Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperan Kuollut kaupunki ei elä CD-muodossa

Suomen oopperapiireissä muistellaan yhä lämmöllä syksyä 2010, jolloin Kansallisoopperassa sai ensi-iltansa Erich Korngoldin hitti Die tote Stadt. Mikko Franckin kausi oli kukkeimmillaan ja talossa tungeksi maailmanluokan solisteja, ohjaajia ja lavastajia. Yleisradio välitti tuotannon televisioon ja Opus Arte -yhtiö julkaisi tallenteesta DVD:n. Nyt samasta materiaalista on julkaistu CD, ja vaikka kierrätys on kaunista ja kannattavaa, Kuollut kaupunki ei valitettavasti elä enää pelkkänä äänenä.

Korngold: Die tote Stadt
Korngold: Die tote Stadt Uudet levyt

Kansallisoopperan Die tote Stadtissa oli loistava orkesteri ja hienot solistit, mutta kansainväliselle huipulle sen kohottivat Kasper Holtenin ohjaus ja Es Devlinin lavastus. Aikanaan hämmästyin, miten hyvin ne kannattelivat myös DVD:tä, mutta CD:lle asti taika ei yllä. Ilman kuvaa huomio kiinnittyy ääneen, eikä se ole hyvä. Suttuinen ja mattainen monttuäänitys ei välitä kuin kalpean aavistuksen Mikko Franckin orkesterisäihkeestä, jota livenä ihailin, mutta väistämättömät livevirheet kyllä välittyvät. Laulajien keskinäinen balanssi on kunnossa, mutta he selvästi pinnistelevät fokusoidakseen ääntään montun yli takariville asti, mikä rasittaa kotikuuntelussa - studiossa homma olisi tehty ihan eri tavalla.

Nykyään musiikki elää paljolti suoratoistopalveluissa, joten kenties siksi Kuolleen kaupungin elämää on haluttu jatkaa äänimuodossa. Oopperaelämyksenä en kuitenkaan näe mitään mieltä palata tähän loistavaan tuotantoon ilman kuvaa.

Erich Kornkod: Die tote Stadt. - Klaus Florian Vogt, Camilla Nylund, Markus Eiche, Sari Nordqvist, Kaisa Ranta, Melis Jaatinen, Per-Håkan Precht ja Juha Riihimäki sekä Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri/Mikko Franck. (Opus Arte, OACD9050D)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 31.3.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua