Hyppää pääsisältöön

Maabrändi kantaa musiikkia

Globalisaatio on vaikuttanut länsimaiseen taidemusiikkiin kahdella tavalla: Toisaalta tyylivalikoima on sama kaikkialla, toisaalta paikallisuus on keino erottua, jos sitä osataan käyttää. Esimerkiksi Islannilla on vahva maabrändi, jota Harmonia Mundin uusi kuorolevy Ice Land sekä rakentaa että hyödyntää. Tulos on yhtenäinen ja tehokas mutta harmillisen yksivärinen.

Ice Land - The Eternal Music
Ice Land - The Eternal Music Uudet levyt

Cambridgen Clare-collegen kuoro ja kuoronjohtaja Graham Ross ovat intoilleet islantilaisesta kuoromusiikista monta vuotta, mikä näkyy Ice Land -levyn laajassa ohjelmistossa. Historiaa edustaa Jon Leifs, pääteoksena kuullaan Sigurður Sævarssonin Requiem ja mukana on tämän hetken tähti Anna Thorvaldsdottir sekä monta keskipolven pikkunimeä.

Keskimäärin kappaleet ovat lyhyitä, tonaalisia tai muuten sointuisia ja kauniin mietteliäitä. Paikoin jousiyhtye höystää pelkistettyä sekakuorosatsia ja sopraano Carolyn Sampson käy vetäisemässä pari varmaa sooloa. Viimeisen silauksen matkailumainokselle antaa hempeääkin hempeämpi jousisovitus indiebändi Sigur Rósilta. Ja siinä kaikki. Pinnaltaan henkistynyttä mutta sisältä onttoa musiikkia kannattelee lähinnä mielikuvamme Islannista: tulivuorten, jäätiköiden, nummien ja pohjoisen meren kaikupohja saa hitaan peruskuorosatsin tuntumaan kovin merkityksellisiltä.

Toisaalta myönnän, että on sekä säveltäjiltä että maalta hieno saavutus synnyttää musiikin ja maabrändin välille kirkas yhteys, joka vahvistaa molempia. Suomessa ei tällaiseen ole pystytty lähimainkaan yhtä hyvin, vaikka yritystä on.

Mitä esityksiin tulee, Cambridgen Clare-collegen kuoro edustaa brittien tasaisenkorkeaa kuorolaatua, mutta soinnissa on aavistus liikaa höttöisyyttä ja vibratoa, mikä antaa äitelän vaikutelman.

"Ice Land: The Eternal Music", säv. Anna Thorvaldsdottir, Þorkell Sigurbjörnsson, Tryggvi M. Baldvinsson, Hjálmar H. Ragnarsson, Sigurður Sævarsson, Atli Heimir Sveinsson, Jon Asgeirsson, Snorri Sigfús Birgisson, Jon Leifs ja Sigur Rós. - Cambridgen Clare-collegen kuoro ja Dmitri Ensemble/Graham Ross, sekä Carolyn Sampson, sopraano. (Harmonia Mundi, HMM90533)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 3.3.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua