Hyppää pääsisältöön

Radiohartaudet 90 vuotta – juhlaviikko

Teekuppi. Hartausohjelmat
Teekuppi. Hartausohjelmat Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Yle Radio 1,hartaus

Yleisradio on välittänyt hartausohjelmia radion kautta jo 90 vuoden ajan. Ensimmäinen radiohartaus, jossa puhui piispa Jaakko Gummerus, lähetettiin maanantaina 7.3.1932 suorana lähetyksenä Helsingin vanhasta kirkosta.

Radio on välittänyt hartauksia arjen keskelle koteihin ja tuonut toivoa ja pyhyyttä ihmisten elämään. Hartaudet ovat lohduttaneet kriisien keskellä: sotien aikana, vuoden 2004 tsunamin jälkeen ja muiden kansallisten ja kansainvälisten tragedioiden kohdatessa.

Nyt, juhlavuoden koittaessa, kuullaan arkistojen aarteita menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä.

Pyhyyden ohella, hartaudet ovat käsitelleet vuosien saatossa usein ihmisyyttä ja sen monenlaisia haasteita. Ihmisyys ja elämä kuuluvat myös niissä hartauksissa, jotka kuullaan nyt juhlaviikon ohjelmistossa.

Arkistoviikon vanhin hartaus on vuodelta 1956 ja siinä puhuu arkkipiispa Ilmari Salomies. Arkkipiispa Salomies hartaus on lähetetty vuoden 1956 yleislakon aikana ja arkkipiispan puhe sivuaa myös lakon taloudellisia vaikutuksia yhteiskunnalle. Arkkipiispa Salomäen puhe ei kuitenkaan suoraan nimeä yleislakkoa, vaan puhuu yleisesti ”kansakuntaamme kohdanneesta koettelemuksesta”, minkä johdosta hänen sanansa ovat ajattomuudessaan relevantteja myös koronapandemian keskellä ja sodan vaaniessa Euroopan yllä.

Ihmisyydestä, elämän pyhyydestä ja niiden kautta Jumalasta ja hänen iankaikkisesta armostaan juhlaviikolla puhuvat:

Maanantaina 7.3. aamuhartaudessa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo

Tiistaina 8.3. aamuhartaudessa kirkkoherra Olavi Virtanen

Keskiviikkona 9.3. aamuhartaudessa kirjailija Martti Lindqvist
iltahartaudessa kirkkoherra Seppo Lohi

Torstaina 10.3. aamuhartaudessa kirjailija Kaisa Raittila
iltahartaudessa arkkipiispa Ilmari Salomies

Perjantaina 11.3. aamuhartaudessa pastori Marjaana Toiviainen
iltahartaudessa rovasti Kai Vahtola

Lauantaina 12.3. iltahartaudessa kirjailija Anna-Maija Raittila

Kuuntele aamuhartauksia Yle Areenassa

Kuuntele iltahartauksia Yle Areenassa