Hyppää pääsisältöön

Putinin miesten pakotepeli: käsikirjoitus

Venäläiset oligarkit ovat jo vuosikymmeniä piilottaneet varojaan viranomaisten ja talouspakotteiden ulottumattomiin.

Kari Liuhto, Kansainvälisen liiketominnan professori, Turun yliopiston kauppakorkeakoulu: Mä en ole aina varma, halutaanko me paljastaa sitä. Silloin varmaan paljastettaisiin läntisten poliitikkojen, valtiomiesten, suurliikemiesten omaisuutta.

Piilottelu ei olisi onnistunut ilman apua lännestä.

Roman Anin, päätoimittaja, IStories: Lawyers in Switzerland, in London, in all the financial centres all over the world were dealing with Russian oligarchs and they didn’t even ask questions [about] where your money is coming from.
Käännös: Juristit kaikissa maailman talouskeskuksissa olivat tekemisissä venäläisten oligarkkien kanssa, eivätkä kyselleet rahojen alkuperää.

MOT onnistuu löytämään uuden Putinin lähipiirin salaisen rahakätkön.

Minna: According to our documents Putin's close friends are your clients.

Sequoian toimitusjohtaja: The secrecy of our clients is the most important thing. This meeting is finished.

Käännös: Tietojemme mukaan asiakkainanne on ollut Putinin läheisiä ystäviä.

En voi kertoa asiakkaistamme. Tämä tapaaminen on nyt ohi.

Yle uutiset: “Venäjän aamulla aloittama hyökkäys Ukrainaan kerrotaan vaatineen jo kymmeniä kuolinuhreja….”

“Venäjä on tehnyt tuhoisan iskun aivan Puolan rajan tuntumaan….”

"Ukraina on avannut myös pakoreitin Mariupoliin, johon Venäjä teki eilen tuhoisan ilmaiskun lastensairaalaan.”

Sota Euroopassa oli shokkiherätys länsimaille. Venäjän sotatoimiin on vastattu ennenäkemättömän kovilla talouspakotteilla. Osa venäläisistä pankeista on irrotettu kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä. Venäjän keskuspankin ulkomailla sijaitsevat varat on jäädytetty.

Putinille ja hänen lähipiirilleen on asetettu uusia pakotteita. Länsi haluaa päästä käsiksi miljardeihin, joita Venäjän eliitti on varastanut valtiolta ja kätkenyt ympäri maailmaa. Tehtävä on kuitenkin lähes mahdoton. Tässä jutussa kerrotaan miksi.

MOT on tutkinut useaan otteeseen Putinin lähipiirin omistuksia. Veroparatiiseista saadut tietovuodot ovat paljastaneet, kuinka Venäjän valtaeliitin korruptio toimii.

MOT 4.10.2021

Viime syksynä MOT paljasti yhdessä kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n kanssa venäläisen likaisen rahan keskuksen Monacossa. Tiedot löytyivät Pandoran paperit -nimisestä tietovuodosta.

MOT:n toimittajien keskustelua:

Tämä firma…

Se on ihan avainasemassa.

Se tietää todella paljon miten Putinin lähipiirin rahoja pyöritetään.

Veroparatiisipalveluja myyvä monocolaisyhtiö oli hoitanut Putinin lähipiirin omistuksia. Niiden piilottamiseksi oli nähty paljon vaivaa. Tietovuoto osoitti, miten Putinin lähipiiriin kuuluvalle Gennadi Timtshenkolle järjestettiin miljardi euroa salaisessa operaatiossa. Näillä rahoilla Timtshenko hankki merkittävän osuuden strategisesti tärkeästä kaasuyhtiö Novatekista.

MOT: Is President Putin’s oligarch friend Gennady Timchenko your client?

Moores Rowlandin edustaja: Not at all. But I can’t understand your question. We have nothing to do with him and we are in Monaco so I don’t know, I think you talk to the wrong person and company.
MOT: It’s Moores Rowland, right?

MR: It is, but we have nothing to do with that person, ok?

Käännös: Onko presidentti Putinin ystävä Gennadi Timtšenko asiakkaanne?

Moores Rowlandin edustaja: Ei suinkaan. En ymmärrä kysymystänne. Emme liity häneen mitenkään. Olemme Monacossa. Luulen, että puhutte nyt väärälle ihmiselle ja yritykselle.

MOT: Onhan tämä Moores Rowland?

Moores Rowlandin edustaja: Kyllä, mutta emme liity mitenkään kyseiseen henkilöön. Kiitos.

Roman Anin, päätoimittaja, IStories: Timchenko is kind of example untouchable businessman. No police, FSB and other law enforcement and courts, they will never touch him. Because he is the law in Russia.

MOT: Above the law, could you say?

Roman Anin: Not only above the law. They are the guys who decide what is the law. The law doesn’t work when it comes to them. The law doesn’t work when it comes to their companies. It's a kind of feudal system. And they are representatives of the Tzar. The law is working only plain people like me.

Käännös:
Timtšenko on esimerkki koskemattomasta liikemiehestä. Poliisi, FSB ja muut viranomaiset eivät koske häneen. Koska hän on Venäjällä laki.

MOT: Lain yläpuolella.

Roman Anin: Ei pelkästään yläpuolella. He päättävät lain. Lait eivät päde heihin ja heidän yhtiöihinsä. Se on kuin feodaalinen järjestelmä, ja he edustavat hallitsijaa. Lait pätevät vain minun kaltaisiini
tavallisiin ihmisiin.

Maaliskuu 2022

MOT: Ja taas mennään.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan päätämme tutkia venäläisiä oligarkkeja jälleen kerran. Onko jotain jäänyt huomaamatta? Mistä talouspakotteiden kohteeksi joutuneiden oligarkkien rahoja pitäisi etsiä?

MOT:n toimitajien keskustelua:

Tämä matsku vilisee venäläisiä.

Niitä on ihan sairaasti. Pakko nää on käydä läpi uudestaan.

Venäläisen korruption tutkiminen kannattaa aloittaa keskittymällä presidentti Putinin lähipiiriin. Putinin ystävistä, kuten venäläis-suomalaisesta Gennadi TImtshenkosta, on tullut miljardöörejä.

Löydämme Putinin lähipiirin veroparatiisiyhtiöitä, joista emme ole aiemmin tienneet.

MOT: Täällä on taas siis hirvee mylly käynnissä.

Yksi yhtiöistä omistaa luksusjahdin. Palaamme siihen myöhemmin.

Venäläiset ovat hioneet taitojaan veroparatiisien käytössä vuosikymmeniä. Edelläkävijä oli Neuvostoliiton pahamaineinen turvallisuuspoliisi KGB. Se käytti salaisia pankkitilejä ja veroparatiisiyhtiöitä peiteoperaatioissaan. Putinin valtakaudella oligarkeista tuli satumaisen rikkaita. Venäjällä on yli sata miljardööriä.

Kari Liuhto on Venäjän talouteen erikoistunut kansainvälisen liiketoiminnan professori. Liuhto luokittelee venäläiset oligarkit neljään luokkaan.

Kari Liuhto, Kansainvälisen liiketominnan professori, Turun yliopiston kauppakorkeakoulu: Mä lähden siitä, mikä on heidän suhteensa Putiniin. Tärkeä pointti tässä on se, että on tiettyjä henkilöitä, jotkat ovat täysin Putinin luomia. Tietyt Putinin pankkiirit, Putinin judokaverit tai Putinin kokit.

Tähän ryhmään voi lukea esimerkiksi Rotenbergien perheen. Kahdella perheen jäsenistä eli Boris ja Roman Rotenbergillä on myös Suomen kansalaisuus. Rikkauksistaan perhe saa kiittää Puutinia.

Kari Liuhto: Sitten toinen vastalaita tai toinen puoli on se, että on Putinin vastustajia, vihamiehiä jopa. Näillehän on käynyt kovin huonosti, he ovat joutuneet lähtemään maanpakoon, heitä on mahdollisesti jopa surmattu.

On myös Putin-lojalisteja, jotka tukevat presidenttiä. He rahoittavat esimerkiksi Kremlille mieluisia hankkeita.

Kari Liuhto: Sitten se viimeinen ryhmä on tällaiset myötäiljät, ja se on se suurin kuitenkin.Tietyllä tavalla tämä Putinin valta on kuin mafiaorganisaatiolla. Pitää noudattaa pääpomon käskyä. Jollet noudata, joudut lähtemään maasta pois.

Venäjältä on paennut myös suuri joukko toimittajia. Yksi heistä on Roman Anin. Hän johtaa perustamaansa tutkivan journalismin verkkolehteä nimeltä iStories. Vuosi sitten Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja poliisi tekivät kotietsinnän Aninin kotiin sekä verkkojulkaisun toimitukseen.

MOT 4.10.2021

Roman Anin: You know, we constantly live with this fear that one day they can come and search our apartment. So I wasn’t really surprised.

Käännös: Elämme jatkuvasti siinä pelossa, että he tulevat tutkimaan kotimme, joten en ollut yllättynyt.

Tapasimme Roman Aninin Latvian pääkaupungissa Riiassa viime syksynä. Hän oli juuri paennut Venäjältä. Otamme Aniniin uudestaan yhteyttä. Nyt hän ei enää uskalla kertoa meille olinpaikkaansa. Aninin julkaisema lehti on julistettu Venäjällä ei-toivotuksi organisaatioksi.

Roman Anin: They will most likely start a criminal case against me and I can be sentenced to six years of prison. To all my reporters it means also that if they continue cooperating with an undesirable organisation they can be sentenced to four years of prison. To every reader who reposts our articles, our social media posts they can sentenced to four years of prison for just reposting us. -3:23

Käännös: Luultavasti minua vastaan nostetaan syyte ja minut voidaan tuomita kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Jos toimittajani jatkavat työtä ei-toivotulle organisaatiolle, he voivat saada neljä vuotta vankeutta.

Jokainen lukija, joka postaa artikkeleitamme ja sosiaalisen median postauksiamme, voi saada siitä neljä vuotta vankeutta.

Roman Anin on tehnyt uransa tutkimalla korruptiota Venäjällä. Hän tietää että PuUtinin lähipiirin rikkaudella on hintansa. Oligarkit ovat kiitollisuudenvelassa Kremliin. Heidän varallisuutensa on Putinin varallisuutta.

Roman Anin: the law enforcement call this type of structure a “swimming pool”, swimming pool of Putin. Which means that there are many companies and that the money in these companies is considered, again in the criminal terminology we call it “obtshak”, which means this the common money of mafia, right? And it can be used for various purposes. It can be used to bribe politicians in Europe, for instance to get some decisions from them. It can be used to buy properties, it can be used to buy some shares of strategic companies in Europe or Russia.

Käännös: Tätä kutsutaan "Putinin uima-altaaksi". Se tarkoittaa, että monet yritykset ja niiden rahat... Rikosterminologiassa siitä käytetään nimeä "obtshak", mikä tarkoittaa mafian rahaa. Sitä voidaan käyttää eri tarkoituksiin.
Sillä voidaan lahjoa eurooppalaisia poliitikkoja, kun halutaan joku tietty päätös. Sillä voidaan ostaa kiinteistöjä tai strategisten yritysten osakkeita Euroopassa tai Venäjällä.

Voisiko tietovuodosta löytyä lisää Putinin lähipiirin rahakätköjä?

MOT:n toimittajien keskustelua:

Muistatko Petr Kolbinin?

Eiks se ole Putinin lapsuuden ystävä? Joka oli Monacon kuviossa

Joo, kato tota.

Misochitos investment…

Vuodetuissa asiakirjoissa törmäämme yhtiöön, jonka omistajaksi on merkitty Petr Kolbin niminen mies. Kolbin on mielenkiintoinen nimi. Toisin kuin Putinin toinen ystävä Gennadi Timtshenko, Petr Kolbin on pysytellyt koko ajan piilossa. Hänestä tiedetään vain vähän jopa Venäjällä. Mutta tämä tiedetään: Kolbin oli pietarilainen teurastaja ja Vladimir Putinin lapsuudenystävä, joka keräsi satojen miljoonien omaisuuden.

Tämä on ainoa valokuva Kolbinista, joka löytyy julkisista lähteistä. Löydämme uuden johtolangan yllättävältä taholta: suomalaisesta käräjäoikeudesta.

Siellä on käsitelty Gennadi Timtshenkon suomalaiseen lentoyhtiöön liittyvää riita-asiaa. Selviää että Timtshenko luopui vuonna 2014 pakotteiden takia omistuksistaan yhtiössä. Uusi omistaja oli Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö.

MOT: Kato kuka sen omistaa.

Peter Kolbin!

Monimutkaisesta omistusketjusta avautuu valtava veroparatiisiyhtiöiden rypäs.

MOT: tästä tulee ihan posketon verkosto.

Niitä yhdistää Sequoia Treuhand Trust niminen yhtiö. Kaikilla on sama osoite Liechtensteinin minivaltiossa.

MOT: Tämä on vissiin pääkatu. Ei ollut kovin pitkä.

Liechtenstein on ennen kaikkea tunnettu rikkaiden suosimasta pankkisalaisuudesta.

MOT: Täällä on tosi paljon varainhoitajafirmoja ja pankkeja - mutta silleen matalalla profiililla.

Täällä on enemmän yhtiöitä rekisteröitynä kuin asukkaita. Asukkaita on tosin vain 37 000.

MOT: Olisko se tässä?

MOT: Tossa on toi kaupparekisteri. Sun täytyy jäädä tänne ulkopuolelle koska me ei saatu kuvauslupaa. Mä meen pyytämään muutaman asiakirjan.

Olen menossa tutkimaan Sequoia Treuhand Trustin papereita. Se on palveluntarjoaja, joka perustaa asiakkailleen yhtiöitä muun muassa Panamaan ja Brittiläisille neitsytsaarille.

Löytyykö täältä lisätietoa siitä, miksi Puutinin lähipiiriin kuuluvat Timchenko ja Kolbin ovat uskoneet varansa juuri tälle toimijalle?

MOT: Sain vaan perustiedot ja nekin maksoi 15 CHF. Tietoja omistajista tai edunsaajista ei ole.

Päätämme jatkaa matkaa pohjoiseen osoitteeseen, jonne venäläisten yhtiöt on rekisteröity. Aikaisemmat tietovuodot paljastivat, miksi venäläisoligarkkien omistusten perässä on niin hankala pysyä.

MOT 4.4.2016

MOT oli vuonna 2016 usean kansainvälisen median kanssa Panamassa vaatimassa vastauksia asianajotoimisto Mossack Fonsecalta. Toimistosta oli vuodettu yli 11 miljoonaa asiakirjaa.

MOT: Voitteko kommentoida: auttaako teidän yhtiö asiakkaita kiertämään veroja ja pesemään rahoja?

Mossack Fonseca: Ei missään muodossa!

Panaman paperit teki ensimmäistä kertaa näkyväksi suurelle yleisölle, kuinka venäläinen korruptio toimii. Asiakirjoista ilmeni esimerkiksi, kuinka Vladimir Putinin ystävälle ja lapsen kummisedälle Sergei Rolduginille oli salaa järjestelty valtava omaisuus. Työkseen Roldugin soittaa selloa.

Roman Anin: Take the Panama papers: it’s obvious that the money we followed belongs to Putin himself, I mean the money, those billions of dollars that were in the accounts of Sergei Roldugin.
-What did the west do? Nothing. No investigation into the origin of the money, nobody tried to freeze these assets. There was a lot of noise. And the result again was nothing. I don’t know why, maybe the lack of will, or most likely just because the western lawyers and banks were benefiting from these relationships.

Käännös: On selvää, että seuraamamme raha kuului Putinille. Ne miljardit dollarit Sergei Rolduginin tileillä.
Mitä länsi teki? Ei mitään. Rahojen alkuperää ei tutkittu. Kukaan ei yrittänyt jäädyttää niitä varoja. Siitä nousi kyllä meteli, mutta siitä ei seurannut mitään.
En tiedä miksi. Ehkä se oli tahdon puutetta.
Luultavimmin syy oli se, että länsimaiset juristit ja pankit hyötyivät näistä suhteista.

Vasta nyt, kuusi vuotta uutisoinnin jälkeen Roldugin on asetettu EU:n pakotelistalle. Panaman papereista näemme, miten yhtiöiden omistajia vaihdetaan salamannopeasti ja näin vältytään talouspakotteilta.
Panaman papereista löytyy myös liechtensteinilainen veroparatiisipalveluja myyvä Seqouia-yhtiö.

Vuodetut sähköpostit paljastavat, että yhtiö näyttää viisveisaavan rahanpesun torjunnasta. Sequoia piilottelee perustamiensa yhtiön omistajia eikä kerro mistä niiden rahat tulevat. Jopa pahamaineisen veroparatiisin eli Brittiläisen Neitsytsaarten viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan Sequoian toimintaan. Ilman lännen apua Venäjän laajamittainen korruptio ja miljardien kätkeminen ei olisi ollut mahdollista.

Roman Anin: The best example is BVI which is under the control of the UK. or like Panama, or like Liechtenstein, all these countries are used by Putin’s inner circle and by Russian officials to hide their assets. And they use nominees, they use western lawyers, they use western banks. It has become more expensive and a little bit more difficult because of sanctions, but they still use it.

Käännös: Paras esimerkki on Brittiläiset Neitsytsaaret. Tai Panama ja Liechtenstein. Putinin sisäpiiri ja venäläiset virkamiehet piilottelevat varojaan niissä.
He käyttävät länsimaisia juristeja ja pankkeja. Pakotteiden takia siitä on tullut kalliimpaa ja vaikeampaa, mutta he tekevät sitä yhä.

MOT: Me ollaan perillä.

Olemme kahdentuhannen asukkaan Ruggellin kylässä Liechtensteinissa.

MOT: Jos Vaduz oli rauhallinen niin tää on kyllä vielä rauhallisempi.
Mun mielestä tää oli se Postrasse-katu.

MOT: Joo, toi talo se on. Tänne on rekisteröity ainakin kaksisataa veroparatiisiyhtiötä.

MOT: Sequoia treuhand trust? Ok, thank you.

Vuodettujen sähköpostien mukaan venäläisten yhtiöiden asiakirjoja säilytetään tässä talossa.

MOT: I’m from the Finnish Broadcasting Company. We have some questions about your clients.

Nainen: Can you stop that please.

MOT: Is it possible to get an interview about your clients?

Nainen: I don’t think so, but I have to check with my chef. But he’s at the phone.

MOT: He’s a the phone? But he’s here?

Nainen: yes.

Käännös: Olen Suomen Yleisradiosta. Esittäisin muutaman kysymyksen.

Nainen: Voitteko sammuttaa kameran?

MOT: Onko mahdollista saada haastattelu liittyen asiakkaisiinne?

Nainen: En usko. Sitä pitää kysyä pomoltani, mutta hän on puhelimessa.

MOT: Mutta hän on paikalla?
- Kyllä.

MOT: Selvä. Voimme odottaa.

Mistä olittekaan?

- Suomesta Yleisradiosta.

Jäämme odottamaan toimitusjohtajaa. Hänen johtamansa yhtiö on perustanut venäläisille asiakkaille lukuisia yrityksiä Brittiläisille Neitsytsaarille ja Panamaan. Niiden kautta on omistettu miljardien eurojen arvosta osuuksia venäläisissä suuryhtiöissä, kuten pankeissa ja rakennusliikkeissä. Ne ovat myös hankkineet yksityislentokoneita ja huvijahteja.

Salaisten omistusten takaa löytyy venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtsenko. Putinin lapsuudenystävä Petr Kolbin näyttää olevan kuviossa bulvaani. Petr Kolbin kuoli pari vuotta sitten, emmekä voi esittää hänelle kysymyksiä.

Gennadi Timchenko ei vastannut MOTn kysymyksiin.

MOT: So we have found a new cluster of companies in Liechtenstein linked to Petr Kolbin, Gennadi Timchenko and other wealthy Russians. How many similar company hubs can there be?

Roman Anin: Dozens. You know Putin is ex-KGB, he is a person from the secret service, and he never signed any financial documents himself, he always chooses nominees. Kolbin is one of his closest friends, he is another strawman, another caretaker of his fortune, as is Roldugin. And we see that Putin prefers to distribute his assets, his fortune among his friends. And of course, Kolbin and Roldugin, I would say they are the safe boxes of his money.

Käännös: Löysimme Liechtensteinista uuden ryppään yrityksiä, jotka linkittyvät Kolbiniin, Timtšenkoon ja niin edelleen. Kuinka monta näitä yritysryppäitä voi olla?

Roman Anin: Kymmeniä. Putin on entinen KGB:n mies. Hänellä on salaisen palvelun tausta. Hän ei allekirjoita itse mitään talousasiakirjoja. Hän käyttää muita. Kolbin on hänen läheinen ystävänsä. Hän on yksi Putinin bulvaaneista, kuten myös Roldugin. Putin jakaa omaisuuttaan ystäviensä kesken. Kolbin ja Roldugin ovat tavallaan tallelokeroja hänen rahoilleen.

Puolen tunnin odotuksen jälkeen liechtensteinilaisen Sequoia-yhtiön toimitusjohtaja saapuu paikalle.

MOT: We have some questions about your clients. According to our documents Putin’s near friends have been your clients.

Sequoia Treuhand Trustin toimitusjohtaja: We can’t give any information about our clients.

MOT: But how well do you know your clients?

TJ: Sorry. I have a secrecy here, I can’t tell you anything about our clients.

MOT: Isn’t this an important question?

TJ: Nothing important here.

MOT: But how well do you know your clients?

TJ: We do everything according to the law. We identify everything. But sorry, this meeting is over.

Käännös: Hei. Kysyisimme hieman asiakkaistanne. Tietojemme mukaan asiakkainanne on ollut Putinin läheisiä ystäviä.

Sequoia Treuhand Trustin toimitusjohtaja: Emme voi antaa tietoa asiakkaistamme.

MOT: Kuinka hyvin tunnette asiakkaanne?

toimitusjohtaja:: Minulla on vaitiolovelvollisuus. En voi kertoa mitään asiakkaistamme.

MOT: Eikö tämä ole tärkeä kysymys?

Toimitusjohtaja: Ei tässä ole mitään tärkeää.

MOT: Mutta kuinka hyvin tunnette asiakkaanne?

Sequoia Treuhand Trustin toimitusjohtaja: Teemme kaiken lain mukaan. Me varmennamme kaiken. Anteeksi, tämä tapaaminen on ohi.

MOT: Selvä. Kiitos.

MOT: No niin, enempiä vastauksia me ei sit saatu.

Sequoia on yksi lukuisista yhtiöistä lännessä, joka on on ollut valmis myymään palveluitaan Putinin lähipiirille. Asiakkaat maksavat luottamuksellisuudesta ja salaisuudet pysyvät täällä.

MOT:How does this cluster of companies in Liechtenstein sound to you?

Roman Anin: It’s a typical modus operandi. Because when I investigated Putin’s early corrupt deals in the 90s, he was in charge of many corrupt privatisation deals in St. Petersburg, and I saw that many traces led to Liechtenstein.

I would say that Liechtenstein is one of Putin’s favourite jurisdictions, one of Putin’s favourite offshore territories. Because it’s one of the most secret offshore places in the world.

Käännös: Miltä tämä toiminta Liechtensteinissa kuulostaa?

Roman Anin: Hyvin tyypilliseltä. Kun tutkin Putinin korruptoituneita toimia 90-luvulla, hän oli vastuussa monista korruptoituneista yksityistämissopimuksista Pietarissa.
Monet jäljet johtivat Liechtensteiniin. Liechtenstein on Putinin suosiossa, koska se on yksi parhaista paikoista offshore-toiminnalle.

Lähetämme Sequoian toimitusjohtajalle vielä spostitse tarkempia kysymyksiä. Haluamme tietää ovatko Timchenko tai Kolbinin perhe vielä Sequoian asiakkaita? Miten hyvin Sequoia on tarkistanut asiakkaidensa taustat ja varojen alkuperän, kuten rahanpesun torjunnan säännöt edellyttävät. Vastaus on lyhyt.

Grafiikka: Lainsäädäntö edellyttää tosiasiallisten edunsaajien tunnistamista ja varojen alkuperän selvittämistä kaikissa asiakassuhteissa. Tietenkin noudatamme näitä sääntöjä.

Tämä jahti on huhujen mukaan itsensä Vladimir Putinin. Asiakirjoista ei Putinin nimeä löydy. Sen sijaan aluksen rakentamista rahoitti yhtiö, joka liittyy suoraan Putinin lähipiiriin: Gennadi Timchenkoon ja Petr Kolbiniin.

Roman Anin: You will see it by the [fact] that it’s somehow managed by people from Bank Rossija which we all know is the bank that belongs to Putin’s friends. And by the proofs that you found that it actually belongs to the same offshore structures that are managed by Timchenko and Kolbin.

Käännös: Sitä todistaa muun muassa se, että siinä on mukana ihmisiä Rossija-pankista. Kaikki tietävät, että sen pankin omistavat Putinin ystävät. Ja löytämienne todisteiden mukaan yhtiö kuuluu offshore-ketjuun, -
jonka takana ovat Timtšenko ja Kolbin.

Monen oligarkin kuten Timtshenkon luksusjahti on takavarikoitu viime viikkoina pakotteiden takia. Graceful-jahti oli helmikuussa korjaustöissä Saksan Hampurissa. Se kuitenkin kiidätettiin pikavauhtia ennen sodan syttymistä turvaan Kaliningradiin Venäjälle.

MOT: It’s a hide and seek -game, right?

Roman Anin: Exactly. Exactly! What western countries can do to actually stop the war and to fight dictators like Putin is to improve transparency. They need to disclose beneficiaries of companies, they need to disclose beneficiaries of properties. Western secrecy was a great curtain for Putin’s corruption. If you become transparent, it will become more difficult for dictators like Putin to hide their assets.

Käännös:

Miten tehokkaita henkilökohtaiset pakotteet ovat?

MOT: On the one hand it sounds like a good idea to arrest all the properties and the accounts that belong to Putin’s cronies all across the world. But as far as I know from my sources and from what I hear from people in the inner circle is that nothing has made Putin’s inner circle more united than personal sanctions.

Roman Anin: the problem is that oligarchs are not becoming poor, plain citizens are becoming poor.

Käännös: '
MOT: Se on piiloleikkiä.
Roman Anin: Kyllä. Länsi voi taistella sotaa ja Putinin kaltaisia diktaattoreita vastaan parantamalla läpinäkyvyyttä. On paljastettava, ketkä saavat hyötyä yrityksistä ja kiinteistöistä.
Länsimaiden salassapito antoi verhon Putinin korruptiolle. Kun läpinäkyvyyttä lisätään, omaisuutta on vaikeampi piilottaa.

Toisaalta kuulostaa hyvältä idealta pidättää kaikki kiinteistöt ja tilit, jotka kuuluvat Putinin kätyreille. Mutta sen perusteella, mitä olen kuullut lähteistäni ja sisäpiirin ihmisiltä, henkilökohtaiset pakotteet ovat
vain tiivistäneet Putinin lähipiiriä. Ongelma on se, että oligarkit eivät köyhdy vaan tavalliset ihmiset.

Venäjän talouteen erikoistunut professori Kari Liuhto arvelee pakotteiden toimivan hitaasti.

Kari Liuhto: Itse asiassa pakotteet toimivat varmaan paremmin kuin Venäjän hallinto toivoo, mutta huonommin kuin meidän oma eli EU:n ja lännen johto toivoo. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että näiden pakotteiden vaikutus on aika hidas.

MOT: Mikä mahdollisuus läntisillä viranomaisilla on edes jäljittää sitä, missä se omaisuus oikein on?

Kari Liuhto: Itse asiassa minusta tuntuu joskus siltä, että se löydetään, mutta mä en ole aina varma, halutaanko me paljastaa sitä. Silloin varmaan paljastettaisiin läntisten poliitikkojen, valtiomiesten, suurliikemiesten omaisuutta, että he ovat myös käyttäneet näitä paratiisisaaria ja veroparatiiseja hyödykseen.

Ukrainan sota jatkuu. Uhriluku kasvaa.

Kari Liuhto: Venäläiset eivät yleensä ole sodan puolella. Vielä vähemmän he ovat sodan puolella Ukrainaa vastaan. Ongelma on tämä tiedotuskysymys. Venäläiset eivät tiedä mitä tapahtuu.

MOT: Eli tieto on täysin keskeinen siinä, mikäli sota halutaan saada loppumaan.

Kari Liuhto: Ehdottomasti. Mä olen joskus vähän miettinyt vähän sitä, että kun saadaan babuskat kadulle, koska babuskoja ei edes venäläiset sotilaat laita putkaan tai ammu. Ja ollaan aika lähellä, kun he näkevät omien poikiensa kuolevan tuhansittain tuolla Ukrainassa.

Roman Aninille sodassa on kyse paljon muustakin kuin pakotteiden toimivuudesta.

Roman Anin: My relatives are under bombs in Kharkiv, my relatives are under bombs in Kiev. My family comes from Ukraine, my relatives are in Odessa and… It’s not only shame, it’s… I just can’t imagine that it’s going on. I have this anger and I have this empathy to the people in Ukraine. If I can’t join the Ukrainian army then I can at least publish stories that are important, that can tell the Russian readers what is going on in their country.

Käännös:
Roman Anin: Perheeni tulee Ukrainasta. Minulla on sukulaisia Odessassa. Se on häpeällistä, enkä voi uskoa, että tämä tapahtuu. Tunnen vihaa. Ja empatiaa ukrainalaisia kohtaan. En voi liittyä Ukrainan joukkoihin,
mutta voin julkaista tietoa, joka kertoo venäläisille, mitä heidän maassaan tapahtuu.