Hyppää pääsisältöön

Tunti pakkaslunta

John Storgårdsin johtama Lapin kamariorkesteri on tasaisesti levyttänyt Dacapo-levymerkille tanskalaista nykymusiikkia, ja se on minusta hyvä, koska Tanskasta löytyy nykymusiikin loistavia toisinajatteloita. Sellainen on ainakin Hans Abrahamsen (s. 1952), jonka klassikkoteos Schnee kestää tunnin ja tuntuu lumisateelta pakkasella: juuri mitään ei tapahdu mutta kaikki kimmeltää ja muuttuu.

Hans Abrahamsen: Schnee
Hans Abrahamsen: Schnee Uudet levyt

Schnee edustaa tanskalaista New Simplicity -koulukuntaa puhtaimmillaan. Tapahtumia on vähän mutta niiden soinneissa, tekstuureissa ja merkityksissä on syvyyttä. Minimalismiin Abrahamsen pitää reilun turvavälin: toistuvat elementit eivät ole pääasia, ne ovat tapa katsoa tarkemmin ja rauhassa.

Lapin kamariorkesterin yhdeksänhenkinen iskujoukko hallitsee rauhallisen, kuulostelevan ja kuitenkin itsevarman tarkkuuden, jota Abrahamsenin lumimusiikki vaatii. Soitto pyörteilee ja pysähtelee luontevasti, ja kimmeltävät soinnit pysyvät niin avoimina, ettei tunnin bassopaasto haittaa lainkaan. Anna Laakson ja Väinö Jalkasen pianoilla on suuri rooli, mutta äärimmäisempää taituruutta vaaditaan huilisti Heli Haapalalta, oboisti Jonna Staasilta ja klarinetisti Pekka Niskaselta, jotka saavat arat, pitkät linjat soimaan puhtaasti kuin uusi lumi.

Rovaniemen Korundi-salissa tehty äänitys on Lapin kamariorkesterille tuttuun tapaan melko etäinen, mutta onneksi Korundi soi siloisesti, jolloin sointikuva tuntuu enemmän kirkkaalta kuin kolealta. Ensemble Reserchen levytys reilun vuosikymmenen takaa on läheisempi ja intensiivisempi, eikä mielestäni tavoita musiikin ydintä yhtä hyvin.

Paitsi ettei Hans Abrahamsenin Schneessä mitään ydintä ole, vaan pelkkä kirkas, pehmeä ja hienokiteinen pinta, jonka alla kuulija saa olla tunnin rauhassa.

Hans Abrahamsen: Schnee. - Lapin kamariorkesteri/John Storgårds. (Dacapo, 6.220585)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 3.3.2022.

 • Sellisti Kati Raitinen löytää romantiikan marginaaleista muhevaa uhmaa

  Levyarvostelu

  Naisoletettujen historiallisten säveltäjien uudelleenarvioiminen on syystäkin suuri trendi aikamme taidemusiikissa. Trendin mukaan on lähtenyt myös nykyinen suosikkini suomalaisista sellisteistä, Kati Raitinen, joka tosin vaikuttaa Ruotsissa. Yhdessä pianisti Bengt Forsbergin kanssa Raitinen on levyttänyt kolme sellosonaattia säveltäjiltä, joiden nimien saati musiikin tunteminen yhä vaatii uteliaista asennetta. Levyn otsikko "A Tribute to Curiosity" tekee silti kunniaa myös säveltäjien omille asenteille.

 • Tuomas Turriagon sonaattilevyn tarttumapinnat säihkyvät

  Levyarvostelu

  Pianisti-säveltäjä Tuomas Turriago on säveltänyt viime vuosina paljon kamarimusiikkia, luultavasti siksi että sille on kysyntää. Turriagon rytmisesti iskevä, sointuisan musikanttinen ja rikkaudessaankin helposti lähestyttävä musiikki riemastuttaa myös Pilfink-yhtiön uutuuslevyllä, joka esittelee Turriagon neljä sonaattia, joissa pianolle seuraa tekevät vuoroin huilu, saksofoni, käyrätorvi ja tuuba.

 • Suuret ruotsalaiset sinfonikot -lista ei kasva Ludvig Normanista

  Levyarvostelu

  Suurten ruotsalaisten sinfonikkojen lista on miellyttävän lyhyt. Itämeren aluesäveltäjiä seulova levy-yhtiö Ondine ja Oulu Sinfonia yrittävät uudella levyllään lisätä listalle Ludvig Normanin. Tämä vuonna 1831 syntynyt ja Saksasta vaikutteensa hakenut romantikko teki elämäntyönsä Tukholman kuninkaallisen oopperan ylikapellimestarina, mutta keskittyi säveltäjänä absoluuttiseen musiikkiin. Aikalaiset pitivät ratkaisua epämuodikkaana, mutta nykykuulija osannee ennakkoluulottomammin sijoittaa Normanin osaksi tuttua sinfonista perinnettä.

 • Viulisti Carolin Widmann tiivistää ECM-hyveet

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM on kuulunut 1980-luvulta alkaen taidemusiikkiestetiikan edelläkävijöihin. Tuottaja Manfred Eicherin ikääntyessä julkaisutahti ja uuden löytäminen ovat hiipuneet, mutta yhä edelleen monet ECM-julkaisut tavoittavat yksinkertaisen, persoonallisen, koskettavan ja aikaamme sopivan tyylin, josta yhtiö muistetaan. Sellainen on ainakin viulisti Carolin Widmannin soololevy.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua