Hyppää pääsisältöön

Pääsiäisen hartausohjelmat valottavat toivon näkökulmaa

Nojatuolikirkon bändi ja artistivieras Kristiina Brask.
Nojatuolikirkossa on artistivieraana Kristiina Brask. Nojatuolikirkon bändi ja artistivieras Kristiina Brask. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon viestintä kirkko,jumalanpalvelus,musiikki,hartaus

Piispa Mari Leppänen Nojatuolikirkossa

Yle TV1:llä Pitkäperjantain Nojatuolikirkossa 15.4. klo 10 vieraana on piispa Mari Leppänen, joka pohtii pitkäperjantain merkitystä toimittaja, pastori Elina Vaittisen kanssa. Make Perttilä Church House Band musisoi ja artistivieraana on laulaja Kristiina Brask. Ohjelman musiikkina kuullaan mm. tuttu ja koskettava pitkäperjantain virsi Käy yrttitarhasta polku.

Pääsiäisyönä 16.4. klo 23.55 lähetetään uusintana viime vuodelta Pääsiäisyön aamupalvelus ja liturgia Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaoksen kirkossa Tampereella. Palveluksen toimittaa Oulun metropoliitta Elia. Kanttorina Markus Hänninen.

Sunnuntaina, 1. pääsiäispäivänä 17.4. pääsiäisjuhlaan voi virittäytyä kello kymmeneltä osallistumalla television välityksellä Lauttasaaren kirkon uudelleen vihkimismessuun. Piispat Teemu Laajasalo ja Bo-Göran Åstrand saarnaavat messussa ja Kamarikuoro Barcarola, diskanttikuoro ja soitinryhmät avustavat.

Maanantain 18.4. televisiojumalanpalveluksena klo 10 lähetetään uusintana kahden vuoden takainen Tiellä Jerusalemiin – pääsiäisen musiikkijumalanpalvelus. Gospel Covertajien lauluissa silminnäkijät kertovat hiljaisen viikon ja pääsiäisen tapahtumista Jerusalemissa. Saarnaajana Studiokirkossa toimii Ville Tikkanen.

Radiossa Musiikkimessu ja varhaisnuorten pääsiäisiloa

Palmusunnuntaina 10.4. Yle Radio1:llä kuullaan musiikkipainotteinen Vehnänjyvän messu Rekolan Pyhän Andreaan kirkosta Vantaalta. Palmusunnuntain musiikkimessussa pappeina toimivat Pekka Kivekäs ja Eija Kallinen. Musiikista vastaavat Sirkku-Liisa Niemi, Hanna-Maria Valve, Kari Jerkku ja Martti Sirviö. Musiikkimessussa kuullaan mm. kalevalaiseen runosävelmään pohjautuva Virpomislaulu, johon sanat ovat tehneet Pekka Kivekäs ja Sirkku-Liisa Niemi, sekä Piae Cantiones -kokoelmista peräisin olevat Pyhä ja Jumalan karitsa -sävelmät, joiden sanoitukset ovat Pekka Kivekkään. Jumalanpalveluksessa lauletaan virret: 54; 61:5; 941 sekä 222:1,2,8,9, joista viimeisen säkeistön uudet sanat on laatinut Pekka Kivekäs.

Kiirastorstaina 14.4. klo 18 radioidaan katolinen iltamessu Pyhän Henrikin katedraalista Helsingistä. Messun viettää emerituspiispa Teemu Sippo. Verbi Dei sono -kuoro laulaa Markus Mäkelän johdolla ja urkurina toimii Marko Pitkäniemi.

Pitkäperjantain 15.4. klo 10 radiojumalanpalvelus lähetetään suorana Haapajärveltä Kristuksen kirkastumisen kirkosta. Liturgina ja saarnaajana toimii rovasti Mika Katajamäki ja rovasti Kari Tiirola avustaa. Kanttorina toimii Pekka Piironen. Lehterin kuoro laulaa Katri Syrjäniemen johdolla ja Pekka Piironen johtaa lauluryhmää. Muut muusikot Haapajärven radiokirkossa ovat Jenni Pietilä, Alisa Katainen ja Iiris Valli, laulu. Pitkäperjantain radiokirkon musiikissa kuullaan myös mm. Mika Piiparisen säveltämä ja Vilho Rantasen sanoittama laulu Kädet jotka siunasivat.

Lauantaiyönä 16.4. klo 23.55 radioidaan suorana ortodoksinen pääsiäisyön aamupalvelus ja liturgia Tapiolan pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta Vantaalta. Palveluksen toimittaa pastori Petri Korhonen.

Ensimmäisen pääsiäispäivän radiokirkko tulee sunnuntaina 17.4. kello 10 Palokan kirkosta Jyväskylästä. Liturgina ja saarnaajana suorassa lähetyksessä on aluekappalainen Teija Laine, avustaa pastori Seppo Hautalahti ja tekstinlukijana toimii Pirkko Valkonen. Kanttorina ja urkurina ovat Liisa Partanen ja Hannes Asikainen. Jumalanpalveluksessa laulaa Palokan kirkkokuoro Liisa Partasen johtamana.

Samana päivänä kello 11 lähetetään jumalanpalvelus Jyväskylän Adventtikirkosta. Puhujana on pastori Ansku Jaakkola, juontajana Maarit Lehti ja todistuspuheenvuoron pitää Mirka Baffoe-Mensah. Tekstinlukijoina toimivat Pertti Vehkavuori, Pasi Heiskanen ja Juha Käpyaho.
Rukouksen lukevat Viola Komsi, Juho Lehti, Matias Rasmus, Lahja Vehkavuori ja Umutoni Uwase.
Kanttorina adventtikirkon jumalanpalveluksessa toimii Ari Hienonen. Jyväskylän adventtiseurakunnan lauluryhmä musisoi Rebekka Tuutin johdolla. Muut muusikot ovat Ari Hienonen, piano, Venla Karikko, huilu, Mirka Baffoe-Mensah, viulu.

Toisena pääsiäispäivänä 18.4. kello 10 lähetetään Varhaisnuorten pääsiäiskirkko Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta. Saarnaajana jumalanpalveluksessa toimii pastori Milla Korkalainen yhdessä varhaisnuorten kanssa. Liturgina toimii seurakuntapastori Elias Riikonen. Kanttoreina ovat Ismo Savimäki ja Anna-Maria Lehtoaho. Nuorisokuoro Aurorina laulaa Ismo Savimäen johdolla. Kaikki laulamaan -kuorolaiset avustavat yhteislauluissa ja Eeva Kunnas soittaa huilua. Alkumusiikkina kuullaan Pekka Simojoen säveltämä ja sanoittama iloinen pääsiäislaulu Hän ei ole enää täällä. Ohjelma on tallennettu 13.4.2022.

Pisara-ohjelmissa tavataan kuusamolaisia

Palmusunnuntaista puhutaan 9.4. klo 12.25 lähetettävässä Pisarassa. Palmusunnuntaita vietetään Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen kunniaksi. Mitä voisi tarkoittaa se, että mieli on kuin Jeesuksella? Pastori Riikka Sydänmaa lukee Raamatusta jakeet Fil. 2:5-11.

Hiljaisella viikolla Pisara-hartaudet lähetetään Yle TV1:llä ja Areenassa joka päivä maanantaista lauantaihin. Ohjelmat seurailevat hiljaisen viikon etenemistä kertojiensa sanoin.

Maanantain 11.4. Pisarassa klo 14.55 tavataan eläkkeellä oleva psykologi Paula Koutaniemi. Hän kuvaa luontoa ja tuntee sen olevan kuin Jumalan syli. Muistammeko varjella sitä? (Matt 26: 36-39).

Tiistaina 12.4. klo 14.35 matkailuyrittäjä, eläkeläinen Voitto Pitkänen pohtii: entäpä jos Pietari ei olisikaan kieltänyt Jeesusta? (Mark. 14:66-72).

Keskiviikkona 13.4. klo 14.55 tavataan kyläyhdistysaktiivi Sauli Laaksonen. Hän rakensi Vaeltajanristin, jonka äärelle on kaikkien helppo mennä. (Matt. 27:32).

Torstaina 14.4. Pisarassa klo 14.30 raamatunkohdan lukee seurakuntamestari Heli Posio, joka kokee onnellisuutta kotikirkossaan. (1.kirje Kor.10:16-17).

Pitkäperjantain 15.4. Pisara-haastateltava, kirkkoherra Taina Manninen sanoo että tappioidenkin hetkellä on hyvä nähdä, että Jumala ei ole hyljännyt. (Säv. sov. J.Löytty, san.Ps. 22), ( Job 19:25). Pitkäperjantaina Pisara lähetetään Yle TV1:llä klo 10.45

Hiljaisen viikon lauantaina 16.4. kappalainen ja äiti Marika Villikka pohtii kasteen suomaa turvaa lapsilleen. Ohjelma lähetetään klo 11.01. (1.Piet.3:18-22).

Aamu- ja iltahartaudet seurana hiljaisella viikolla
Hiljaisen viikon radiohartauksissa kuullaan mm. seurakuntapastori Visa Viljamaata ja kirjailija-pastori Kaisa Karirantaa, jotka vuorottelevat aamuhartausten pitäjinä.

Pääsiäisajan hartausohjelmat ovat katsottavissa ja kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.