Hyppää pääsisältöön

Turhat putkakuolemat: käsikirjoitus

Viime kesänä Maarianhaminan poliisin säilössä kuoli mies. Omaiset kysyvät nyt, miksi heidän läheisensä elämä sai niin traagisen lopun.

Poika: Se oli aivan kauheaa. Poliisi vain jätti hänet putkaan kuolemaan.

Tytär: Ei hän olisi kuulunut selliin vaan sairaalan akuuttiosastolle. Minusta kyse ei ollut puhtaasti tapaturmasta.

Maarianhaminan putkakuolema ei ole ainutlaatuinen. Yli 300 suomalaista on kuollut putkissa kahden vuosikymmenen aikana.

Valmisteilla olevan putkalain piti olla keino vähentää putkakuolemia. Nyt koko putkalakiuudistus on vahvassa vastatuulessa rahan puutteen takia.

Poika: Isä oli kiltti ja iloinen ihminen, elämäniloinen ja avulias. Hän oli hyvä tyyppi.

Kesällä 2021 jalkapallohuuma valtaa Euroopan. EM-kisat pystytään viimein järjestämään. Kolmastoista kesäkuuta Ahvenanmaalla asuva eläkeläismies katsoo peliä ystäviensä kanssa Maarianhaminassa. Illasta tulee hänen elämänsä viimeinen.

Radio: Mies kuoli maanantaina poliisin säilössä Ahvenanmaalla. Alustavissa tutkimuksissa selvitetään,onko tapauksessa syytä epäillä rikosta.

Miehen omaiset eivät halua esiintyä kasvoillaan ohjelmassa.

Poika: Isän kaveri soitti minulle illalla yhdentoista aikaan. Hän kertoi, että isällä oli jokin hullusti ja ambulanssi oli tulossa.Tuntui hyvältä kuulla, että ambulanssi oli jo matkalla.Tiesimme, että isä saisi apua. Myöhemmin meille selvisi, että ambulanssin tultua isälle tehtiin yksinkertaisia kokeita. Isä oli lysähtänyt puutarhassa maahan.

Tytär: Isä oli juuri varannut elämänsä matkan Afrikkaan. Lähtö oli parin viikon päästä. Isällä oli paljon suunnitelmia. Tapahtunutta oli hyvin vaikea käsittää.

Poika: Aamulla kuuden aikaan joku koputti ovelle. Siellä oli kaksi poliisia. He kertoivat isän kuolleen putkassa. He kertoivat minulle kahteen kertaan, että ambulanssin henkilöstö oli pyytänyt viemään isän säilöön.

Tytär: Veli soitti minulle 14. päivän aamulla.

MOT: Miten reagoit?

Tytär: Olin hämmentynyt ja järkyttynyt. En oikein kyennyt tajuamaan tapahtunutta. Miten on mahdollista, että juopunut ja tajuton mies viedään putkaan, jossa hän kuolee?

Kun alamme tutkia tapausta, ilmenee, että kyse on perisuomalaisesta tavasta kohdella päihtyneitä. Tapaa ovat kritisoineet niin kansainväliset ihmisoikeustarkkailijat kuin oikeusasiamieskin.

Parissakymmenessä vuodessa poliisin putkaan on kuollut yli kolmesataa ihmistä. Niin sanotun putkalain uudistamisesta on puhuttu kauan ja lain odotetaan menevän eduskunnan käsittelyyn vielä tänä keväänä.

MOT: Sairaala on täällä. On kiinnostavaa,että poliisi on nykyään täällä, ja heti kadun toisella puolella ovat ambulanssit.
MOT: Eli aika lähellä.

Poika: On aivan hirveää, että sairas eläkeläismies pannaan putkaan. Hän oli toki juovuksissa, mutta häntä ei tutkittu kunnolla.

Tytär: Hänet olisi pitänyt viedä hoitoon eikä toimia siten kuin nyt toimittiin. Neljä miestä nosti tuoreen eläkeläisen poliisiautoon eikä vieressä olleeseen ambulanssiin.

Poika: Isällä oli sairauksia, kuten sydänongelmia ja diabetes.Jos he olisivat selvittäneet isän nimen ja soittaneet ÅHS:n päivystävälle lääkärille,heille olisi selvinnyt, että isä oli saanut sydänlääkityksen vain pari viikkoa aiemmin. Tällaisia tarkistuksia ei kuitenkaan tehty. Isää pidettiin vain juoppolallina ja hänet pantiin putkaan.

Tytär: Olemme sisarusteni kanssa sanoneet koko ajan, ettemme ole vaatimassa kenenkään päätä vadille, emmekä ole halunneet mustamaalata ketään. Olemme alusta alkaen toivoneet vain jonkinlaista ymmärrystä ja sen tosiasian tunnustamista, että asia hoidettiin huonosti,ja että käytäntöjä muutetaan, niin ettei tällainen toistu.

Maarianhaminan tapausta on palloteltu eri viranomaisten välillä. Etenkin hoitohenkilökunnan toiminnan selvittäminen on kestänyt. Omaisten on ollut raskasta elää epätietoisuudessa.

Päihtyneiden kohtelusta on Suomessa keskusteltu vuosikymmeniä. Silti hoitohenkilökunta ja poliisi eivät edelleenkään tee järjestelmällistä yhteistyötä. Humalaiset ottaa huostaansa poliisi, jolla ei ole terveydenhuollon ammattitaitoa.

Pyydämme poliisihallitukselta tietoja putkaan kuolleiden määrästä viimeisten viiden vuoden aikana. Maarianhaminassa kuollut mies ei ole yksittäistapaus.

Kuolemantapauksista harva kuitenkaan etenee oikeuteen. Lisää asiasta verkkosivuillamme.

Solja Niemelä: Ilman huolellista tutkimista päihtyneen henkilön arviointi voi olla terveydenhuollon ammattilaisillekin vaikeaa. Tää on mielestäni yksi isoimmista haasteista ja ihan varmasti tuolla kentällä voi olla tilanteita jossa ei-terveydenhuollon parissa toimivan henkilön ammattitaito ei riitä.

Yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä puolivälissä lääkäriksi juuri valmistunut Solja Niemelä työskenteli pikkupaikkakunnan päivystyksessä. Potilaaksi tuli päihtynyt henkilö.

Solja Niemelä: Ohjasin hänet sitten silloisen käytännön mukaan putkaan ja seuraavana aamuna tuli tieto että hän oli kuollut. Itseäni tämä pysäytti. Olisi ollut estettävissä oleva jos olisi ollut laboratoriotestaukset tehtynä, hänet olisi pitänyt lähettää keskussairaalaan nestehoitoa saamaan. Henkilöt joihin ennenaikaisiin kuolemiin menehtyy.. nää on aina jonkun vanhempia, lapsia eli nää on turhia kuolemia

Jopa lääkärin on vaikea arvioida onko ihmisen humalatila terveydelle vaarallinen. Poliisin, jolla ei ole lääketieteellistä koulutusta, on vielä vaikeampi tehdä tällainen arvio.

MOT: Ihminen jota joudutaan kantamaan, mihin hän kuuluu?

Solja Niemelä: Hän kuuluu päivystykseen, jos hän ei pysy omilla jaloilla niin pitäisi päivystyksellisesti arvioida. Oikea paikka olisi terveyden piirissä oleva selviämisasema. jossa tiivistä seurantaa.

MOT: Entäs mihin kuuluu sammunut?

Solja Niemelä: Sammunut ihminen kuuluu selviämisasemalle.

Solja Niemelä puhuu selviämisasemasta. Sellaisia on Suomessa muutamilla paikkakunnilla. Yksi niistä sijaitsee täällä Turussa.

Jarmi Hedman: Mittaamme erilaisia asioita, kuten verenpaineen, verensokerin,tietoisuuden tason,promillet ynnä muut. Arvot tarkistetaan esimerkiksi kerran tunnissa. Silloin näemme, onko potilaan tilassa jotain akuuttia.

Ensimmäisten tuntien aikana selvitetään, millaista hoitoa henkilö tarvitsee.

Jarmi Hedman: Aika usein alkoholiongelmaisilla on myös erilaisia somaattisia sairauksia. Esimerkiksi insuliinihoitoa vaativa diabetes on tavallinen. On tärkeää seurata verensokerin tasoa jatkuvasti, esimerkiksi kerran tunnissa.Jos verensokeri laskee voimakkaasti, tiedämme kuinka saamme sen nousemaan. On myös tärkeää, ettei potilasta valvota vain kameran kautta, koska silloin hänet nähdään vain etäältä. On tärkeää tarkistaa asiakkaan vointi myös fyysisesti ja läheltä. Kameran kautta ei näe kaikkia pikkujuttuja tai esimerkiksi hengitystä.

Selviämisasemat on mainittu laissa jo 70-luvulla, esimerkkinä paremmasta vaihtoehdosta putkalle. Vastuu juopuneiden säilyttämisestä on kuitenkin käytännössä jäänyt poliisille. Poliittista tahtoa rahoittaa selviämisasemia joka puolelle Suomea ei ole löytynyt.

Euroopan neuvoston kidutuksenvastainen komitea on useasti moittinut Suomea humalaisten säilyttämisestä putkatiloissa. Valvonta ontuu eikä henkilökunnalla ole terveydenhuollon osaamista. Myös eduskunnan oikeusasiamies kritisoi käytäntöä.

Esittelijäneuvos Juha Haapamäki: Tässä on kysymys siitä että viranomaiset kun sitten jonkun ihmisen vapauden riistävät niin samalla ottavat sitten vastuuta henkilön hyvinvoinnista.varsinkin päihtyniestä kun puhutaan niin heidän kyky huolehtia itsestään on hyvin rajallinen

Haapamäki: Näitä rauhallisia päihtyneitä edelleen säilytetään pääosin poliisin suojissa. Elikkä näitä selviämisasemia tai selviämishoitoasemia on edelleen aikaa aika niukasti ympäri Suomea on isojakin kaupunkeja joissa sellaisia ei ole.

Miksi Maarianhaminassa kävi kuten kävi? Sitä poliisin tiloissa kuolleen miehen omaiset yrittävät nyt selvittää.

Poika: Tiedämme, että hänet kannettiin sisään ja jätettiin ohuen patjan päälle. Siinä hän on maannut ja sitten kuollut. Meni noin kolme tai kolme ja puoli tuntia putkaan tuomisesta siihen, että hänet löydettiin kuolleena.

MOT: Mitä ajattelet siitä?

Poika: Se on kauheaa. He vain jättivät ihmisen putkaan kuolemaan.

Haluamme tietää, miten ambulanssin henkilökunta ja poliisit toimivat tapahtumayönä. Hoitohenkilökunnan toimien selvittely on kesken. Ahvenanmaan poliisin toimia on tutkinut toinen poliisilaitos.

Poliisimestari Johan Pawli: Ambulanssi tuli paikalle ensin. Silloin arvioitiin hoidon tarve. En tiedä, olivatko ensihoitajat yhteydessä lääkäriin, mutta lääketieteellisen arvion teki hoitohenkilöstö,jolla on siihen pätevyys.

MOT: Asiantuntijoiden mukaan hyvin päihtynyt ihminen, joka on lähes tajuton eikä pysty kävelemään, ei kuulu poliisin huostaan. Kuinka tässä kuitenkin kävi juuri niin?

Pawli: Tämä on oikeastaan laajempi kysymys, mutta ihan konkreettisesti on kyse siitä, ettei Ahvenanmaalla ole selviämisasemaa. Ainoa säilytyspaikka on poliisilla.

Ensin kutsuttiin ambulanssi. Kun se tuli paikalle, mies makasi sammuneena. Häneltä mitattiin verenpaine, veren happisaturaatio sekä alkoholipitoisuus. Promilleja oli yli kaksi, ruumiinlämpö oli alle 35 astetta.

Tytär: Kehon lämpötila viittasi hypotermiaan. Muut arvot olivat selvästi "keltaisella". Niiden perusteella isä olisi pitänyt viedä hoitoon.

MOT: Onko teille selvinnyt, miksi niin ei tehty?

Tytär: He kuulemma noudattivat ohjeita. Heistä isän yleistila oli sellainen, ettei hän tarvinnut hoitoa.

Olisiko kantokunnossa oleva juopunut sydänsairas diabeetikko pitänyt viedä putkan sijasta päivystykseen? Haluamme kysyä tätä Ahvenanmaan terveydenhuollon vastuullisilta. Meidät ohjataan ylilääkäri Dick Sjögrenin puheille.

Dick Sjögren: Jos on pienikin epäilys,niin minun kokemukseni mukaan pitää pelata varman päälle. Asioissa on kuitenkin aina eri asteita, ja siksi tulee pelata varman päälle. Väittäisin kuitenkin henkilökuntamme tietävän, että epävarmoissa tapauksissa potilas tuodaan päivystykseen tai soitetaan ylemmälle taholle eli kenttäjohtajalle, jolta saa tarvittaessa arvion asiasta.

MOT: Maarianhaminassa mies menehtyi poliisin putkassa. Sitä ennen ambulanssin henkilöstö oli arvioinut, ettei häntä ole tarpeen viedä hoitoon. Mitä ajattelet näistä tapahtumista?

Dick Sjögren: En voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen.

Jos tilanteesta on pienintäkin epävarmuutta, pitää ylilääkärin mukaan soittaa kenttäpäällikölle tai päivystykseen. Emme saa vastausta siihen, miksi ambulanssihenkilökunta ei tätä ohjetta noudattanut viime kesäkuun tapauksessa.

Maarianhaminan putkan kuolemantapaus on johtanut useisiin selvityksiin. Niistä osa on edelleen kesken.

Syyttäjälaitoksen mukaan Ahvenanmaan poliisi ei ole toiminut väärin ja kuolema oli tapaturma.

Tytär: Ei hän olisi kuulunut selliin vaan sairaalan akuuttiosastolle. Minusta kyse ei ollut puhtaasti tapaturmasta.

Ahvenanmaan ympäristö- ja terveydensuojeluviranomainen on pyytänyt tietoa juopuneisiin potilaisiin liittyvistä käytännöistä maakunnassa. Käy ilmi, että ambulanssihenkilökunta ei pääse käsiksi potilaan terveystietoihin.

Tarkastaja Maria Eriksson: On todennäköistä, että paikan päällä tehty arvio voi olla toisenlainen, jos henkilöstö tuntee potilaan sairaustaustan. Ambulanssin henkilöstö ei siis näe näitä tietoja. He eivät pysty kytkeytymään mihinkään tietokoneeseen tai minkäänlaiseen mobiililaitteistoon. Ainoa mahdollisuus saada tukea arvion tekoon on soittaa kenttäjohtajalle, joka voi antaa nämä tiedot. Siitäkin vain tulee ylimääräinen askel.

MOT: Eikö vuonna 2022 pitäisi olla aika itsestään selvää,että tällaisen tiedon pitää olla saatavilla?

Maria Eriksson: Nykyaikaisessa tietoyhteiskunnassa tälle ei ole mitään estettä, eikä sitä estä myöskään lainsäädäntö.

MOT: Poliisi on sadan metrin päässä terveyskeskuksesta. Olisiko sieltä voinut pyytää hoitajan tänne tuona yönä?

Pawli: Teemme niin säännöllisesti, jos sille on tarvetta. Täällä oli viime yönäkin ambulanssi ja lääkäri. Viime kesäkuussa ei kuitenkaan tehty niin. Ambulanssin henkilöstö tarkisti miehen tilanteen ja totesi, ettei hän kuulu päivystykseen vaan meille. Valitettavasti hän menehtyi tarkistusten välillä.

MOT: Olisiko hän voinut pelastua, jos tarkistuksissa olisi oltu huolellisempia?
Pawli: Sitä emme tiedä. Se on pelkkää arvailua.

Suomessa viedään vuosittain yli 40 tuhatta päihtynyttä poliisin tiloihin selviämään. Poliisilla on vastuu näiden ihmisten hengestä ja terveydestä. Poliisihallituksen ohje on selkeä: vapautensa menettänyttä ei saa jättää ilman valvontaa.

Mutta miksi monessa poliisiputkassa, kuten Ahvenanmaalla, on tullut tavaksi tarkistaa ihmisen vointi lasin läpi - joka toinen tunti?

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin: Meillä on selkeästi petrattavaa näissä käytännön toimenpiteissä se voi tarkoittaa sitä että me määritellään vähän niinkuin tällainen yleis pohjoismainen tapa tehdä se fyysinen valvonta.

Uutta putkalakia on valmisteltu pitkään. Samalla on tarkoitus selkiyttää poliisin ohjeita.

Arvelin : että määritellään selkeästi se joukko joita pitää valvoa intensiivisemmin ja määritellään myös se tapa jolla se fyysinen valvonta ihan kirjaimellisesti tehdään että pitää mennä ihan sinne säilytystilaan, herätettävä se henkilö ja selvitettävä muutenkin että tuntuuko pulssi ja hengitys ja reagoiko aikaan ja paikkaan

Ennen viimekesäistä kuolemantapausta Maarianhaminan putkassa tarkistettiin päihtyneiden vointi parin tunnin välein kurkistusluukusta. Nyt käytäntö on toinen.

Pawli: Nyt on ohjeiden mukaan mentävä selliin ja tarkistettava tilanne. Olemme tarkentaneet ohjetta varmistaaksemme sen,että henkilöä on taputettu olalle ja kysytty hänen vointiaan. Aiemmin tarkistimme passiivisesti, että henkilö hengittää.

MOT: Eikö se tapa ollut riittävä?

Pawli: Tämän tapauksen myötä tajusimme,että meidän on mentävä askelen verran pidemmälle ja varmistettava paremmin, että kaikki on kuten pitää olla. Hoitoon viemisen kynnyksen pitää olla matalampi.

Putka ei ole oikea paikka säilyttää rauhallisesti käyttäytyviä päihtyneitä. Jo 1970-luvulta lähtien laissa on todettu, että he kuuluvat selviämisasemalle tai muuhun hoitopaikkaan.

Ongelma on se, että selviämisasemia on niin vähän, koko Suomessa vain 10.

Viranomaiset ja kansanedustajat ovat vuosikymmeniä yrittäneet ratkaista samaa ongelmaa: kenen hoiviin kuuluvat ne päihtyneet, jotka eivät aiheuta vaaraa, mutta eivät kykene pitämään huolta itsestään?

Sisäministeri Krista Mikkosella on yksinkertainen ratkaisu pitkään jatkuneeseen tilanteeseen.

Mikkonen: Me ollaan tässä niin sanotussa putkalaissa esitetty että järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille,tämä on asia josta käyty keskutelua ja todettu että ei tällaisten rauhallisten juopuneiden paikka ole sielä putkassa.vaan ne pitää saada terveyden huollon puolelle ja nyt nämä hyvinvointialueet ovat toimijoina kuntia isompia, hyvä taho joka tästä tulisi huolehtia

Mutta asia, joka tuntuu olevan sisäministeri Mikkoselle itsestäänselvyys, nähdään aivan toisella tavalla sosiaali-ja terveysministeriössä, jolle terveydenhuolto kuuluu.

STM Pöyhönen: Selviämisasemapalveluista ja nimenomaan selviämishoitoasemista ei ole säädetty tarkemmin meidän lainsäädännössä. Siksi ei ole olemassa velvoitetta kunnilla eikä myöskään hyvinvointialueilla tällä hetkellä.

Ei ole olemassa lakia, joka velvoittaisi kunnat tai hyvinvointialueet perustamaan selviämisasemia. Eikä sellaista ole nykyhallitus edes säätämässä.

Pöyhönen: me olemme tulkinneet lainsäädäntöä niin että kyseessä on laajentuva tai jopa uusi tehtävä niin vaatisi sitä että meidän pitää miettiä lainsäädäntöä ja tarkastella sitä palvelua ja etsiä sille myös rahoitusta sille laajentuvalle tai uudelle tehtävälle

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että uudistus, jonka piti helpottaa poliisin työtä ja parantaa päihtyneiden henkilöiden turvallisuutta, siirtyy tulevaisuuteen. Huhtikuun puolessavälissä nk “putkalaki” palautettiin takaisin sisänministeriöön koska hallitus ei myöntänyt sille lisärahoitusta. Viime kesän kuolemantapaus ei ole myöskään tuomassa selviämisasemaa Ahvenanmaalle. Maakunnan sosiaali- ja terveysministeri Annette Holmberg-Janssonin mukaan asia kuuluu poliisille ja terveydenhuollon järjestäjälle.

Pawli: Teemme jatkuvasti yhteistyötä ÅHS:n kanssa,mutta tästä asiasta ei ole ollut tarvetta keskustella.

MOT: Onko tarvetta tullut viime kesän jälkeen?

Pawli: Ei oikeastaan.

MOT: Selviämisasemista on keskusteltu Suomessa noin 50 vuotta. Näetkö sinä tarvetta sellaiselle Ahvenanmaalla?

Sjögren: Sellainen olisi ilman muuta parempi ratkaisu. Se on kuitenkin resurssikysymys, vaan se tarvitsee myös erikoiskoulutettua henkilökuntaa.

MOT: Mistä sitten kiikastaa kun ei selviämisasemaa Ahvenanmaalla vieläkään ole?

Sjögren: Tuohon on vaikea vastata. Tähän asti kyse on ollut henkilöstöresursseista ja tarkoituksenmukaisten tilojen puuttumisesta. Niistä ÅHS:lla on pulaa, kun puhutaan tällaisista potilaista.

Ahvenanmaan maakuntahallitus ryhtyi huhtikuussa selvityksen jossa käydään läpi hoitohenkilökunnan toiminta liittyen viime kesän kuolemantapaukseen.

Poika: Täällä me kävimme isän kanssa. Grillasimme makkaraa ja hakkasimme puita. Kävimme myös yhdessä kalassa. Viime kesänä hän toi tänne veneensä, jotta hän pääsisi lastenlasten kanssa kalaan. Vene on yhä täällä,mutta kalareissuun lähdenkin nyt sitten minä isän sijasta. Sekä minun että lastenlasten mielestä on ikävää, ettei isä pääse mukaan kalaan.