Hyppää pääsisältöön

Saint-Saëns-ennakkoluuloja kumoamassa

Pari vuotta sitten pianisti Alexandre Kantorow sekä isäukko Jean-Jacquesin johtama Tapiola Sinfonietta levyttivät Camille Saint-Saënsin kolme pianokonserttoa ja saivat kriitikot vuodattamaan ylisanoja. Levy kumosi Saint-Saënsiin liitettyjä ennakkoluuloja, kun saksalaisvaikutteinen konservatiivi osoittautui henkevän tarkaksi, aikaansa seuraavaksi säveltäjäksi ranskalaisuuden ytimessä. Nyt Kantorowit ja espoolaiset ovat palanneet samalle lähteelle ja meno on säilynyt yhtä raikkaana.

Saint-Saëns: Piano Concertos / Alexandre Kantorow
Saint-Saëns: Piano Concertos / Alexandre Kantorow Uudet levyt

Uutuuslevy täydentää edellistä Saint-Saënsin ensimmäisellä ja toisella pianokonsertolla sekä nipulla konsertoivia pianoteoksia. Kakkoskonsertto ja värikäs fantasia Africa ovat teoksista soitetuimpia, muita kuulee harvoin, mutta mitäpä historialla on väliä, koska Kantorowien tulkinta osuu kerralla napakymppiin. Alexandre Kantorowin pianismi on tarkkarajaista, herkkää ja henkevää, mutta pysyy pidättyväisen tyylikkäänä jopa pyörteilevässä pauhussa. Etenkin kakkoskonsertto rinnastuu älykkääseen kahvilakeskusteluun, jota on nautittava seurata paitsi sisällön myös tyylinvaihdosten, vuorovaikutuksen ja ilmaisullisen ilottelun ansiosta.

Wedding Cake -hauskuttelussa keskustelu menee standupin puolelle ja toisaalla musiikkiin haetaan teutonista voimaa, mutta avoimuus ja vapautuneisuus linkittävät teokset ranskalaisuuden idealisoituun ideaan. Eihän Camille Saint-Saëns aina näin tuoreelta kuulosta, mutta Kantoroweilla on lahja saada henkevyyttä niihinkin kohtiin, joissa Saint-Saëns käyttää ummehtuneita tyylikeinoja, kuten perusromanttista paahtoa ykköskonsertossa tai salonkityylistä tanssahtelua kakkoskonsertossa.

Tapiola Sinfoniettan kevyt ja reaktiokykyinen soitto sopii loistavasti Kantorowien näkemykseen. Niinpä me kuulijat saamme taas hämmästellä, miten hyvää musiikkia vanha kunnon Saint-Saëns sävelsikään pitkän elämänsä aikana, ja miksei sitä esitetä enemmän.

Camille Saint-Saëns: Pianokonsertot nro 1 D-duuri ja 2 g-molli; Wedding Cake; Allegro appassionato; Rhapsodie d'Auvergne; Africa. - Alexandre Kantorow, piano, ja Tapiola Sinfonietta/Jean-Jacques Kantorow. (BIS-2400)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 28.4.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua