Hyppää pääsisältöön

Kärsimyksen sunnuntain radiojumalanpalvelus nostaa esiin uhrien äänen

Kuule huutoni -radiojumalanpalvelusten sarja.
Malmin seurakunnan yhteiskunnallisten radiojumalanpalvelusten sarja jatkuu. Kuule huutoni -radiojumalanpalvelusten sarja. Kuva: Malmin seurakunta / Minna Ainoa jumalanpalvelus,Malmin seurakunta

Sunnuntain 3.4. raamatunteksteihin kuuluu kertomus Iisakin uhraamisesta. Saman päivän radiojumalanpalveluksessa Yle Radio1:llä klo 10 avataan tätä vaikeaa ja monen mielestä jopa vastenmielistä kertomusta, joka on Vanhassa testamentissa.
Kärsimyksen sunnuntain radiomessu etenee osin vapaamuotoisesti ja siinä kuullaan kahden ihmiskaupan uhrin kokemuksia.

Yhtymäkohtia tämän ajan uhrien kertomuksiin
Jumalanpalvelusta ovat olleet seurakunnan työntekijöiden lisäksi rakentamassa kaksi vierasta, jotka kertovat radiokirkossa omaa tarinaansa.
- Omalla nimellä tai äänellä he eivät voi sitä tehdä, joten kanttorit Taru Hämäläinen ja Mari Torri-Tuominen lukevat heidän puheenvuoronsa, kertoo pastori Sari Hakuri, joka toimii jumalanpalveluksen liturgina.
- Iisak oli hiljaa. Tämän päivän "iisakit" saivat tässä radiokirkossa äänen. Myös he olivat seuranneet vanhempiensa tahtoa, matkanneet kohti tuntematonta, joutuneet monella tapaa sidotuiksi ja kuoleman vaaraan, Hakuri kertoo.
Sari Hakuri miettii, mitä muita yhtymäkohtia raamatunkertomuksella on tämän ajan uhrien kertomuksiin.
- Oliko silloin enkeliä huutamassa taivaasta? Eipä ollut... Useita vuosia he joutuivat kärsimään keskellämme, pääkaupunkiseudun kerrostaloissa. Siten löytyi joku ihminen, joka auttoi, ja toinenkin. Ehkä ei aivan enkeleitä, mutta apua kuitenkin, Hakuri pohtii.
Uhrin ääni -radiokirkko on tallennettu Viikin kirkossa maaliskuussa 2022.

Musiikissa kärsimyksen tematiikkaan liittyviä lauluja
Muusikoina Kärsimyksen sunnuntain messussa ovat Timo Olli, piano ja urut; Taru Hämäläinen ja Mari Torri-Tuominen, laulu ja piano sekä Aila Hettula, oboe.
Radiojumalanpalveluksessa lauletaan virsiä 79, 310, 600, 959 ja 733. Ohjelmassa kuullaan myös laulut Väsyneet maan, säv. ja san. Juha Tapio, ja Tuulien teitä, säv. Jukka Salminen ja san. san. Pirkko Arola.
Päivän Psalmin toteuttaa kanttori Timo Olli urkuimprovisaationa.

Kärsimyksen sunnuntain radiokirkko on kuunneltavissa myös Yle Areenassa lähetysajan jälkeen.