Hyppää pääsisältöön

Yhteiskunnallisten radiojumalanpalvelusten sarja tuo kuuluville auttamista ja syrjäytettyjen ääntä

Kuule huutoni -radiojumalanpalvelusten sarja.
Malmin seurakunta toteuttaa kuuden radiojumalanpalveluksen sarjan, jossa teemoina ovat diakonia ja yhteiskunta. Kuule huutoni -radiojumalanpalvelusten sarja. Kuva: Malmin seurakunta / Minna Ainoa jumalanpalvelus,Malmin seurakunta

Kuule huutoni -jumalanpalvelussarjan keskeisinä teemoina ovat diakonia ja yhteiskunta. Laskiaissunnuntaina 27.2. klo 10 Malmin kirkosta suorana lähetettävässä radiokirkossa otsikkona on Huuto, joka kuullaan.
- Teksteissä huudetaan oikeudenmukaisuuden puolesta ja huudetaan omaa hätää. Tällaista huutoa tarvitaan myös tänä päivänä. Miten osaisimme huutaa yhdessä heidän kanssaan, joiden hätää ei nähdä ja kuulla? Miten osaisimme Jeesuksen tavoin pysähtyä hänen kohdalleen, jonka huuto tuntuu häiritsevältä, jopa ärsyttävältä? Elina Leppihalme miettii.

Liturgina Malmin kirkosta lähetettävässä radiojumalanpalveluksessa toimii seurakunnan uusi kirkkoherra Elina Perttilä. Kanttorina toimii Kaisu Rauhamaa. Muut muusikot jumalanpalveluksessa ovat Reija Närhi, laulu, Markku Pihlaja, saksofoni ja laulu, Elina Leppihalme, laulu ja huilu.

Diakoniatyö etsii avun ulkopuolelle pudonneita

Malmin seurakunnan, Suomen kolmanneksi suurimman seurakunnan, alue kattaa koko Koillis-Helsingin. Seurakunnan alueella on monia, keskenään hyvin erilaisia asuinalueita. Alueeseen kuuluvat Malmin lisäksi Jakomäen, Pihlajamäen, Pihlajiston, Puistolan, Pukinmäen, Siltamäen, Tapanilan, Tapulikaupungin, Viikinmäen ja Viikin kaupunginosat. Seurakunnan alueella asuu yli 100 000 kaupunkilaista. Eri alueiden moninaisuus näkyy seurakunnan työssä, myös diakoniatyössä.
- Diakoniatyö on Malmin seurakunnassa mm. yksittäisten ihmisten ja perheiden tilanteissa tukena olemista, erilaisten yhteisöllisten tilanteiden mahdollistamista, konkreettista apua, voimavarojen etsimistä ja vahvistamista sekä yhteiskunnallista vaikuttamista esimerkiksi. sen kautta, että pyrimme yhdessä ihmisten kanssa vahvistamaan katveeseen jääviä koillishelsinkiläisiä ääniä, diakoniajohtaja Leppihalme kuvaa.

Käytännössä diakoniatyö toimii yhdessä muiden alueella toimivien tahojen kanssa etsien tehtävänsä mukaisesti niitä ihmisiä, jotka eivät muualta saa tarvitsemaansa tukea. Yhdessä apua tarvitsevan ihmisen kanssa etsitään reitti yhteiskunnan virallisiin palveluihin.

Kuusi eri näkökulmaa yhteiskuntaan ja diakoniaan

Muut Kuule huutoni -sarjan radiojumalanpalvelukset lähetetään sunnuntaisin 3.4., 1.5. , 28.8., 2.10. ja 30.10.2022 klo 10. Kaikissa sarjan jaksoissa tuodaan esiin hieman eri kulmista auttamisen teemaa ja kysellään, mitä Jeesus tekisi meidän ajassamme ja erityisesti kaikkein heikoimmassa olevien ihmisten auttamiseksi.

Kärsimyksen sunnuntain radiomessussa kuullaan uhrien ääntä

Sunnuntain 3.4. raamatunteksteihin kuuluu kertomus Iisakin uhraamisesta. Kyseisen päivän radiomessussa avataan tätä vaikeaa ja monen mielestä jopa vastenmielistä kertomusta, joka on Vanhassa testamentissa.
Kärsimyksen sunnuntain jumalanpalvelusta ovat olleet seurakunnan työntekijöiden lisäksi rakentamassa kaksi vierasta, jotka kertovat radiokirkossa omaa tarinaansa.
- Omalla nimellä tai äänellä he eivät voi sitä tehdä, joten kanttorit Taru Hämäläinen ja Mari Torri-Tuominen lukevat heidän puheenvuoronsa, kertoo pastori Sari Hakuri, joka toimii jumalanpalveluksen liturgina.
- Iisak oli hiljaa. Tämän päivän "iisakit" saivat tässä radiokirkossa äänen. Myös he olivat seuranneet vanhempiensa tahtoa, matkanneet kohti tuntematonta, joutuneet monella tapaa sidotuiksi ja kuoleman vaaraan, Hakuri kertoo.
Sari Hakuri miettii, mitä muita yhtymäkohtia raamatunkertomuksella on ihmiskaupan uhrien kertomuksiin.
- Oliko silloin enkeliä huutamassa taivaasta? Eipä ollut... Useita vuosia he joutuivat kärsimään keskellämme, pääkaupunkiseudun kerrostaloissa. Siten löytyi joku ihminen, joka auttoi, ja toinenkin. Ehkä ei aivan enkeleitä, mutta apua kuitenkin, Hakuri pohtii.
Uhrin ääni -radiokirkko on tallennettu Viikin kirkossa maaliskuussa 2022.

Muusikoina Kärsimyksen sunnuntain messussa ovat Timo Olli, piano ja urut; Taru Hämäläinen ja Mari Torri-Tuominen, laulu ja piano sekä Aila Hettula, oboe.
Radiojumalanpalveluksessa lauletaan virsiä 79, 310, 600, 959 ja 733. Ohjelmassa kuullaan myös laulut Väsyneet maan, säv. ja san. Juha Tapio, ja Tuulien teitä, säv. Jukka Salminen ja san. san. Pirkko Arola.
Päivän Psalmin toteuttaa kanttori Timo Olli urkuimprovisaationa.

Toukokuussa vapunpäivän radiojumalanpalveluksessa 1.5. saarnaa Malmin seurakunnan yhteiskunnallisen työn pastori, entinen kansanedustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto.

Kaikki Kuule huutoni -sarjan jumalanpalvelukset ovat kuunneltavissa myös Yle Areenassa lähetysajankohtien jälkeen.