Hyppää pääsisältöön

RSO aloittaa 95-vuotisjuhlakautensa vierailulla BBC Proms-festivaalille

RSO:n kauden 2022-2023 visuaalinen ilme, jossa graafisia väriläiskiä turkoosilla, keltaisella ja punaisella
RSO:n kauden 2022-2023 visuaalinen ilme, jossa graafisia väriläiskiä turkoosilla, keltaisella ja punaisella Kuva: Heidi Grönroos / Yle musiikki,Radion sinfoniaorkesteri,konsertit

95-vuotisjuhlakauden teemasäveltäjät ovat Rahmaninov, Ligeti ja Tarkiainen

Radion sinfoniaorkesterin 95-vuotisjuhlakausi 2022‒2023 alkaa vierailulla BBC Proms -festivaalille ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla. Kauden teemasäveltäjät ovat Sergei Rahmaninov, György Ligeti sekä Outi Tarkiainen ja lisäksi kahden viikon residenssivierailun tekee australialaissäveltäjä Brett Dean.

RSO:n perustamisesta tulee 1.9.2022 kuluneeksi 95 vuotta. Syksyllä kautensa aloittanut ylikapellimestari Nicholas Collon on hyvin tyytyväinen lähes satavuotiaaseen työpaikkaansa. “RSO on huippuorkesteri, jonka vaikuttavuutta lisäävät Ylen välittämien laadukkaiden konserttilähetysten poikkeuksellisen suuri määrä.” Merkkipäivää juhlitaan kauden avajaiskonsertissa 9.9. ja ohjelmassa on mm. Esa-Pekka Salosen orkesteriteos Gemini ja Šostakovitšin 9. sinfonia.

RSO:n BBC Proms -konsertti suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä

Maailman merkittävimpien musiikkitapahtumien kärkeen sijoittuva BBC Proms -festivaali on kutsunut RSO:n esiintymään Lontooseen yhdessä ylikapellimestari Nicholas Collonin ja viulisti Pekka Kuusiston kanssa 26.8. Ohjelmassa on mm. RSO:n kantaesittämä Thomas Adèsin Märchentänze sekä Sibeliuksen 5. sinfonia. Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä.

Kauden kolme teemaa: Rahmaninov, Tarkiainen ja Ligeti

Kauden 2022‒2023 teemasäveltäjät ovat syntymäpäiviensä juhlavuosia viettävät Sergei Rahmaninov ja György Ligeti sekä kansainvälisessä nosteessa oleva Outi Tarkiainen. Rahmaninov-konserteissa kuullaan kaikki sinfoniat ja pianokonsertot, Paganini-rapsodia sekä kuoro-oratorio Kellot. Ligeti-katselmuksessa on pääosa unkarilaissäveltäjän orkesteriteoksista, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Outi Tarkiaiselta esitetään orkesteriteokset Ring of Fire and Love, Midnight Sun Variations ja Songs of the ice sekä uusi englannintorvikonsertto.

Vieraanamme Brett Dean 12.‒21.10.

Grawemeyer-palkittu säveltäjä Brett Dean on RSO:n vieraana lokakuussa. “Dean on yksi aikamme tärkeimmistä äänistä. Hän on myös erinomainen alttoviulisti ja kapellimestari ja näissä rooleissa hänet nähdään RSO:nkin konserteissa”, kertoo Nicholas Collon. Deanilta kuullaan mm. alttoviulu- ja klarinettikonsertot, orkesteriteos Fire Music sekä kamarimusiikkia, jota Berliinin filharmonikkojen entinen alttoviulisti Dean soittaa yhdessä RSO:n muusikoiden kanssa.

Kantaesityksenä Puumalan viulukonsertto ja Haapamäen laulusarja

Tarkiaisen englannintorvikonserton lisäksi RSO kantaesittää kaksi koronan kertaalleen siirtämää Yleisradion tilausteosta. Veli-Matti Puumalan viulukonsertto kuullaan 6.12. ja Sampo Haapamäen Orkesterilaulut Musica nova Helsinki -festivaalilla 10.3. Sunnuntain kamarimusiikkisarjassa kantaesityksensä saavat Tomi Räisäsen Regula sekä Seppo Pohjolan Kohta.

Elim Chan ja Kazuki Yamada debytoivat RSO:n kapellimestarina

Tulevalla kaudella kapellimestaridebyyttinsä tekevät mm. Donatella Flick -kilpailuvoittaja Elim Chan ja Galician filharmonikoiden päävierailija Joana Carneiro. Ensi kertaa johtavat myös maineikkaaseen Dudamel -kapellimestarikoulutukseen valittu Chloé van Soeterstède, Skotlantilaisen kamariorkesterin ylikapellimestari Maxim Emelyanychev sekä Birminghamin sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja Kazuki Yamada.

Levylle Tarkiaista, Bacewiczia ja Mahleria

Kauden aikana RSO levyttää Tarkiaisen englannintorvikonserton sekä orkesteriteoksia.. Lisäksi taltioidaan puolalaissäveltäjä Grażyna Bacewiczin Konsertto kahdelle pianolle, Lutoslawskin Partita viulisti Christian Tetzlaffin kanssa sekä Mahlerin 10. sinfonia. Levy-yhtiö Ondinelle tehtävät levytykset johtaa ylikapellimestari Nicholas Collon.

Konserttien televisiolähetyksillä vajaa 2 miljonaa katsojaa

RSO:n konserttilähetykset Yle Teemalla ja Yle TV1:ssä keräsivät yhteensä lähes 2 miljoonaa katsojaa vuonna 2021. Tulevanakin kautena konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa klo 19 sekä viivästettynä Yle Teemalla klo 20 alkaen. Uusintoja konserteista nähdään lauantaisin Yle TV1:ssä sekä tiistaisin Yle Radio 1:ssä.

Koko kauden ja syksyn kausiliput ovat myynnissä 4.5.‒6.8. Ticketmasterissa. Syksyn kertalippujen myynti alkaa 12.8.

 • RSO aloittaa 95-vuotisjuhlakautensa vierailulla BBC Proms-festivaalille

  Teemasäveltäjät ovat Rahmaninov, Ligeti ja Tarkiainen.

  Radion sinfoniaorkesterin 95-vuotisjuhlakausi 2022‒2023 alkaa vierailulla BBC Proms -festivaalille ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla. Kauden teemasäveltäjät ovat Sergei Rahmaninov, György Ligeti sekä Outi Tarkiainen ja lisäksi kahden viikon residenssivierailun tekee australialaissäveltäjä Brett Dean.

 • RSO:n nuoret solistit 2022 on valittu

  Koesoittoon osallistui yhteensä 75 nuorta

  Kahdeksan koesoiton kautta valittua nuorta muusikkoa esiintyy RSO:n solistina Nuorten solistien konsertissa 29.4. Musiikkitalossa. Konsertin johtaa József Hárs ja se lähetetään suorana Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä viivästettynä Yle Teemalla.

 • Konserttisalin konsertit 15.2. asti vain Ylen kanavilla, kamarimusiikkifestivaalille yleisöä 5.–6.2.

  Lunastetut liput peruttuihin konsertteihin palautetaan.

  Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusimman päätöksen mukaisesti sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet on kielletty 15.2.2022 asti. RSO:n konsertit 4.2., 9.2. ja 10.2. Musiikkitalon konserttisalissa on peruttu yleisöltä, mutta 4.2. ja 9.2. kuullaan suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä klo 20 alkaen Yle Teemalla. MIND! -kamarimusiikkifestivaalin konsertit 5.–6.2. Paavo-salissa soitetaan rajoitusten mukaisesti enintään 50 henkilön yleisölle.