ollut sellaisia tilanteita, että ecmo-potilasta on hoitanut vain yksi ecmo-hoitaja.
Markku Mäkijärvi vt toimitusjohtaja, HUS: Se ei ole ainakaan tarkoitus. Uskoisin, että se on poikkeuksellinen tilanne.
MOT: Näitä on ollut kymmeniä kertoja.
Mäkijärvi: Siitä pitää kysyä vastaavalta sydänkirurgian vastaavalta ylilääkäriltä ja ylihoitajalta.
MOT: Eräs ecmo-potilas jätettiin yöllä yksin, kun ecmo-hoitaja meni syömään ja siinä välissä lapsipotilas repi pois vatsanenäletkun ja hengitystuen. Miten kommentoit tätä?
Mäkijärvi. En ole tollaisesta yksityistapauksesta kuullut, että kannattaa varmaan kysyä sieltä yksiköstä.
MOT: Miten tää on mahdollista?
Mäkijärvi. Kyllä se varmaan liittyy siihen, että kuinka paljon sillä hetkellä näitä ecmo-laitteen osaavia hoitajia on ollut ollut tuota käytettävissä ja ja työvuoroissa.

Markku Mäkijärvi siirtää jatkuvasti vastuuta Lastensairaalan yksikön johdolle. Menen siis tapaamaan myös HUSn lastenkirurgian linjajohtajaa Jukka Salmista. Salmisen mukaan ecmo-potilaalla on aina kaksi hoitajaa.

MOT: Tässä on yhden ecmo-potilaan perheen muistiinpanoja tältä syksyltä. Pelkkä ecmo, pelkkä ecmo yössä, yksin, aamuvuoro osittain yksi hoitaja jne. Miltä tää näyttää?
Salminen: Huoli on varmaan perheellä ollut selvä, mutta voi olla väärinkäsitystäkin.
MOT: Miten vanhemmat voi ymmärtää tämän väärin?
Salminen. Se.. varmaan sitten just hetkellinen poissaolo tai vaihtohetki taikka on käynyt syömässä tai joku muu vastaava.

Tehohoitajat vahvistavat Jaakon perheen muistiinpanot. Syksyllä ja talvella on ollut jatkuvasti vuoroja, joissa ECMO-hoitaja on ollut yksin potilaansa kanssa. Tästä saan lisätodisteen HUSn sisältä: pöytäkirja 27. lokakuuta pidetystä yt-kokouksesta, jossa puitiin ECMO-hoitoa.

Grafiikka pöytäkirja:

On mahdotonta hoitaa kahta ecmo-potilasta yhtä aikaa.
Potilasturvallisuus vaarantuu.
Näin on menty jo pidemmän aikaa ja se on kestämätöntä.
Pari vakavaa läheltä piti -tilannetta on ollut.

Kokouksessa oli läsnä myös lastenkirurgin linjajohtaja Jukka Salminen. Hoitajat kertoivat kokouksessa, että he ovat joutuneet hoitamaan kahta ECMO-laitetta yhtä aikaa. Potilasturvallisuus on henkilökunnan mukaan vaarantunut. Vakavia läheltä piti -tilanteita on ollut. Yksi merkittävä syy hoitajien lähtöön on lastensairaalan huono johtaminen.

Mäkijärvi: Siellä on ollut menossa tämmöinen sparrausohjelma johtajille ja esimiehille. Siitä on tullut hyvää palautetta. Uskon että tilanne tänä päivänä on korjaantumassa ja osittain jo korjaantunutkin.
MOT: Mutta kuitenkin edelleen tehohoitajia lähtee juuri huonon johtamisen takia?
Mäkijärvi. Voi olla muitakin syitä. Todennäköisesti myös esimiestyössä on edelleen parannettavaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastaa viime kädessä terveyspalveluista. Haluan kuulla mitä mieltä hän on Uuden lastensairaalan teho-osaston tilanteesta ja onko ministeriössä mietitty ratkaisuja. Lähetin ensimmäisen haastattelupyynnön jo marraskuussa. Vastaus oli, ettei ministerillä ole aikaa. Huolestuneet vanhemmat ja uupuneet hoitajat ansaitsevat kuitenkin vastauksia. Siksi päätän etsiä ministerin eduskunnasta.

MOT: Minna Knus MOT:sta haluaisin kysyä pari kysymystä Uudesta lastensairaalasta

Krista Kiuru,perhe- ja peruspalveluministeri (sd.): En nyt ehdi. Hoitakaa se HUS:n kanssa.

MOT: Meidän tietojen mukaan potilasturvallisuus on vaarantunut Uudessa lastensairaalassa…

Kiuru: se on vakava juttu. Se on HUS:n asia.

MOT: Mutta te olette vastuuministeri.

Kiuru: Palvelujen järjestäjä on vastuussa siitä, että potilasturvallisuus ei ole vaarassa. Mun täytyy mennä kyselytunnille.

MOT: Vastuuministerinä… No niin.

Anni ehti jännittää suurta sydänleikkausta moneen otteeseen. Lopulta avonsydänleikkausta pidettiin liian riskialttiina ja siitä luovuttiin. Sen sijaan tehtiin pienempi toimenpide, jossa Annin aorttaa laajennettiin sydämen katetroinnin avulla.
Tulevaisuudessa häntä odottaa sydämensiirto.

Lamminsivu: Mä oon suunnitellut, että sitten kun mä tuolta valmistun lähihoitajaksi niin että mä sitten haen sairaanhoitajakouluun ja opiskelen sairaanhoitajaksi.
MOT: Mikä olis unelma-ammatti?
Lamminsivu: No lastensairaanhoitaja. Jotenkin aina kun mä olen ollut siellä sairaalassa, mä olen nähnyt sellaisia tosi hyviä hoitajia, ja on tullut hyvä mieli niistä ja semmoinen turvallinen olo, niin mä haluun itekin olla sellainen hyvä hoitaja.

Aliina pääsi yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen sydänleikkaukseen. Leikkaus onnistui hyvin ja Aliina pääsi jouluksi kotiin.

Marraskuussa saan viestin Jaakon vanhemmilta. Jaakko on saanut verenmyrkytyksen. Viikon verran Jaakko taistelee hengestään. Mutta kuin ihmeen kaupalla hän toipuu. Saan vanhemmilta taas iloisia videopätkiä teho-osastolta.

Marita Katajamäki-Luoma, Jaakon äiti: Jaakko on toipumassa verenmyrkytyksestä ja rupiaa olemaan jo parempia päiviä.
Välillä tuntuu ettei itse jaksa ja voimat vähissä. Mutta sitten kun katsoo Jaakkoa niin näkee miten se jaksaa taistella joka päivä ja olla niin iloinen. Se valloittava hymy tulee sieltä aina kun tuntuu ettei itse jaksa

Kaksi viikkoa ennen joulua saan suru-uutisen Jaakon vanhemmilta. Jaakko on saanut aivoverenvuodon.

Jaakon muistoa kunnioittaen

Korjaus: Luoman perhe ei ole kotoisin Seinäjoelta kuten ohjelmassa sanotaan vaan Laihialta.