Hyppää pääsisältöön

Hyytävän hyvä talvinen matka, oppaana Arttu Kataja

Baritoni Arttu Katajan ja pianisti Pauliina Tukiaisen ensimmäinen yhteislevy ilmestyi toissa vuonna ja teki minuun vaikutuksen: Saksaa ja suomea omaperäisesti yhdistävä ohjelmisto edusti liedin vakavaa ydintä ja tulkinta kansainvälistä huippua. Nyt kaksikko on entistäkin rohkeampana tarttunut maailman tärkeimpään lied-sarjaan, Schubertin Winterreiseen, josta on jo satoja toinen toistaan parempia levytyksiä. Mutta ihme kyllä Kataja ja Tukiainen pystyvät ainakin minulle perustelemaan, miksi hyytävälle, päämäärättömälle talviharhailulle kannattaa lähteä juuri heidän kanssaan.

Schubert: Winterreise - Arttu Kataja & Pauliina Tukiainen
Schubert: Winterreise - Arttu Kataja & Pauliina Tukiainen Uudet levyt

Edellisen levyn arviossa ylistin jo kylliksi Arttu Katajan baritonia, joka edelleen on neutraali, uskottava ja etenkin alarekisterin pianissimoissa koskettavan kantava. Winterreisea kuunnellessa mielikuvat neutraaliudesta kuitenkin katoavat. Laulujen lohduton mutta silti tarkasti maailmaa tarkkaileva yleistunnelma ja Katajan ääni ovat kuin luodut toisilleen, mikä tekee tulkinnasta niin henkilökohtaisen ja intiimin, että sielu hyytyy myötätunnosta levyn synkimmissä kohdissa. Kun terävärajainen, pidättyväinen tummuus hetkeksi vaihtuu kirkkaana kajahtavaan julistukseen, teho on taattu.

Pauliina Tukiainen selvästi nauttii saadessaan flyygelinmutkaan sävykkään laulajan, joka haluaa tuoda esiin Winterreisen kokonaisuutta eikä omia äänivarojaan. Tukiaisen kuuntelevalle ja sävykkäälle pianismille on siis hyvin tilaa.

Schubert lopettaa Winterreisen hyytävään kuvaukseen kampiliiraa soittavasta, paljasjalkaisesta rääsyläisestä. Ihmiset eivät kuuntele, kerjäyskuppi jää tyhjäksi, mutta silti vanhus jatkaa turhaa soittoaan. Koskaan en ole kokenut tuota laulua niin vahvasti kuin Arttu Katajan ja Pauliina Tukiaisen tulkintana, keskellä pandemiarajoitusten synkkää talvea. Suomen laulutaiteessa tästä levystä tulee klassikko, ja veikkaan että maailmallakin levy kuunnellaan tarkkaan.

Franz Schubert: Winterreise. - Arttu Kataja, baritoni, ja Pauliina Tukiainen, piano. (Alba, ABCD 509)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 3.2.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua