Hyppää pääsisältöön

Carita Holmströmin täyteläinen melodiikka kantaa

Carita Holmström on monipuolinen muusikko: 70-luvulta alkaen hänet on tunnettu laulaja-lauluntekijänä, joka pääsi Euroviisuihinkin; 80-luvulta alkaen hän toimi Sibelius-Akatemiassa pianonsoiton lehtorina; ja koko ajan hän on säveltänyt paljon musiikkia eri yhteyksiin, myös niin sanottua konserttimusiikkia. Pilfink-yhtiö on nyt tehnyt hienon kulttuurityön julkaisemalla levyllisen Holmströmin kamarimusiikkia. Luontevan melodinen, pakottomasti virtaileva musiikki täydentää kuvaa siitä, mitä suomalainen taidemusiikki on ollut ja voi olla.

Hidden Stories - Chamber Music by Carita Holmström
Hidden Stories - Chamber Music by Carita Holmström Uudet levyt

Levy on koottu pääasiassa Yleisradion kantanauhoituksista. Three interludes jousitriolle ja marimballe rakentuu vaikuttavista mutta hellistä karaktäärikappaleista, joiden täyteläinen melodiikka yhdistyy kevyeen yleistunnelmaan. Livets namn sopraanolle, harpulle ja sellolle on absoluuttisempaa tunnelmamusiikkia. Jousikvartetto Catacombs suuntaa pimeydestä päättäväisesti valoa kohti, ja sointublokit, perkussioefektit ja viiltävät dissonanssit todistavat työkalupakin laajuudesta. Ehdottomasti omaleimaisin teos on radiomonodraama Touring musician fagotille ja kertojalle - eriskummallinen yhdistelmä tempaa mukaansa lempeällä, koskettavalla huumorilla. Levyä varten äänitetty pianoduo Tauluja näyttelyssä on pienimuotoisia mutta kirkkaita kuvaelmia.

Joskus minun on työläs kuunnella oman aikamme musiikkia, joka käyttää perinteisiä ilmaisukeinoja, mutta Holmströmin musiikin parissa tunti vierähti kevyesti ja koskettavasti. Hänen vahva, Suomen oloissa jopa ainutlaatuinen melodiikkansa kantaa, ja ilmaisun hienovireisyys ja moni-ilmeisyys ankkuroivat musiikin oman aikamme taiteeseen. Holmströmin sävelkielessä ei ole jälkeäkään karusta minimalismista tai makeasta mystiikasta. Levyn jälkeen olo on raikas: ai tällaistakin on aikamme suomalainen kamarimusiikki!

Äänikuvallisesti kantanauhat sopivat ihmeen hyvin yhteen ja kokonaisuus palvelee musiikin sointuisuutta. Meta4:n esittämän jousikvarteton loppupuolelle jään kaipaamaan tuotannollista tarkkuutta, mutta muuten esityksiä kelpaa kuunnella.

"Hidden Stories", Carita Holmströmin kamarimusiikkia. - Trio Tapiola, Meta4-kvartetti ym. (Pilfink, JJVCD-241)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 17.3.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua