Hyppää pääsisältöön

Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

Krishna Nagaraja: Tales from Norway
Krishna Nagaraja: Tales from Norway Uudet levyt

Kolmiosainen Stringar jousikvartetille on Nagarajan oman kuvauksen mukaan rytminen leikkikenttä. Ja toden totta, harvoin olen saanut kuullakseni näin rikasta ja vaihtelevaa versiota nykykansanmusiikin mahdollistamasta svengistä. Norjalainen springar, intialaisen konnakolin polyrytmiikka ja kenties myös hitaiden barokkitanssien kelluvuus yhdistyvät erittäin persoonalliseksi grooveksi, joka levyllä vie Meta4-kvartetin kauas taidemuusikoiden mukavuusalueelta. Tiukka harjoittelu on kuitenkin ollut vaivan arvoista, ja Stringar sujuu pääpiirteittäin napakasti. Nagarajan harmoniat ovat staattisempia, mikä on tarpeen, että musiikki pysyy koossa.

Levyn toisen kappaleen, Norjalaisen sarjan soolo-hardanger-viululle, Nagaraja soittaa itse. Hardanger-perinteen koristeista, drooneista, tekstuureista ja rytmeistä ammentavan teoksen neljä osaa ovat liian pitkiä karaktäärikappaleiksi ja toisaalta liian mutkikkaita arkaaiseksi tai minimalistiseksi musiikiksi. Materiaalin tiiviimpi käsittely olisi parantanut kokonaisuutta, mutta voin hyvin kuvitella, että myöhäisillan festivaalikonsertissa Nagarajan karisma hyvinkin kannattelee teoksen tunnelmia.

Stringarin perusteella Nagarajan lähin vertailukohta säveltäjänä on Timo Alakotila, mutta Nagarajan versio nykykansantaidemusiikista on vaihtelevampaa ja yksityiskohtaisempaa, kun Alakotila luottaa muotoihin ja svengiin. Norjalainen sarja taas tuo mieleen kanadalaisen Oliver Schroerin soolomeditoinnin, mutta paljon laajemmin kaarin.

Vaan mitäpä näillä vertailuilla on virkaa, olennaista on että Suomessa vaikuttaa näin omaääninen säveltävä muusikko. Tämän hetken moniarvoisessa taidemusiikkiympäristössä Krishna Nagarajan luulisi pärjäävän, myös säveltäjänä.

"Tales from Norway". Krishna Nagaraja: Stringar; A Norwegian Suite. - Krishna Nagaraja, hardanger-viulu, ja Meta4. (Challenge Classics, CC72914)

Kuuntele Kare Eskolan Uudet levyt 12.5.2022.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua